Condamnările dictate de judecători împotriva primilor polițiști de la Serviciul Rutier acuzați că au luat mită de la șoferi au scos la iveală un tipar după care acționau agenții rutieri. În fapt, se arată în documentele aflate la dosar, polițiștii erau cei care le dădeau de înțeles șoferilor că pot scăpa fără sancțiuni dacă oferă ceva.
Limbajul era însă codificat, iar polițiștii erau atenți inclusiv la împrejurări. Rareori vorbeau în autospeciala de poliție, dădeau drumul tare la radio, urmăreau ca nu cumva șoferii să aibă camere martor montate în mașini, iar la plecare îi atenționau pe contravenienți să nu se laude că au scăpat de sancțiuni. În plus, șpaga era strecurată de cele mai multe ori în certificatul de înmatriculare sau în polița RCA.
Interceptări realizate de procurori
Toate aceste aspecte au reieșit din interceptările realizate de procurori în timpul investigațiilor și din înregistrările ambientale realizate cu ajutorul tehnicii de supraveghere. Astfel, discuțiile polițiștilor cu șoferii au fost transcrise, după care procurorii DNA au confruntat înregistrările făcute cu radarul, au identificat șoferii care apăreau în imagini și i-au audiat.
Ba mai mult, au verificat inclusiv cazierele auto ale contravenienților, iar la final au confruntat și registrul cu abaterile menționate de agenți. Interesant este că după ce le luau banii, polițiștii fie îi imitau pe șoferi, fie se lăudau cu reușitele lor.
Strategie folosită de poliţişti
Ca lucrurile să nu fie scăpate de sub control, polițiștii intrau într-o discuție amicală cu șoferii. Îi întrebau diverse lucruri care nu aveau nicio legătură cu faptele, îi întrebau pe șoferi dacă s-au mai intersectat în trafic, iar apoi se făceau și „mențiunile” de rigoare.
Pe 6 iulie 2020, pe drumul național care străbate comuna Vârfu Câmpului, echipajul format din polițiștii șpăgari a oprit un camion cu lemne. La un moment dat, unul dintre agenți i-a adus la cunoștință șoferului că mașina prezenta defecțiuni la sistemul de iluminare și, în consecință, va trebui să-i rețină certificatul de înmatriculare. Iar dialogul ce urmează este edificator.
Polițist – Cu cât să te premiem?
Șofer: Da fără premiere nu se poate? Poate ne înțelegem altfel.
Polițist: Cum, ăi, fără premiere, ăi? Cum …?
Ulterior, șoferul își primește actele și lasă în mașina poliției două bancnote de 50 de euro.
Caş luat de la un tractorist care nu a dat prioritate unei ambulanţe
Pe 10 iulie 2020, urmează o altă scenă memorabilă. Echipajul de poliție oprește un tractor agricol, care nu a dat prioritate unei ambulanțe care circula cu girofar și sirenă. Șoferul, crescător de oi, este tras pe dreapta și luat la rost. Polițiștii îl pun în temă cu valoarea amenzii, după care trec direct la „atac”,
Primul polițist – Știi ce se produce la stână ?(n.r. – l-a întrebat pe colegul său)
Celălalt polițist – Be, te, teu (n.r. brânză, telemea și alte preparate )
Primul polițist – Be, te, teu, corect. Să luam și noi niște ”be, te, te”. Tractoristul se prinde, își sună soția și o roagă să pregătească un caș pentru polițiști. În continuare, conducătorul auto le-a dat agenților indicații cu privire la traseul pe care trebuie să-l urmeze pentru a ajunge la domiciliul său. Așa se face că polițiștii merg cu autospeciala de poliţie să ridice șpaga. Iar când au ajuns la locuința tractoristului, și-au anunțat prezența claxonând de câteva ori.
„Pune în portbagaj, uăi. Pune în portbagaj”, sunt indicațiile unuia dintre polițiști. După ce au luat cantitatea de caș, agenții au părăsit zona și au continuat tura de serviciu cu brânza în portbagaj.
Bani de la un administrator de firmă
În septembrie 2020, undeva pe seară, un alt șofer aflat la volanul unei Toyota Land Cruiser a fost oprit de același echipaj de poliție. Motivul – circula cu viteză de 72 km/h în zonă cu restricție de 50 km/h, adică în interiorul localității. Polițistul a început să-i pună întrebări legate de firmă, cine o administrează, ce poziție ocupă.
După ce a aflat că este administratorul firmei, polițistul i-a comunicat că-i va da doar un avertisment, întrebându-l, totodată, „cum o rezolvăm?”. Atunci șoferul și-a dat seama, i-a spus agentului de poliție să facă în așa fel încât să fie bine pentru amândoi, doar că după ce i-a dat avertismentul polițistul l-a întrebat „când ne mai întâlnim noi?”. În acest context, șoferul a mers la mașina personală, a luat 200 lei și s-a întors la autospecială oferind suma cu pricina.
Drum acasă pentru bani de şpagă
Într-un alt episod întâmplat în octombrie 2020, polițiștii l-au oprit pe un alt bărbat pentru depășirea vitezei, după care șoferul a recunoscut că nu are nici actele la el. A urmat un alt dialog, din replicile polițiștilor, conducătorul auto înțelegând clar că va trebui să le dea o sumă de bani pentru a scăpa mai ușor.
Discuția însă divaghează, replicile ironice ale polițiștilor nu au nicio legătură cu abaterea săvârșită. Ba mai mult, cuvintele sunt rostite pe un ton de superioritate care să-i dea de înțeles șoferului că agenții au un ascendent clar asupra lui, atrăgându-i atenția acestuia, că a fost iertat de mai multe ori, în trafic, de-a lungul timpului.
În acest context, șoferul le spune polițiștilor că nu are portofelul la el și că va trebui să se deplaseze la domiciliu pentru a lua niște bani. Prin urmare, șoferul revine și dă șpaga cuvenită, iar la plecare agenții îi dau de grijă șoferului să nu discute cu nimeni la telefon, despre cele întâmpate, și nu cumva să se laude.
Fapte recunoscute de polițiști
Exemplele pot continua și cu alte cazuri, de fiecare dată polițiștii lăsând de înțeles că pot trece cu vederea abaterile în schimbul banilor. Doar că probele adunate de procurorii DNA au fost edificatoare așa încât patru dintre foștii agenți au decis să recunoască totul. Ba mai mult, au cerut să fie judecați în formulă simplificată pentru a scăpa cu pedepse mai blânde. În cazului Viorel Anton, magistrații au stabilit o pedeapsă rezultantă de trei ani închisoare cu suspendare, Ionel Balan s-a ales cu o pedeapsă de doi ani şi şase luni, la fel și Gabriel Botezatu. La rândul său, Virgil Podaru a fost condamnat la doi ani, şapte luni şi 10 zile închisoare, toate condamnările fiind cu suspendarea executării pedepsei.
16 polițiști trimişi în judecată
Faptele au ieșit la iveală la începutul lunii iunie 2021, când procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au organizat mai multe percheziții în județ, inclusiv la sediul Serviciului Rutier Botoșani.
Ancheta a durat până la începutul lunii decembrie 2021, când 16 polițiști și 5 șoferi au fost trimiși în judecată pentru fapte de corupție, în special luare de mită și abuz în serviciu. Procurorii susțin că în perioada iunie – noiembrie 2020, polițiștii ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.