joi, aprilie 3, 2025
AcasăLocalORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Clădirea Primăriei Botoșani

ORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Clădirea Primăriei Botoșani

Clădirea Primăriei apare pentru prima dată menţionată în documente la începutul secolului al XIX-lea. Monumentul poartă amprenta unui eclectism neoclasic de influenţă germană. În anul 1851, imobilul a fost acordat de domnitorul Moldovei, Grigore Ghica, Eforiei, instituţie condusă de o persoană numită de guvern.

Această casă a aparținut Stolnicului Enachi Codrescu, de la care a trecut în 1806 prin testament la Gheorghe Loiz, fratele și Ioan Loiz, fiul Stolnicului. Acesta din urma a vândut-o Hatmanului Anastasa Bașotă. Pentru că fondurile locale nu erau suficiente, Grigori Ghica, în semn de dragoste față de aceste locuri, de care îl legau amintiri de familie, cumpără casele Codrescu-Bașotă și le dăruiește Eforiei. Documentul care atestă acest lucru se păstrează, în original, la filiala Botoșani a Direcției Generale a Arhivelor Naționale.

Clădirea a funcţionat şi ca sediu al Tribunalului, unde poetul Mihai Eminescu a lucrat ca şi copist. „Construcţia se identifică cu imaginea fostului Teatru «Mihai Eminescu», înainte de bombardamentul din 44”, spunea arhitesctul Mihai Mihăilescu, adăugând că nu se ştie anul în care a fost construit imobilul.

La începutul secolului XX, clădirea a fost modificată, extinzându-se spre zona de est. Primele restaurări ale clădirii au fost în perioada 1906-1914, iar cele mai recente au fost finalizate chiar în acest an. Costul lor a depăşit două milioane de lei.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
8.3 °
96 %
0.9kmh
100 %
J
10 °
vin
16 °
S
17 °
D
2 °
lun
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încă un motiv pentru care drumul secundar spre Cornișa ar trebui să fie mai larg.

EDITORIAL

N-au mai rămas prea multe zile până când vom fi chemați (din nou) la urne. S-a mai întâmplat în noiembrie, dar nu s-a pus...

EPIGRAMA ZILEI

Joi

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...