spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocalPremiu acordat la Botoşani pentru promovarea operei eminesciene (video)

Premiu acordat la Botoşani pentru promovarea operei eminesciene (video)

De ziua Culturii Naționale, la Casa Sindicatelor, a avut loc ceremonia de decernare a Premiului Național pentru promovarea operei eminesciene și a culturii române. Distincţia a fost acordată maestrului Gabriel Bebeșelea, cel care a completat partitura oratoriului ,,Strigoii” după lucrările de cercetare începute de Cornel Țăranu și Sabin Păutza.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Evenimentul, ce a avut loc la Casa Sindicatelor din Botoşani, a început cu sala plină. Printre spectatori s-au numărat atât primarul Cosmin Andrei, cât și diferiți directori ai unor instituții publice precum Dan Doboș, Dănuț Huțu etc.

„Sunt foarte emoționat și foarte surprins că premiul Eminescu a fost decernat unui muzician. Pe cât de recunoscător și onorat sunt pentru acest premiu trebuie să vă spun că acest premiu este mai mult meritul maestrului Cornel Țăranu. Dumnealui a fost cel care cu foarte multă pasiunea, aplecare asupra manuscrisului Enescian l-a prezentat în 1971 la 90 de ani după nașterea lui George Enescu, într-o versiune pentru pian și soliști vocali. Îi datorăm apariția acestui Strigoi după moartea lor prin pierderea manuscrisului”, a spus Gabriel Bebeșelea.

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, a susţinut un laudatio pentru câştigător. „Nu doar că descoperă lucruri pe care alții nu le știu, dar el poate, între atâtea avioane și atâtea partituri, să piardă timp în arhive, căutând lucruri pe care nu e sigur că le va găsi. Faptul că Gabriel Bebeșelea are acești senzori de detectare, de punere în pagină a acestor realități mi se pare extraordinar”, a spus Emil Hurezeanu.

Masă rotundă şi momente muzicale

În cadrul evenimentului a avut loc şi o masă rotundă la care au participat invitaţi atât online, cât şi fizic. Coordonatorul mesei rotunde a fost muzicologul Mihai Cojocaru, de origine din Botoșani. Discuţiile s-au concentrat în jurul operei lui Enescu pe versurile lui Eminescu „Strigoii”.

Evenimentul a cuprins si momente muzicale. Acestea au fost susținute de Adina Cocargeanu – pianistă, maestru corepetitor la Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” și colaboratoare a Operei Naționale din București și Larisa Ștefan – soprană și fost membră a studioului de operă din cadrul operei din Valencia, Palau de les Arts Reina Sofia.

Cine este Gabriel Bebeșelea

Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca și al Filarmonicii “George Enescu” din București. Născut în 1987, Gabriel Bebeșelea este absolvent al studiilor de licenţă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa maestrului Petre Sbârcea, şi al celor de masterat cu maestrul Horia Andreescu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Bebeșelea a absolvit studiile postuniversitare la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena, la clasa Prof. Mark Stringer.

Acesta este cunoscut pentru dedicarea sa cercetării și redescoperirii muzicii, și este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale uitate sau neglijate. În 2017, pentru a aduce la lumină o astfel de muzică, a înființat ansamblul de muzică veche și nouă Musica Ricercata, iar în 2019 a înființat Festivalului Musica Ricercata, în orașul său natal, Sibiu.

Un dirijor notabil de operă, Bebeșelea a fost numit Dirijor Principal al Operei din Iaşi în 2011, devenind cel mai tânăr şef de orchestră într-o astfel de postură din România, ocupând aceeași poziție și la Opera Natională Române din Cluj în 2015.

În 2011 Gabriel Bebeșelea a obţinut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiţii şi concerte şi să înveţe de la câţiva din cei mai importanţi dirijori ai zilelor noastre: Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Cristoph von Dohnanyi, Philippe Herreweghe, David Zinman și Eliahu Inbal.

– Mădălina MIHAI, reporter în cadrul redacţiei BUZZ

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0.6 ° C
0.6 °
0.5 °
82 %
7.9kmh
84 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...