Medicii pediatri avertizează că vremea rece va genera o creștere a adresabilităţii la urgenţe prin viroze respiratorii, sezoniere tip gripă, bronşiolită prin virus sincitial respirator, sau chiar COVID-19. Aceste virusuri pot coexista și genera manifestări clinice de intensitate diferită în funcție de particularitatea cazului.
Infecțiile respiratorii acute reprezintă o problemă constantă de sănătate publică, care provoacă morbiditate și mortalitate inclusiv în populația de vârstă pediatrică. De aceea medicii doresc să actualizeze informațiile absolut necesare pentru prevenirea și tratarea acestor afecțiuni. Măsurile de prevenţie și control pentru infecțiile respiratorii reprezintă o componentă cheie a practicii pentru a reduce transmiterea în mediile de sănătate și în orice colectivitate.
Grupele cu risc pentru forme severe de viroze respiratorii
– sugarii
– prematurii
– copii din grupa de vârstă 1- 5 ani, în special sub 2 ani varsta datorita lipsei de imunitate câștigate natural prin contact cu virusurile respiratorii sezoniere
-copii cu boli cronice respiratorii, cardiace, metabolice, hematologice, renale, neurologice.
Recomandări tip prevenție pre-expunere
– igiena corectă a mâinilor prin utilizarea apei și săpunului, cel puțin timp de 20- 30 secunde sau utilizare de antiseptic
– utilizarea corecta a măștii de protecție, în prezenta bolilor respiratorii în colectivitate
– evitarea socializării în spatii aglomerate, închise
– aerisirea naturala frecventa a spatiilor în care se desfășoară activități curente
– vaccinarea grupurilor populationale cu risc, peste 6 luni vârstă, copii, adolescenți
– vaccinarea grupurilor ocupaționale cu risc: din sănătate, educație
– vaccinarea membrilor familiei în care exista copil cu risc pentru forme severe de boala
Vaccinarea rămâne cea mai bună protecţie
Imunizarea împotriva acestor virusuri rămâne cea mai buna protecție pentru reducerea riscului de îmbolnăvire grava, spitalizării, impact pe termen lung asupra sănătății și chiar decese în situații particulare. „Vaccinul antigripal este recomandat în aceasta perioadă, înaintea debutului de sezon gripal, în vederea asigurării în timp util a unei protecții optime. Pentru pacienții între 6 luni vârstă și 8 ani, care primesc vaccin antigripal pentru prima dată sau a căror stare de vaccinare este necunoscută, se recomandă două doze de vaccin la 4 săptămâni interval. Restul copiilor primesc doar o singură doză în acest sezon”, a precizat medicul Tamara Roşu Solange, medic şef UPU Spitalul de Copii Sfânta Maria Iaşi.
Recomandări în cazul prezentei semnelor și simptomelor de viroze respiratorii:
– izolare la domiciliu, în context de febra peste 38 grade Celsius, tuse, dureri de gat, dureri musculare, rinoree
– repaus fizic
– hidratare eficienta
– simptomatice: antitermice, antitusive, etc
– tratament antiviral, adjuvant, dar la recomandarea medicului, cu eficienţă maximă dacă se administrează în primele 48 ore de la debutul simptomelor.
Marea majoritate a formelor de boala sunt ușoare și se vindeca în câteva zile. În caz de forme severe, cu respirație șuierătoare, disfuncție respiratorie, febra care cedează greu, tuse ineficienta recomandam accesarea serviciilor de urgenta.
La nivelul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Sfânta Maria” Iaşi este organizat sistemul de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe, cu monitorizarea incidenţei pe grupe de vârstă, a etiologiei, co-infecțiilor, factorilor de risc cu scopul elaborării și implementării de masuri de sănătate publica bazate pe dovezi.