Consiliul Județean Botoșani a contractat, prin licitație publică, un credit de 80 de milioane de lei pentru a se putea achita lucrările de la Drumul strategic.
Potrivit reprezentanților CJ, unitatea bancară care a acceptat condițiile impuse pentru rambursare este Exim Banca Românească (n.r. – fosta EximBank, adică Banca de Export-Import a României, având ca acționar majoritar statul român). Potrivit contractului convenit între cele două părți, CJ va beneficia de o perioadă de grație de 24 de luni, iar perioada de rambursare va fi de 156 de luni, adică 13 ani. Dobânda percepută de bancă va fi calculată în funcție de valoarea ROBOR la 6 luni plus 1,65 la sută. La aceasta CJ va trebui să mai plătească un comision lunar de administrare cont de 0,05 la sută aplicat la sold.
Nici un ofertant la primele licitaţii
Contractul a fost semnat în baza hotărârii CJ aprobată încă din 2022 privind contractarea creditului. La primele licitații nu a existat niciun ofertant în condițiile în care dobânda oferită de CJ a fost indicele ROBOR la 6 luni plus o dobândă de 0,5 la sută. Prin urmare, în luna februarie, CJ a aprobat în plen majorarea punctelor procentuale peste ROBOR cu 2,5 la sută, însă oferta primită de la Exim Banca Românească a fost cu aproape 1 punct procentual sub valoarea maximă aprobată de consilieri.
Creditul era esențial întrucât CJ rămăsese fără bani pentru Drumul strategic, iar ultima tranșă de aproape 130 de milioane de lei către constructori trebuia achitată cel târziu în trimestrul III al acestui an, adică în luna septembrie. Lucrările la drumul strategic au debutat abia în mai și respectiv iunie 2021.
Ulterior, a urmat criza economică cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și criza prețurilor din energie, lucru care a dus la o majorare a costului investiției, atât prin scumpirea materialelor de construcții și a carburantului, dar și a costului cu forța de muncă.
Valoarea investiţiei a crescut
În consecință, companiile care au câștigat licitațiile de execuție au cerut actualizarea costurilor. Așa se face că în vara anului trecut valoarea totală a investiției a crescut de la 455.648.162,30 lei, inclusiv TVA ( circa 95,2 milioane euro) la 538.332.389,62 lei, inclusiv TVA ( n.r. adică 108,88 milioane euro), cu un plus de 82.684.227,32 lei reprezentând contravaloarea ajustărilor calculate. Prin urmare, creditul de 80 de milioane de lei obținut de la Exim Banca Românească era necesar pentru acoperirea acestei ultime valori.
Astăzi, în cadrul unei ședințe extraordinare a CJ, aleșii județeni au votat în unanimitate aprobarea creditului, includerea acestuia în sursele de finanțare și implicit rectificarea bugetului așa încât să se poată trece cât mai repede la plata sumelor către constructori. Ședința s-a derulat online, prin mijloace electronice, pe aplicația Zoom.