Firmele care au angajați plătiți cu salariul minim de cel puțin 24 de luni vor trebui să dea mai mulți bani, conform unei Ordonanțe de Guvern care își va face produce efectele de la 1 ianuarie 2024, însă multe lucruri sunt în ceață.
Conform actului normativ, majorarea se aplică pentru salariatul plătit cu salariul de bază minim brut garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioada de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022. Astfel, această măsură ar trebui să reducă, în teorie, numărul persoanelor care sunt încadrate cu salariul minim.
„Intrând în ianuarie 2024 este clar că au curs cei doi ani pentru angajații din 2021 și toate aceste persoane beneficiază de această mărire salarială. Clar, de această mărire vor beneficia și ceilalți, așa ar fi corect. E foarte interesant, în această Ordonanță spune „în cazul contractelor individuale de muncă încheiate începând cu 1 ianuarie 2022, dar discutăm, aceleași reguli se vor aplica și în cazul contractelor care se aflau în derulare la data intrării în vigoare”, a spus Daniela- Petronela Lozneanu, inspector-șef la ITM Botoșani.
„Rămâne la latitudinea angajatorului cât va fi acel cuantum”
În Ordonanță nu este menționată o sumă minimă cu care angajatorul poate mări salariile angajaților. În teorie, poate fi vorba și despre câțiva lei. Însă dacă se face majorarea salariului cu o sumă de 150 de lei, netul angajatului scade și sumă achitată către stat este mai mare.
„Nu s-a stabilit foarte clar un cuantum, rămâne la latitudinea angajatorului cât va fi acel cuantum. Sugestia noastră către angajatori era să se ajungă la o negociere colectivă în privința acestei măriri. Deci rămâne la latitudinea angajatorilor cât de mare poate fi această diferență”, a mai declarat inspectorul-șef la ITM Botoșani.
Totodată, această prevedere se aplică și pentru angajații din construcții, agricultură și industrie alimentară. Între aceștia și restul domeniilor există diferențe considerabile în ceea ce privește salariul minim pe economie.
„Noi mai așteptăm niște precizări în legătură cu segmentul construcții și Horeca. Să nu uităm că ei au niște beneficii, adică salariul minim este mult mai mare decât cel de 3.300 de lei. Despre asta vorbim, este asimilat salariul lor tot la cel minim sau se va face diferența”, a mai adăugat Daniela- Petronela Lozneanu.