De 1 decembrie, botoșănenii au fost, practic, constrânși să aleagă între a sta la rând pentru o porție de fasole cu cârnați sau a prinde măcar o frântură din parada detașamentului de onoare care nu s-a desfășurat conform programului, spre nemulțumirea botoșănenilor. Asta din cauza faptului că acțiunile s-au desfășurat în același interval orar.
Astfel, la Botoșani, s-au sărbătorit cei 105 ani de la Marea Unirea cu cea mai proastă organizare. Autoritățile au ținut discursuri pompoase în Centrul Istoric, apoi s-au mutat rapid pe Cuza Vodă pentru parada militară, unde au început să defileze detașamentele mai devreme cu 20 de minute decât a fost stabilit, parada fiind deja gata la ora la care ar fi trebuit să înceapă.
„Poate merge repede aici și prind și ceva de la paradă”
Zecii de botoșăneni s-au așezat la rând în Centrul Vechi pentru o porție tradițională de fasole cu cârnați. Nici măcar primii care au plecat de acolo nu au reușit să prindă nimic din parada mult așteptată. Inițial, parada era programată la 10:30, iar împărțirea porțiilor de mâncare tot la 10:30. Deși caserolele cu fasole s-au început a da mai devreme, în jurul ore 10:10, iar botoșănenii mai aveau o speranță că ajung la defilare, organizatorii au dat și startul paradei mai devreme, dar tot în jurul orei 10:10.
Botoșănenii s-au arătat nemulțumiți de proasta organizare a autorităților.
,,Poate merge repede aici și prind și ceva de la paradă. Știu că sunt la aceeași oră, dar ce să facem, vrem și niște vin. Nu prinde rău niște fasole cu cârnați, asta e mâncarea de la 1 decembrie, tot românul știe”, a spus un botoșănean care s-a așezat la rând pentru o porție de mâncare.
,,Asta mic vrea fasole cu cârnați, stăm la rând ce să facem. Nu, nu avem șanse să ajungem la paradă, eu aș fi vrut mai mult ca el. Nu cred că a fost corectă organizarea, dar ce putem noi face, ne alegem și asta este”, a mai spus o botoșăneancă.
De ce mâncăm fasole cu cârnați pe 1 Decembrie
Românii abia așteaptă să mănânce fasole cu cârnați de Ziua Națională a României. Mâncarea este ieftină, hrănitoare, simplă de gătit, merge consumată și la câteva zile de la preparare și o găsești la aproape orice restaurant.
Aceasta era mâncarea de bază a soldaților și se consumă la toate popotele. Cu toate că unii cred ca măcar acesta e specific românească, a intrat în cultura noastră gastronomică de la unguri, nemți și turci. Fasolea era aliment de baza în meniul celor care au luptat pentru țară, motiv pentru care simbolic îi sărbătorim cu fiecare farfurie pe data de 1 Decembrie. Un document intern al Armatei Române, publicate de revista Historia, arată un meniu al celor care au luptat pe front în 1939.