Zeci de adăposturi civile din Botoşani sunt folosite pentru orice altceva în afară scopul pentru care au fost construite. Asta se întâmplă cu acordul tacit al autorităţilor locale, legate de mâini din cauza legislaţiei permisive. Singura condiţie este ca, în caz de necesitate, adăposturile să fie eliberate în termen de 24 de ore.
În Botoşani sunt, în total, 56 de adăposturi civile, acestea fiind la subsolul unor blocuri. Imobilele au siglele protecţiei civile pentru a putea fi identificate. Multe au fost, însă, transformate în beciuri și spații de depozitare. Mai mult, dat fiind că nimeni nu s-a mai ocupat de întreținerea lor, de-a lungul anilor, unele au devenit adevărate focare de infecție, fiind transformate în ghene de gunoi.
„La nivelul fiecărei localităţi există un fond de adăpostire. La nivelul municipiului Botoșani există 56 de adăposturi publice, opt administrate de operatori economici şi un punct de comandă al municipiului Botoșani, care face parte din sistmul naţional de management al situaţiilor de urgenţă. Dacă ar fi acum o situaţie critică, de exemplu, în 15 minute s-ar întruni aici membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă”, spune Sorin Curcă, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
Doar 35 de adăposturi sunt funcţionale
Potrivit acestuia, dintre cele 56 de adăposturi, 35 sunt funcţionale. Restul sunt într-o stare avansată de degradare, fie din cauza locatarilor, fie a vechimii sau intemperiilor. Pentru celelalte se caută soluţii financiare pentru a fi reparate şi dotate corespunzător având în vedere că sunt proiectate în anii ‘70, iar instalaţiile sanitare sunt precare. Mai mult de atât, din cauza legislaţiei, cei de la SVSU au tot timpul dificultăţi cu proprietarii blocurilor.
„Şi-au construit diverse boxe, compartimentări, pe care noi trebuie să le dărâmăm, ca să le facem funcţionabile. Au fost diverse conflicte cu proprietarii. Au fost făcute evaluări tehnice asupra a ceea ce trebuie pentru a fi dotate, renovate, utilate, în caz de necesitate. Sperăm să şi obţinem fondurile”, a mai spus Sorin Curcă.
Vină pasată pe legislaţie
Autorităţile dau vina şi pe legislaţia ambiguă. Aceasta dă voie locatarilor blocului să folosească spaţiul adăpostului, fără a-i modifica structura. Condiţia este eliberarea acestuia în 24 de ore în cazul unei situaţii de risc. Aşa se face că adăposturile care nu sunt pline de dejecţii sau şobolani, sunt pline de borcane cu murături, zacuscă, biciclete şi tot ce mai găsesc botoşănenii să nu arunce, dar nici să mai ţină în casă.
„Aici probleme sunt de ani de zile. Canalizarea exterioară refulează în adăpost şi îl inundă. Obligaţia este a asociaţiei de locatari să întreţină aceste adăposturi, dar cine să îi oblige? Noi îi tot notificăm”, a spus Ionel Roglinschi, referent în cadrul SVSU Botoșani.