Un iaz situat în comuna Roma se află în atenția autorităților județene după ce sistemul de golire a fost blocat cu moloz. Riscul de deversare necontrolată a apei și de afectare a localităților din zonă a fost discutat în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), care a avut loc vineri la Instituția Prefectului.
Conform informațiilor prezentate de Cătălin Zaharia, inspector de specialitate în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani, barajul iazului „Grădina 1” din comuna Roma este acoperit de moloz, ceea ce împiedică golirea apei și reprezintă un risc major.
„În 2022 și 2023 am descoperit o situație neconformă a acestei acumulări. Mai exact, barajul acumulării – golirea de fund și descărcături de ape mari sunt acoperite de moloz. Deci ele nu mai pot fi descărcate. Volumul de apă acumulată în acel baraj nu mai poate fi golit. Starea tehnică a barajului nu este corespunzătoare. Taluzul aval este acoperit cu dale și cu resturi din materiale de construcții. Vreau să vă mai prezint faptul că această acumulare a fost deținută sau administrată de o persoană fizică din comună, dar în acest moment acumularea este abandonată”, a arătat Cătălin Zaharia, inspector de specialitate în cadrul SGA Botoșani.
Localităţi întregi în pericol
Mai mult, starea tehnică precară a barajului pune în pericol localitățile aflate în aval, satul Costești, din comuna Răchiți, fiind direct amenințat.
„Riscul la momentul actual, barajul fiind cu apă, riscă să se rupă și să afecteze acumulările din aval, localitatea cea mai apropiată fiind localitatea Costești. Având în vedere cele prezentate, propunem golirea acumulării Grădina 1 prin realizarea unei breșe sub stricta supraveghere a personalului de specialitate de la Gospodărirea Apelor. Făcând o breșă în această acumulare, asigurăm golirea liberă a apei. Acum nu știu dacă trebuie făcută o breșă neapărat sau mergând la fața locului cu un utilaj, observăm dacă pot fi decolmatate golirea de fund și corpul vertical al acumulării (n.r. – călugărul, în termeni populari)”, a adăugat Cătălin Zaharia.
SGA nu au prezentat o soluție concretă
Surprinzător, deși situația era cunoscută de mai mult timp, reprezentanții SGA nu au prezentat o soluție concretă, solicitând punctul de vedere al CJSU. În acest context, prefectul județului, Sorin Cornilă, a propus înființarea unei comisii care să analizeze situația direct în teren și să stabilească cea mai eficientă soluție.
„Vom stabili o zi în care se va putea face o analiză a barajului și a situației de acolo. Trebuie să identificăm o soluție care să fie în interesul cetățenilor din zonă, inclusiv pentru agricultură și animale”, a precizat prefectul Sorin Cornilă.
„Cred că ne grăbim cu datul drumului la baraje”
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean, Dorin Birta, a cerut găsirea unei soluții durabile, evitând golirea prematură a acumulării, care ar putea afecta resursele de apă pentru agricultură și animale în viitor.
„Cred că ne grăbim cu datul drumului la baraje şi la acumulări. Știm prin ce am trecut cu mai mulți ani în urmă cu seceta. Cred că ar trebui să depunem eforturile să facem astfel încât să decolmatăm și să controlăm deversarea acestei acumulări pentru a putea folosi zona, sunt atâtea animale, cunosc zona. Rezerva de apă ştiţi cum este şi o să ne trezim la vară că nu o să mai fie apă pentru animale în zonă”, a spus Dorin Birta.
Astfel, situația va fi evaluată în detaliu de către comisia formată din reprezentanți ai autorităților locale și specialiști, care vor decide cea mai eficientă metodă de intervenție pentru a preveni o eventuală catastrofă.