Cea mai mare unitate sanitară din judeţ are nevoie de peste 800 de cadre medicale şi auxiliare pentru a putea desfăşura un act medical calitativ.
Potrivit unei statistici a Spitalului Județean de Urgenţă (SJU), la ora actuală sunt aprobate, conform legii, 2962 de posturi.
„Dintre acestea, însă, ocupate sunt doar 2143, adică cu peste 800 de angajați în minus. Cei aproape 30% de angajați lipsă sunt din toate categoriile de personal, de la medici şi asistenţi, la muncitori şi personal TESA”, a precizat medicul Monica Adăscăliței, managerul SJU Mavromati.
Cel mai mare deficit de personal este în rândul celor care duc cu adevărat greul în spital.
Personalul auxiliar este aproape la jumătate din cât ar trebui
Personalul auxiliar, format din infirmieri, brancardieri, îngrijitori, este aproape la jumătate din cât ar trebui. Din cele 931 posturi aprobate, ocupate sunt doar 574. adică practic cei care petrec poate cel mai mult timp la capul bolnavului, trebuie să alerge de la un pat la altul în permanenţă.
„Suntem 2-3 la câteva zeci de paturi. Fiecare salon are baia proprie, cerinţele şi normele sunt mult mai mari, iar noi mai puţini. Când m-am angajat eu eram de două ori mai mulţi la acelaşi număr de paturi. Suntem epuizaţi. Avem 30-40 de zile de concediu de odihnă, fără anul acesta”, a spus un infirmier din cadrul unităţii sanitare.
Criză și în cazul asistenților medicali
O criză mare este şi în cazul asistenţilor medicali. Dacă normele arată că ar trebui să fie 1362 de asistenţi în spital, unitatea are doar 1071, de angajați pe aceste posturi.
Cei 71 de medici, 63 de angajați TESA şi aproape 20 de muncitori completează şi ei lista angajaţilot lipsă.
În prezent, unitatea sanitară are nu mai puţin de 165 de posturi solicitate pentru a fi scoase la concurs. Acestea au fost, însă, blocate, de ordonanţa austerităţii, de mai bine de trei luni.
Peste 7.600 de posturi vacante
Miercuri, Guvernul României a aprobat scoaterea la concurs a peste 7.600 de posturi vacante sau temporar vacante din sectorul de sănătate și asistență socială, în urma a două Memorandumuri propuse de către Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Peste 3.000 de posturi se găsesc în unitățile subordonate Ministerului Sănătății, restul fiind în unitățile sanitare din subordinea autorităților locale.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat că s-au aprobat toate posturile de medic care au fost solicitate de către unitățile sanitare. „Mai mult, în cadrul Memorandumului propus de Ministerul Sănătății, peste 365 posturi din cele aprobate pentru scoaterea la concurs sunt în cadrul serviciilor de ambulanță, având în vedere importanța pe care o reprezintă medicina de urgență pentru minister și ținând cont de intervențiile care trebuie realizate în această perioadă la diverse solicitări”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
De asemenea, jumătate din posturile de asistenți medicali solicitate de către unitățile sanitare au fost aprobate pentru scoaterea la concurs și 30% din alte categorii.
Cu toate acestea, reprezentanţii SJU Mavromati spun că decizia de la Bucureşti pare să avantajeze mai mult unităţile ce ţin de Ministerul Sănătăţii şi nu cele care ţin de autorităţile locale.
La nivel de judeţ, doar Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Unitatea de Primiri Urgențe şi Centru de Transfuzii sunt direct subordonate ministerului. Aceştia spun că aşteaptă publicarea ordonanţei, pentru a vedea exact câte dintre cele 165 de posturi pot fi scoase la concurs la Botoșani.