Sâmbătă, 28 octombrie, prima cruce armenească din Botoșani a fost dezvelită și sfințită de un sobor de preoți. Evenimentul cultural – istoric a luat naștere din dorința recunoașterii meritelor armenilor în ceea ce privește bazele Botoșaniului.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Crucea de piatră sau khachkar constituie atât în formă, cât și în conţinut, manifestarea cea mai concisă a spiritului armean. Principalul element al credinţei este Crucea, amintind de crucificarea lui Hristos, îndemn către mântuire și făgăduitul paradis ceresc.
La evenimentul de sfințire, alături de comunitatea armeană, au fost și reprezentanți de seamă din Republica Moldova, Armenia și România. La eveniment a participat și președintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, dar și Ambasadorul Armeniei la București, Sergey Minasyan.
Dintre oficialitățile botoșănene au luate parte la sfințire prefectul Sorin Cornilă, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, vicepreședintele CJ, Bogdan Dăscălescu, viceprimarul Liviu Toma și deputatul Costel Șoptică.
,,Aceste cruci, deși sunt o expresie a tragediei poporului armean, în modelarea lor au arborele vieții, au lumina și sunt în același timp dătătoare de speranță. Și fiind sfințite în acest mod, ele vor face parte și din arhitectura sacră a municipiului Botoșani”, a spus Varujan Vosganian.
,,Crucile acestea de piatră sunt dovada că noi credem în eternitatea poporului armean”
Slujba de sfințire a fost oficiată de Prea Sfinția Sa, Episcop Datev Agopian al Bisericii Armene din România.
„Poporul armean este un popor iubitor de credință și de cruce. În aproape 2.000 de ani de creștinism armean, noi am construit întotdeauna bisericii și am așezat cruci de piatră, chiar dacă unele dintre ele au fost distruse. Dacă mergeți în Armenia sau pretutindeni unde pământurile au fost locuite de armeni nu o să găsiți palate regești, nu o să găsiți podoabe și veșminte regești, o să găsiți însă biserici, veșminte și obiecte de cult”, a cuvântat Sfinția Sa, Episcop Datev Agopian.
,,Și am știut întotdeauna că cea care ne călăuzește și ne mântuiește este crucea. Crucile acestea de piatră sunt dovada că noi credem în eternitatea poporului armean. Crucile de piatră sunt deschiderile și limitele noastre, frontierele noastre către cer”, a mai adăugat acesta.
Mai lesne decât a săpa în adâncimea istoriei, khachkar-ul se afirmă ca o pagină vie de legendă și mit, transmiţând instantaneu sensibilităţii, prin meșteșugul dantelăriei în piatră, adevăruri tăinuite de secole despre poporul armean atât de încercat de vitregia destinului.
După oficierea slujbei de sfințire, Varujan Vosganian a explicat pentru cei prezenți simbolurile și însemnătatea fiecăruia, respectiv de ce sfințirea se face cu un burete și simbolul uleiului picurat din pasărea de argint, acesta a spus că ,,uleiul de sfințește o dată la șapte ani, anul acesta este un an al mirungerii. Mereu se păstrează din uleiul sfințit cu șapte ani înainte, astfel încât spunem că uleiul care picură din ciocul păsării de argint au în el ceva din uleiul sfințit la 301, de primul patriarh al armenilor, Grigore Luminătorul”.
,,Referitor la ziua de azi, e un vis împlinit”
Datele statistice arată că la Botoșani mai trăiesc doar câteva zeci de armeni, mai exact 75. Cei prezenți la eveniment și-au arătat mulțumirea și recunoștința pentru această inițiativă unică.
,,Mi se pare un lucru normal pentru comunitatea armeană și pentru oraș, fiindcă armenii, așa cum a spus și președintele Vosganian, au participat la întemeierea Moldovei. Este un simbol al creștinătății poporului armean, fiind primul popor creștin. Referitor la ziua de azi, e un vis împlinit, de mult s-a vorbit despre asta, au fost și dificultăți, dar principalul este că s-a realizat”, a spus unul dintre armenii de la Botoșani.
Crucea este amplasată în zona intersecției Calea Națională cu Nicolae Iorga, în fața complexului Orhideea.