Aleșii locali au votat predarea Stadionului Municipal către Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții (CNI), însă șeful de la Direcția pentru Sport și Agrement (DSA) Botoșani are o serie de neclarități cu privire la predarea amplasamentului și se plânge de lipsa comunicării de la nivelul primăriei.
Luni, 8 ianuarie, aleșii locali s-au întâlnit, în ședință extraordinară, pentru a vota proiectul de hotărâre care presupune predarea Stadionului Municipal către Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții (CNI). Cu un număr de 16 voturi pentru, aleșii și-au dat acordul și pentru asigurarea condițiilor în vederea realizării obiectivului de investiții „Reabilitare, modernizare, dotare și extindere Stadion Municipal Botoșani, Calea Națională, nr 44B, municipiul Botoșani”.
Direcția riscă să rămână fără sediu
În acest sens, Eugen Țurcanu a înaintat, joi, 4 ianuarie, o serie de observații către Consiliul Local al municipiului Botoșani. În documentul adresat aleșilor locali, Țurcanu, care este la rândul său și consilier PNL, a subliniat că direcția la conducerea căreia se află are sediul și vestiarele la stadion. Predarea amplasamentului și demararea lucrărilor de reabilitare înseamnă și relocarea sediului și vestiarelor DSA, doar că directorul spune că nu a fost informat cu privire la o nouă locație, ceea ce înseamnă că direcția riscă să rămână fără sediu. Totodată, Eugen Țurcanu a cerut să primească clarificări și în privința altor aspecte.
„Ce se întâmplă cu utilitățile (apă, energie electrică și termică, salubrizare)? Încheiem pentru anul 2024 contractele de mentenanță pentru Stadionul Municipal, contracte de prestări servicii? Se va adopta o hotărâre de consiliu local pentru preluarea din administrația D.S.A. Botoșani a Stadionului Municipal în administrația directă a U.A.T. Municipiul Botoșani”, sunt întrebările care se regăsesc în documentul întocmit de Eugen Țurcanu, directorul DSA Botoșani.
Răspunsuri vagi din partea Primăriei
Astăzi, reprezentanții primăriei Botoșani au oferit un punct de vedere la adresa directorului DSA, însă formulat destul de vag.
„Amplasamentul Stadionului Municipal (…) va fi predat către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții ”C.N.I.” S.A. după aprobarea indicatorilor tehnico- economici ai investiției de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. De asemenea amplasamentul se predă către Municipiul Botoșani viabilizat, ceea ce presupune demolarea de către Municipiul Botoșani a construcției, mai puțin tribuna cu vestiarele jucătorilor, operațiune care trebuie finalizată înaintea încheierii protocolului de predare-primire al amplasamentului”, a fost punct de vedere transmis de Primărie.
Dacă primele două întrebări nu au primit un răspuns clar, pentru ultima reprezentanții primăriei au avut un răspuns cert. Astfel, Stadionul Municipal va fi preluat din administrația Direcției pentru Sport și Agrement prin adoptarea unei hotărâri de consiliu local.
„Aceste operațiuni sunt de durată și presupun, obținerea autorizației de demolare, organizarea unei licitații în vederea desemnării unui operator (…), dar toate aceste operațiuni vor demara după aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției (…). După aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și după ce a fost eliberată autorizația de demolare, Stadionul Municipal va fi preluat din administrația Direcției pentru Sport și Agrement prin promovarea unei hotărâri de consiliu local”, se mai artă în punctul de vedere transmis de Primăria municipiului Botoșani.
„Nu comentez, am pus răspunsul aparatului de specialitate”
După ședința extraordinară de CL, reporterii „Monitorul” l-au contactat pe primarul Cosmin Andrei pentru un punct de vedere. Edilul s-a limitat la a spune că aparatul de specialitate din primărie a publicat deja un punct de vedre și a refuzat să mai comenteze pe marginea subiectului.
„Am postat un răspuns pe site-ul Consiliului Local, răspuns făcut de aparatul de specialitate prin care transmitem că atunci când va fi predarea efectivă, vom avea discuții. Aceste demersuri sunt premergătoare aprobării indicatorilor tehnico-economici la Compania Națională de Investiții. Nu comentez, am pus răspunsul aparatului de specialitate”, a spus Cosmin Andrei.
„Este doar un exercițiu de imagine și nimic mai mult”
Pe de altă parte, Eugen Țurcanu se declară nemulțumit de răspunsurile vagi pe care le-a primit. Transparența și comunicarea eficientă ar părea că sunt elementele care lipsesc din peisajul conducerii de la Botoșani, însă imaginea este totul, potrivit directorului DSA.
„Ne-a lămurit domnul primar, este doar un exercițiu de imagine și nimic mai mult. Noi am cerut date concrete și, după cum ați văzut în răspunsul dat de ei, o să se construiască la Paștele cailor. Am cerut punctual, semnez sau nu contracte de mentenanță, iar răspunsul lui a fost «de asta sunteți director, să vă descurcați». E jenant, e penibil, o să vedem ce o să se întâmple mai departe, chiar aștept cu nerăbdare să văd când îl demolează și face altul”, a declarat Eugen Țurcanu.
Investiție de 160 de milioane de euro
Valoarea investiției se ridică la 160 milioane de lei și prevede, printre altele, transformarea „Municipalului” într-un stadion cu tribune acoperite, cu o vizibilitate optimă și cu o capacitate de 10 – 12.000 de locuri pe scaune. Pentru spectatori se vor asigura condiții de confort și facilități pentru persoanele cu dizabilități.
Se va urmări clasificarea ca stadion tip arenă sau stadion, cu capacitatea mijlocie de locuri și de categoria I – nivel internațional de competiție conform regulamentului Federației Române de Fotbal referitoare la criteriile de omologare, respectiv stadion de categoria 4 conform regulamentului U.E.F.A.
Destinații noi pentru stadion
Pe lângă cele sportive, stadionul va mai avea ca destinații săli de antrenament și recuperare pentru sportivi și terți, spații pentru administrare-servicii (birouri). De asemenea, spații comerciale și de alimentație publică și parcaje subterane pentru evenimentele sportive și pentru locuitorii zonei.
Prin dotările și amenajările realizate, complexul sportiv va putea găzdui și alte evenimente culturale sau sociale (concerte, conferințe, întruniri) ori cu caracter comercial (târguri, expoziții). În cadrul spațiilor comerciale auxiliare, pot fi amenajate magazine de articole sportive purtând însemne ale clubului.
Stadionul Municipal Botoșani a fost construit în două etape majore. Astfel, în perioada 1970-1980 tribunele A (est) și B (vest) și în anii 1980-1990 peluzele C (sud) și D (nord). Actualul stadion are o capacitate de 7.600 de locuri.