spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTConsilierii de probațiune continuă GREVA GENARALĂ. Sindicaliștii amenință cu demisii în lanț

Consilierii de probațiune continuă GREVA GENARALĂ. Sindicaliștii amenință cu demisii în lanț

Angajații Serviciului de Probațiune Botoșani continuă greva generală declanșată pe 3 mai a.c. Potrivit Sindicatului Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune (SNCSP), membru al Blocului Național Sindical și afiliat la Federația Publisind, acțiunea de protest, care a fost declanșată la nival național, a luat amploare. Astăzi, de exemplu, conflictul de muncă era declanșat în 33 de servicii de probațiune, iar alte două servicii de probațiune se aflau în grevă de avertisment. „Până la această oră, din partea Ministerului de Justiție și a Direcției Naționale de Probațiune nu există niciun fel de reacție sau răspuns referitor la cauzele care au condus la declanșarea grevei și la soluțiile identificate de către factorii decizionali”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de SNCSP.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Consilierii de probațiune, care funcționează în subordinea Ministerului Justiției și participă la înfăptuirea actului de justiție, spun că prin lipsa de reacție a guvernanților și a factorilor de răspundere din Ministerul Justiției, se pune în pericol însăși misiunea care a stat la baza înființării sistemului de probațiune – reintegrarea socială a persoanelor condamnate și creșterea gradului de siguranță în comunitate. Deși prin sistemul de Probațiune sunt supravegheate peste 100.000 de persoane condamnate, inclusiv persoane liberate condiționat din penitenciar, până în acest moment nu s-au găsit soluțiile pentru remedierea și corectarea inechităților identificate la nivelul drepturilor salariale, a condițiilor de muncă, personal insuficient, resurse tehnice deficitare.

Principala revendicare a consilierilor de probațiune se constituie în solicitarea emiterii actului administrativ/normativ prin care să se facă corecțiile necesare privind salarizarea personalului de probațiune, aspect care a fost asumat prin Strategia Națională de Dezvoltare a Sistemului de Probațiune din România pentru perioada 2021 – 2025. ”La punctul 9, obiectiv strategic 2, privind <<Realizarea demersurilor de îmbunătățire a salarizării personalului de probațiune>>, Ministerul Justiției și-a asumat ca termen de implementare nivelul trimestrului IlI 2021 pentru realizarea acestui obiectiv”, spun sindicaliștii. Prin urmare, cei din conducerea Ministerului Justiției nu au respectat cele convenite, nici calendarul stabilit.

„Deşi întreaga familie ocupațională a Justiției beneficiază de drepturile cuvenite personalului de probațiune, doar personalul de probațiune nu beneficiază de acest drept. Aceasta în condițiile în care prima hotărâre judecătorească privind calculul salarial pe baza unui VRS (n.r. – valoare de referință sectorială) de 605,225 a fost obținut în probațiune (pentru că doar probațiunea a beneficiat de acea creștere de 25% în 2016 prin OUG 20/2016) şi, mai mult, în condițiile în care şi în sistemul de probațiune există mai multe hotărâri judecătorești în care se prevede plata salariilor în baza unui VRS de 605,225 şi în continuare/pentru viitor (sentințele fiind obținute după anul 2020)”, acuză sindicaliștii. Așa se face că în prezent salarizarea personalului de probațiune nu este actualizată în raport de o VRS 605, 225 lei, nici măcar în cazul acelora care au sentințe câștigate deoarece se invocă plafonarea prevăzută de legea cadru 153/2023”, se arată în comunicat SNCSP.

În schimb, acuză sindicaliștii, în cazul unei sentințe a Tribunalului Dâmbovița privind drepturile salariale ale unor judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, s-a dispus că plafonarea veniturilor vizează exclusiv drepturile salariale stabilite prin lege, nu și drepturile recunoscute prin hotărâri judecătorești. Prin urmare, pentru situațiile în care indemnizațiile obținute pe baza unei VRS de 605,225 lei sunt mai mari decât cele stabilite prin lege, să nu fie aplicată plafonarea. Altfel spus, în cadrul familiei ocupaționale Justiție, aceleași ordonator principal de credite a emis un ordin pentru judecătorii de judecătorii, tribunale, tribunalelor specializate și al curților de apel, precum și al asistenților judiciari prin care li s-a acordat VRS de 605, 225 lei, iar în cazul consilierilor de probațiune nu, deși există și în cazul lor sentințe rămase definitive. Astfel, deși se impune emiterea unui ordin prin care să se plătească salariile retroactiv, din 2018, pe baza unei VRS de 605,225, din aceleaşi raţionamente, acest lucru nu s-a întâmplat. „Sindicatul Național al Consilierilor din Serviciile de Probațiune își exprimă îngrijorarea că, în lipsa unei poziții asumate din partea factorilor decizionali, sistemul de probațiune se va confrunta cu mai multe demisii deoarece remunerația nu reflectă riscurile, complexitatea muncii și atribuțiile, conform alin. 6 lit. d din Legea cadru nr. 153/2017”, se mai arată în comunicatul SNCSP.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...