Botoșănenii sunt invitați ,,Pe urmele pașilor lui Eminescu”
Botoşaniul a dat, de-a lungul anilor, mari personalităţi care şi-au înscris numele în patrimoniul cultural românesc şi universal. Printre cele mai marcante personalităţi se regăsește și Mihai Eminescu, pe urmele căruia sunt invitați botoșănenii de către Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT).
Mihai Eminescu, numit și „Luceafărul Poeziei Româneşti”, s-a născut la Botoşani şi a fost botezat la Biserica Uspenia din Centrul Istoric. Din Botoşani, paşii săi iau drumul Ipoteştilor, universul copilăriei fiind marcat de aceste locuri pitoreşti, care se regăsesc şi în poeziile sale.
Astfel, reprezentanții CNIPT invită botoșănenii ,,Pe urmele pașilor lui Eminescu”, cel mai important scriitor romantic din literatura română! Vă invităm să descoperiți obiectivele turistice și să petreceți o zi încărcată de istorie și cultură”.
Locul nașterii poetului ,,Mihai Eminescu”
În Centrul Vechi, pe locul unde este astăzi amplasată o placă comemorativă ce aduce aminte de nașterea poetului Mihai Eminescu, se afla în trecut casa în care acesta s-a născut. Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 la Botoşani, fiind al şaptelea din cei 11 copii ai căminarului Gheorghe Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, fiică de stolnic din Joldeşti. Eminescu şi-a petrecut copilăria la Botoşani şi la Ipoteşti, în casa părintească şi prin împrejurimi.
Biserica Uspenia
Biserica din Centrul Istoric este locul unde a fost botezat poetul Mihai Eminescu, devenind astfel loc de permanent omagiu adus marelui poet. Este a treia biserică din municipiu ca vechime, cunoscută și ca Biserica Albă, și a fost ctitorită în anul 1552 de către Doamna Elena Rareș, soția Domnitorului Petru Rareș. Este situată în Centrul Vechi, ca element arhitectonic, turla se sprijină pe o dublă bază stelară. Fără a aduce elemente noi față de construcțiile mai vechi, Biserica prezintă interes pentru modul în care sunt redate în această epocă, formele consacrate ale arhitecturii moldovenești. Biserica adăpostește picturi, sculptură, cărți vechi, de o mare importanță istorică și culturală.
Teatrul „Mihai Eminescu”
La Botoșani, istoria Teatrului este mult mai veche decât Teatrul „Mihai Eminescu”. Prima reprezentaţie în limba strămoşească a avut loc în 1838, când directorul Şcolii Domneşti, Nicolini, asociat cu Costachi Caragiali a început o serie de reprezentaţii. Prin 1860 se construieşte prima sală de teatru cunoscută sub denumirea „Teatrul Petrache Cristea”, Botoşanii fiind astfel printre primele oraşe din ţară care aveau o sală de reprezentaţii teatrale după modelul celor din Occident, cu scenă, două rânduri de loji, parter, orchestră şi celelalte accesorii.
Prima stagiune în acest local a avut loc în iarna 1864-1865 . În 1864, angajat ca sufleur al trupei Vlădicescu-Tardini, era marele nostru botoşănean, Mihai Eminescu. El era angajat şi ca scriitor de roluri. Ulterior, în semn de profundă apreciere, acestuia i s-a ridicat un bust amplasat în fața Teatrului, și care a fost realizat de Ovidiu Maitec și dezvelit în anul 1960.
Parcul ,,Mihai Eminescu” din Botoșani
Parcul „Mihai Eminescu” s-a deschis în 1869, la acea dată purtând numele de Grădina Publică Vârnav. Este situat pe amplasamentul fostei Grădini Vârnav amenajată de administrația locală în anul 1870. Parcul păstrează câțiva arbori contemporani cu Mihai Eminescu. În 1932 aici a fost pus bustul lui Mihai Eminescu, opera sculptorului Ion Georgescu.
Casa Memorială are o istorie ce începe în anul 1936, când a fost refăcută vechea casă a Eminovicilor căzută în ruină. Ea a suferit mai multe restaurări de-a lungul timpului, ultima şi cea mai importantă între anii 1977-1979, când a fost reamplasată pe fundamentul celei originale, şi refăcută în stilul acesteia.
Complexul memorial mai cuprinde și Bisericuţa familiei (lângă aceasta se află mormintele părinţilor Raluca şi Gheorghe Eminovici), Biserica comemorativă „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” (pe peretele interior, la intrare este pictat chipul poetului). Biblioteca Naţională de Poezie conţine circa 17.000 de volume şi este dotată cu o sală de lectură şi un Amfiteatru în aer liber, cu scenă şi cca. 400 locuri.
Lacul cu Nuferi
„Lacul cu nuferi” este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Botoşani, el fiind inclus în “Patrimoniul Memorialului Ipoteşti”, la un loc cu Casa Memorială Mihai Eminescu şi Bisericuţa familiei Eminovici. Este considerat un monument al naturii, fiind sursă de inspiraţie poetică pentru Mihai Eminescu și loc de pelerinaj pentru iubitorii de literatură și, mai ales, pentru cei îndrăgostiți de opera eminesciană. Se află la o distanță de aproximativ 2 km de Casa Memorială “Mihai Eminescu”- Ipotești, 5 minute cu autoturismul sau 50 minute de mers pe jos.