Astăzi, angajații AJOFM au desfășurat, timp de două ore, o grevă de avertisment. Săptămâna viitoare, aceștia vor declanșa o grevă generală, fiind nemulțumiți de salarii, dar și de condițiile de muncă.
Calendarul protestelor vine ca urmare a rezultatelor referendumului desfășurat în rândul membrilor de sindicat. Astfel, după greva de avertisment de astăzi, funcționarii sunt hotărâți să declanșeze o grevă generală pe termen nelimitat dacă doleanțele nu le vor fi ascultate. Acțiunea ar urma să înceapă săptămâna viitoare, pe 27 noiembrie.
,,Exact cum au spus și colegii noștri, ne confruntăm toți cu aceeași problematică, salarizarea este la nivelul cel mai mic din cadrul familiei ocupaționale de funcționari publici, ne confruntăm cu slaba dotare tehnică, cu aplicații nefuncționale, deci condițiile de muncă sunt cum sunt”, a spus Gabriela Drobotă, liderul Sindicatului salariaţilor AJOFM Botoşani, la Comisia de dialog social.
Solicitările angajaților
- Salarii echitabile: salarii egale cu ale angajaților din alte instituții (ANAF, sănătate, APIA etc). Diferențe considerabile între noi și colegii din aceeași familie ocupațională „Administrație”. Precizăm că în tot acest timp, pentru colegi din aceeași familie ocupațională au fost identificate și adoptate acte normative menite să le suplimenteze veniturile. Solicităm ferm ca și pentru noi, angajații instituțiilor Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, să fie adoptate măsuri imediate. DORIM ELIMINAREA INECHITĂȚILOR SALARIALE GENERATE DE CLASA POLITICĂ! Cerem respect și tratament echitabil din partea guvernanților și a factorilor decizionali. Soluționarea imediată a acestei discrepanțe și asigurarea unei remunerări corespunzătoare contribuției noastre la societate constituie o necesitate imperioasă.
- Condiții de muncă optime: formulăm cerința fermă de a asigura un mediu de lucru sănătos și sigur, însoțit de alocarea
resurselor adecvate pentru desfășurarea activităților în condiții normale. - Deficit de personal: solicităm alocarea unui personal suficient pentru a face față volumului de muncă. Blocarea ocupării posturilor, decizia de anulare a posturilor vacante au condus la o suprasolicitare a personalului existent în instituții care este nevoit să facă față activităților mult peste o distribuire a activităților într-un program normal de lucru de 8 ore.
- Plata orelor suplimentare: în instituțiile noastre sunt efectuate ore suplimentare de ordinul miilor, datorită imposibilității
recuperării prin timp liber, destinat refacerii capacității de muncă, am solicitat alocarea
resurselor pentru plata acestora. - Stabilitatea locurilor de muncă: solicităm asigurarea stabilității locurilor de muncă pentru angajații Ministerului Muncii și Solidarității Sociale împreună cu o analiză menită să asigure o dimensionare corectă, astfel încât activitatea să se desfășoare în condiții normale de lucru.
- Optimizarea aplicațiilor informatice: dorim asigurarea aplicațiilor informatice în vederea susținerii activității pe care o desfășurăm, aplicații care să satisfacă toate cerințele legislative din domeniul de activitate, aplicații cu un timp de răspuns ridicat, software compatibil cu echipamente fiabile.