Un incendiu violent a izbucnit, noaptea trecută, într-o gospodărie din localitatea Păun. O anexă a luat foc și exista pericolul ca flăcările să se extindă la două case.
La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mihălășeni. Aceștia au constatat faptul că anexa ardea generalizat și au intervenit rapid pentru ca flăcările să nu ajungă la casa din aceeași gospodărie, dar și la cea a vecinului. Din interiorul bucătăriei de vară, pompierii au scos trei butelii, una fiind explodată.
Cel mai probabil incendiul a fost provocat de un scurtcircuit
Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:
– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;
– nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher;
– nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;
– nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu;
– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;
– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent.