spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocalMedicii de familie din Botoşani ameninţă cu proteste în stradă. Ce nemulţumiri...

Medicii de familie din Botoşani ameninţă cu proteste în stradă. Ce nemulţumiri au

După protestele organizate în stradă de fermieri şi transportatori, medicii de familie ameninţă că vor recurge la o măsură similară. Cei 140 de medici familie din judeţul Botoşani au refuzat în unanimitate să semneze noul Contract cadru propus de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate începând cu 1 februarie.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe desfășurate luni, la sediul Colegiului Medicilor din Botoșani. Medicului Constantin Didi Moșneguțu, președintele Colegiului Medicilor Botoșani, a anunţat că a fost stabilit şi un calendar de proteste sincronizat cu cel de la nivel național. Participanții au convenit ca acțiunile de protest să aibă loc în afara orelor de program ale medicilor de familie, pentru a minimiza impactul asupra pacienților.

La nivel județean, medicii de familie vor picheta Prefectura și sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Preşedintele Colegiului Medicilor a mai spus că până la data de 1 februarie, nu se va închide niciun cabinet, însă după această dată acest lucru nu mai poate fi garantat.

Medicii de familie așteaptă rezultatele întâlnirii programate pe 18 ianuarie la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, unde se va discuta această problemă, iar în funcție de rezultatele obținute, aceștia vor decide cum să acționeze în continuare.

Venituri reduse pentru medicii de familie

Medicii de familie din mai multe județe protestează în această perioadă, nemulțumiți de faptul că Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate pregătesc, de la 1 februarie, reducerea veniturilor cabinetelor de medicina familiei și a celor de specialitate cu practică independentă. Medicii spun că această măsură le va reduce salariile chiar și cu 30%.

CNAS a propus joi, 11 ianuarie, valori mai mici pentru punctele per capita (pentru fiecare pacient) și per serviciu pentru medicina de familie și ambulatorie (policlinici), scrie Europa Liberă. Instituția responsabilă de decontarea serviciilor medicale din România a motivat decizia „ținând cont de bugetul aprobat pentru 2024”. Actuala propunere a CNAS este ca medicii de familie să primească 7,7 lei pentru fiecare pacient pe care îl au pe listă, față de 12 lei cât era în 2023.

Pentru punctul per serviciu medical în asistența medicală primară vor primi 6,2 lei, față de 8 lei în 2023. În cazul policlinicilor, medicii de ambulatoriu vor primi pentru punctul per serviciu medical 3,3 lei, față de 4,5 lei în 2023.

Prin aceste scăderi de prețuri, un medic de familie care are, de exemplu, 2.000 de pacienți pe listă va primi aproximativ 7.000 de lei pe lună, comparativ cu 10.000 de lei lunar cât primea în 2023.

Prețul pentru o consultație decontată de CNAS va fi de 34 de lei, în loc de 44 de lei. Asta înseamnă că pentru serviciile medicale, un medic de familie care are 2.000 de pacienți, de exemplu, va primi în jur de 24.000 de lei, în loc de 30.000 de lei. Bugetul pentru consultații variază în funcție de numărul de consultații dintr-o lună.

 „Corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios!”

Reducerea propusă de CNAS pentru medicina de familie și ambulatorie vine în contextul în care premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că sunt suficienți bani în sănătate și că a deblocat 8.800 de posturi pentru spitale. Tot Ciolacu a spus că medicii trebuie să ofere „servicii mai bune pentru pacienți, un plus de empatie și de responsabilitate”.

„Asta este valabil și pentru medicii de familie. Bani avem, dar corect este să-i plătim mai bine pe medicii care muncesc serios! În așa fel încât serviciile prestate efectiv să primeze în fața plății pe liste de pacienți, adică pentru niște nume puse pe o hârtie!”, a spus Marcel Ciolacu joi, la ședința de Guvern.

În România, potrivit statisticilor de la Societatea Națională de Medicină de Familie, sunt 9.200 de medici de familie, ceea ce înseamnă că în multe zone ale țării nu există medici de familie. Acest lucru duce la aglomerarea spitalelor din marile orașe.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...