Sudor de meserie, Adrian Vasilincu crește curcani în cel mai nordic oraș, la Darabani. În urmă cu câțiva ani, în Olanda, fermierul lucra la cele mai luxoase ambarcațiuni, iar cu banii strânși și-a pornit o afacere acasă, împreună cu soția.
Ferma a reușit în numai un an să aibă clienți fideli și un efectiv de păsări în creștere.
Adrian se numără printre tinerii care au plecat să își facă un viitor departe de casă. A ales Olanda, țară ce i-a oferit posibilitatea de a-și pune în practică experiența de sudor în argon.
Pe șantierele din străinătate, botoșăneanul a avut ocazia de a face lucrări la ambarcațiunile celor mai bogați oameni din lume. Specializat pe partea de scurgeri, țevi, inclusiv infrastructură de piscine, Adrian a lucrat inclusiv pe yachturile lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon, și pe cel al lui Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, relatează Agrointel.
”Eu de meserie sunt sudor argon și am lucrat pe ambarcațiuni de lux în Olanda. Am stat în jur de 6 ani acolo, împreună cu soția. Ne-am retras cu gândul de a face ceva, de a ne dezvolta la noi în țară. Este greu, e adevărat, suntem la început, dar încercăm să ne dezvoltăm să creștem și s-o ducem mai bine. Nu mi-a plăcut Olanda. Acolo se câștiga bine, dar nu mi-au plăcut clima, oamenii, nu m-am acomodat și am ales să mă întorc”, a povestit Adrian Vasilincu pentru Agrointel.
Fermă de curcani în cel mai nordic oraș
Întorși acasă din Olanda, afacerea în care au investit cei doi soți din Botoșani a fost o fermă de curcani.
”Curcanul, față de celelalte păsări, este un greoi, are nevoie de hrană bună ca să crească. Spre exemplu, de la faza de o zi și până la vârsta de șase luni, când ajunge la maturitate, noi îi dăm șase tipuri de mâncare în funcție de evoluția lui, de greutatea lui. El fiind greu are nevoie de proteină de calciu ca să crească, să se dezvolte frumos”, spune crescătorul.
Adrian a dezvăluit și un mic secret: dacă aveți ocazia de a alege între o curcă sau un curcan, gândiți-vă dinainte ce doriți să faceți cu carnea pentru a vă decide mai ușor.
”Mulți spun că este mai bună carnea de curcan, dar când oferi la la vânzare carnea de curcă nu prea are așa multe oase ca și o carnea de curcan. Adevărat, curcanul este mai mare, are pieptul mai mare, pulpele mai mari, dar are și oase mai multe, pe măsură ce crește mai mult cresc și oasele care oasele la final se aruncă sau se pun la ciorbă”, explică Adrian Vasilincu.
Cu un efectiv ce variază între 300 și 400 de curcani, afacerea „Curcanul sănătos” din Darabani se bazează pe o genetică foarte bună a păsărilor. Cu o imunitate ridicată, curcanii și curcile sunt rezistente și se adaptează rapid la viața din mica fermă.