joi, aprilie 3, 2025
AcasăLocal BTSăpături arheologice la Stăuceni (video)

Săpături arheologice la Stăuceni (video)

La aproximativ 70 de ani de la descoperire, o echipă de arheologi efectuează primele săpături în situl de la Stăuceni din județul Botoșani.

Situl de la Stăuceni-Holm a fost descoperit în 1952 de arheologul Ion Nestor. Până în 2020, nu a mai fost verificat de colectivele de cercetare din cadrul Muzeului de Istorie Botoșani. În urmă cu 3 ani, în urma unei vizite în zonă, arheologii au identificat primele urme la suprafața terenului.

Ulterior, cu ajutorul mediului academic din Germania, respectiv a celor de la Universitatea Friedrich Alexander din Erlangen – Nürnberg, situl a fost scanat geomagnetic iar rezultatele au fost surprinzătoare.

,,A rezultat o suprafață de 5,3 hectare de așezare umană eneolitică, respectiv sfârșitul Neoliticului, în care avem urme ale culturii Cucuteni. În această primă fază de dezvoltare a culturii Cucuteni de obicei așezările cuprind case organizate în formă liniară și cu un sistem complex de fortificare, compus din mai multe șanțuri și palisade care închideau practic așezarea, la jumătatea platoului. Restul platoului este apărat în mod natural printr-un promotoriu destul de înalt față de restul văii”, a spus Adela Kovacs, șef secție Istorie- Arheologie din cadrul Muzeului Județean Botoșani.

Campania de cercetare a început pe 31 iulie și a adunat forțe noi din rândul tinerilor, elevi a unui liceu din municipiu.

,,Aici de față avem mai mulți studenți din Germania care lucrează alături de profesorii lor, este o practică arheologică a studenților din Germania. Alături de ei lucrează elevi de la Liceul ,,Elie Radu”, cercetători de la Muzeul Bucovinei și studenți de la Cluj”, a mai adăugat Adela Kovacs.

Campania de excavare arheologică se va încheia la sfârșitul lunii august. Piesele descoperite în situl de la Stăuceni vor intra în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie Botoșani.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
8.9 ° C
9.6 °
7.8 °
98 %
4.5kmh
100 %
mie
9 °
J
10 °
vin
16 °
S
16 °
D
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Încerci cu frumosul inițial și dacă nu ține, mai adaugi ceva mai pe înțelesul celor cărora te adresezi.

EDITORIAL

Frământările sociale din ultima vreme nu sunt singulare în istoria recentă a românilor. De-a lungul ultimelor două secole, istoria a consemnat multe asemenea momente....

EPIGRAMA ZILEI

La acea vorbă străveche („Nu te culca pe-o ureche!”) Am o întrebare ... nouă: Se poate pe amândouă? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...