Numărul donatorilor de sânge din Botoşani a crescut alarmant în ultimele zile. Totul după ce valoarea tichetelor primite de donatori a crescut substanțial, ajungând de la 67 la 280 de lei.
Conducerea Centrului de transfuzii de la Botoșani a făcut un apel către botoşăneni să doneze sânge regulat, pe toată perioada anului și nu toți odată, pentru a asigura scopul nobil al acestui proces. De altfel, responsabilii centrului s-au văzut nevoiţi să afişeze un anunţ care, de la înfiinţarea centrului, nu a fost niciodată măcar luat în considerare.
Valoarea tichetelor a crescut semnificativ
De la 1 ianuarie 2024 Ministerul Finanțelor a mărit de patru ori valoare tichetelor pe care donatorii de sânge le primesc. Astfel, un donator primește acum bonuri în valoare de 280 de lei – în loc de 67 de lei cât erau până acum -, o zi liberă de la serviciu și costul transportului public redus la 50% în ziua respectivă. Astfel, de la începutul acestei săptămâni, numărul donatorilor a trecut de 30-40 pe zi, faţă de 10-15 în medie. Pentru că această aglomerare poate afecta negativ procesul de donare, reprezentanții centrului au făcut un anunț pe uşă.
„Având în vedere numărul mare de donatori din ultimele zile, fapt ce a condus la stocuri excedentare de sânge pentru anumite grupe, numărul de donatori va fi limitat la 30”, este anunţul care nu s-ar fi bănuit niciodată că ar putea fi vreodată afişat la CTS Botoșani.
Medicii specialişti spun că scopul este ca sângele donat să și poată fi folosit, iar dacă donatorii se îmbulzesc foarte mulți în aceeași perioadă de timp, tot procesul poate fi alterat. Sângele are și el un termen de expirare. Ideea este ca donatorii să vină etapizat și nu toți deodată.
În acest context specialiştii recomandă botoșănenilor care vor să doneze sânge să-și descarce aplicațiile Donorium sau BlooDoChallenge și să-și facă programare prin intermediul acestora. Dacă fluxul de donatori va continua să crească sunt șanse ca donarea să se facă doar în urma unei programări.
Criterii pentru a putea dona sânge
Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:
– vârsta: 18-60 ani;
– greutate: femei – peste 50kg; bărbați – peste 55kg;
– pulsul: 60-100 bătăi pe minut;
– să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);
– să nu aveți alergii severe
– să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;
– să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate);
– să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni;
– să nu fiți în perioada menstruală sau 5 zile după;
– să nu consumați alcool cu 48h înaintea donării.
Înainte de donare:
Luați un mic dejun bogat în vitamine (fructe, legume), fără grăsimi și fără proteine animale (unt, produse lactate, carne) și cu aport de lichide: ceai, apă, sucuri naturale de fructe, cafea.
Fără alcool în ultimele 48h
Fără fumat 1h înainte