O oală cu mâncare uitată pe foc a generat panică în rândul locatarilor unui bloc din municipiul Botoșani, în noaptea de sâmbătă spre duminică (20 spre 21 ianuarie a.c.). Alarma s-a dat puțin după miezul nopții, când vecinii au văzut că iese fum din apartamentul de la parter. Un echipaj aparținând Detașamentului de Pompieri Botoșani a ajuns la fața locului cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Aceștia au constatat că proprietarul era ieșit din apartament, alimentarea cu gaz era oprită și geamurile erau deschise. Pompierii au aerisit spațiul și s-au asigurat că pericolul a fost înlăturat.
Acesta este al doilea caz înregistrat în ultimele zile.
Pompierii spun că respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ei au venit și cu o serie de recomandări:
✔ să nu lăsaţi mâncarea pe foc, nesupravegheată;
✔ după ce aţi terminat de gătit asiguraţi-vă că aţi oprit cuptorul, aragazul și butelia;
✔ curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragazurile, plitele şi grătarele din bucătărie, deoarece acestea pot lua foc uşor;
✔ nu lăsaţi copiii singuri în bucătărie. Păstraţi chibriturile şi brichetele acolo unde aceștia nu pot ajunge şi amplasaţi un dispozitiv de siguranţă la uşa de la cuptor.
Dacă ia foc uleiul sau conținutul dintr-o tigaie:
✔ opriţi alimentarea cu gaz/energie electrică a aragazului/maşinii de gătit pe care este tigaia (dacă puteţi să o faceţi în siguranţă) şi lăsaţi-o să se răcească;
✔ nu aruncaţi tigaia pe jos sau pe mobilierul de bucătărie şi nu turnaţi apă peste aceasta;
✔ stingeţi tigăile care sunt în flăcări acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea.
Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.