Surse din anchetă oferă noi detalii cu privire la percheziţiile ce zguduie judeţul Botoşani. Astfel, procurorii fac cercetări într-un dosar ce vizează fapte şpăgi oferite pentru o serie de angajări făcute la Spitalul Judeţean.
Concursurile în cauză au fost organizate în perioada 2018-2023. Un post de asistent putea fi cumpărat cu sume cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro. Tarifele au crescut odată cu inflaţia. Astfel, în 2020 şpaga pentru un astfel de post era de 8000 de euro, în 2022 era de 10.000, iar în 2023 ajunsese la 15.000 de euro.
Nici posturile de altă natură nu erau atribuite gratuit. Astfel, cineva care voia să se angajeze ca muncitor, îngrijitor, brancardier, ș.a., trebuia să scoată din buzunar sume cuprinse între 2.000 – 5.000 de euro. Sumele creşteau în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional, iar angajările erau făcute în funcție de cine oferă suma de bani cea mai mare și cine are pila cea mai puternică în interiorul sistemului.
Anchetatorii au stabilit până în prezent că, candidatul care voia să ocupe un post vacant, prin coruperea funcționarilor publici, nu interacționa, în unele situații, în mod direct, cu funcționarii Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, care făceau parte din comisiile de concurs, ci era nevoit să apeleze la persoane intermediare (de regulă, apropiați, rude, vecini, angajați din spital, etc.), care să-i recomande, unui alt angajat/funcționar din mediul spitalicesc, cu putere de influență la nivelul funcționarilor care iau deciziile, în privința promovării candidaților la concursuri.
Subiecte oferite candidaţilor înainte de examen
După ce erau stabilite înţelegerile cu privire la aspectul financiar, procedurile erau simple. Candidații primeau subiectele și rezolvările, iar una din condițiile pentru ca un candidat să poată fi ajutat să promoveze concursul și să obțină postul dorit era aceea ca persoana să treacă de proba de scrisă cu nota minimă, de 7,00, pentru lucrarea scrisă rămânea ca o dovadă scriptică, în arhiva spitalului, în cazul unui eventual control cu privire la modul de desfășurare a concursului respectiv. Așadar, obținerea unei note minime de trecere la proba scrisă era o condiție obligatorie pentru ca un candidat să poată fi susținut de funcționar să obțină postul vacant, în schimbul unei sume de bani.
Ulterior, promovării probei scrise, candidatul agreat era asigurat de funcționar, în schimbul foloaselor necuvenite promise/remise, că va fi declarat admis la probele de interviu și practică, indiferent de alți eventuali candidați care ar fi obținut și ei nota minimă de trecere la proba scrisă.
Percheziţii la şefa judeţului
În cadrul acţiunii de astăzi au fost făcute percheziţii la Spitalul Judeţean Botoşani, la sediul Consiliului Judeţean, în biroul Doinei Federovici, la locuinţa personală a acesteia, la Primăria Săveni, dar şi la sediul PSD.