Angajații Penitenciarului Botoșani se pregătesc să lucreze cu persoanele cu afecțiuni psihice.
Angajații unității de detenție, membri ai echipei multidisciplinare (din sectoarele siguranța deținerii și regim penitenciar, reintegrare socială, medical), sub coordonarea medicului șef Rodica-Daniela Hliboceanu-Dascăl și cu aportul reprezentanților Administrației Naționale a Penitenciarelor, urmăresc să deprindă metode și tehnici specifice lucrului cu persoanele cu tulburări mintale.
Asta pentru că Penitenciarul Botoșani a fost desemnat să funcționeze și ca unitate ambulatorie de psihiatrie, alături de penitenciarele Baia-Mare, Galați și Craiova.
În cadrul videoconferinței din data de 23 martie 2023, Consiliul Europei a trasat autorităților române DIRECTIVE, printre care și revizuirea capitală a sistemului actual de furnizare a asistenței medicale psihiatrice la nivelul sistemului penitenciar, prin înființarea celor 4 unități de tratament și a unei unități de evaluare.
Specialiștii de la Penitenciarul Botoșani care vor lucra în acest domeniu sunt angajați din domeniul medical, al securității, precum și cel de reintegrare socială, buni comunicatori, înțelegători, asertivi, cei care exercită autoritatea într-o manieră legitimă, cei care gândesc sub presiune și preiau controlul în situații de risc, rezistenți din punct de vedere emoțional, analitici și atenți la detalii, cu viziune și scop comun.
La baza îndeplinirii obiectivelor profesionale în cadrul acestei echipe, se regăsește Protocolul dezvoltat din vasta experiență a doi consultanți internaționali, Dougie Graham (expert în domeniul securității penitenciare) și dr. Julia Cartwright (medic psihiatru criminalist).
“Deși, de cele mai multe ori respinse social, persoanele aflate în astfel de situații au nevoie de sprijin și de înțelegere. Cu aceste particularități aparte, cei aflați în penitenciar nu trebuie să sufere o a doua condamnare, la neputință sau ignorare”, a afirmat Anna Maria Rotariu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Botoșani.