vineri, aprilie 4, 2025
AcasăLocalORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Clădirea Teatrului „Mihai Eminescu”

ORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Clădirea Teatrului „Mihai Eminescu”

Clădirea Teatrului „Mihai Eminescu” a fost construită la începutul secolului al XX-lea şi avea un stil arhitectonic de şcoală franceză. Construcţia teatrului se aseamănă cu cea a primăriei, aceiaşi meseriaşi ocupându-se de realizarea clădirii.

Interiorul imobilului surprinde o sală cu trei rânduri de balcoane, asemenea sălii Teatrului de la Cernăuţi.

În ianuarie 1912 s-a constituit la Botoşani Societatea pe acţiuni – Teatru „Mihai Eminescu”.
Pe 23 septembrie s-a pus piatra fundamentală a construcţiei, iar pe 21 decembrie 1914 a fost inaugurată oficial cu piesa „Lorica noastră”, jucată de „Naţionalul” bucureştean.
În anul 1944, clădirea a fost distrusă de bombardament, reconstrucţia acesteia căpătând un aer stalinist. În jurul anului 1960, imobilul a fost foarte bine consolidat şi restaurat, renunţându-se la influenţele arhitectonice staliniste, iar modelul a fost păstrat până în prezent.

Prima stagiune artistică s-a deschis pe 16 octombrie 1958 când a avut loc premiera
spectacolului „Mielul turbat” de Aurel Barnaga, regia aparţinând lui Paul Sireteanu, iar
scenografia lui Constantin Piuliţă.
În anul 1990 a avut loc modificarea intrării principale în clădire, încercându-se o copie după
prima variantă a imobilului. În prezent, Teatrul este în reabilitare, însă finalizarea lucrărilor se amână cu încă un an. Noul termen prevăzut pentru finalizarea lucrărilor este decembrie 2024, iar banii cheltuiţi după data de 31 decembrie 2023 vor fi suportaţi din bugetul local. Aceasta este a doua finanţare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru acelaşi obiectiv.

Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.
La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un
stadiu de doar 20%.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
6.1 °
95 %
2.8kmh
91 %
vin
18 °
S
18 °
D
5 °
lun
5 °
mar
5 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...