Repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale în județul Botoșani a stârnit controverse între reprezentanții coaliției de guvernare, evidențiind un mod de lucru discutabil și lipsit de transparență.
Pe 10 ianuarie a.c., conducerea Consiliului Județean (CJ) a organizat o întâlnire cu primarii Unităților Administrativ-Teritoriale (UAT) sub pretextul unei consultări privind modul de împărțire a sumelor. Însă, consultarea s-a dovedit a fi doar o formalitate, deoarece reprezentanții CJ au prezentat o listă cu sumele alocate pentru fiecare UAT fără a permite vreo negociere sau modificare.
Primarul liberal al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, a fost singurul care a ridicat tonul împotriva acestei practici. El a subliniat că sumele alocate comunelor sunt insuficiente chiar și pentru operațiuni minore, cum ar fi ridicările topo pentru proiectele de asfaltare a drumurilor. Gireadă a exprimat dezamăgirea față de abordarea Consiliului Județean, afirmând că așteptările sale au fost dezamăgitoare, având în vedere contribuțiile semnificative ale comunei la bugetul județean.
„Noi apreciem ce faceți în județ, la Consiliul Județean, dar pentru noi primarii, aceste sume nu sunt suficiente. Sunt nimicuri – luați și voi de aici. Păcat că ne-ați chemat, pentru sumele astea… sincer. Mă așteptam la mai mult, în contextul în care – eu mă rezum strict la Primăria comunei Mihai Eminescu – noi colectăm prin taxele plătite pentru mijloacele de transport peste 500.000 de lei la Consiliul Județean și dumneavoastră ne dați doar 80.000 de lei. Credeți-mă, chiar e o bătaie de joc. Eu nu știu de ce mă mai străduiesc să strâng taxele pentru mijloacele de transport…”, a spus atunci Verginel Gireadă.
Însă, pe 12 ianuarie a.c., în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean, președintele social-democrat al CJ, Doina Federovici, a ripostat acuzându-l pe primarul liberal că distorsionează realitatea în privința taxelor pentru mijloacele de transport. Potrivit lui Federovici, afirmațiile lui Gireadă sunt „total false”, susținând că suma totală încasată la nivelul județului Botoșani în 2023 a fost de 557.548 de lei, iar contribuția comunei Mihai Eminescu a fost de doar 81.949 de lei.
Reacțiile tensionate dintre cei doi reprezentanți ai coaliției guvernamentale, PSD și PNL, vin într-un context în care ei au fost colegi în Parlament. Cu toate acestea, disputa nu a împiedicat repartizarea sumei de 25,087 milioane de lei, conform deciziei inițiale a CJ. Astfel, 16,907 milioane de lei au fost alocate Direcției Județene de Drumuri și Poduri, 2,75 milioane de lei municipiilor și orașelor, iar restul comunităților au primit alocări între 85.000 și 65.000 de lei, în funcție de dimensiunea și infrastructura localităților.
Deși decizia a fost votată cu unanimitate de voturi în plenul CJ, inclusiv de către consilierii județeni PNL, discuțiile ridică semne de întrebare cu privire la transparența și corectitudinea procesului de repartizare a fondurilor destinate drumurilor județene și comunale.