Ciorba inventată de o femeie din Botoșani, pe vremea când lucra la un restaurant din județul Suceava, se află în topurile mondiale. Cea care a inventat ciorba rădăuțeană este Cornelia Dumitrescu, acum în vârstă de 76 de ani.
Ciorba rădăuțeană a ajuns pe locul 12 în topul celor mai bune supe din lume, intitulat “Top 100 cele mai bune supe din lume”. Nu mai puțin de șase supe românești s-au făcut remarcate în lumea gastronomică, potrivit clasamentului realizat de Taste Atlas în aprilie 2023. Clasamentul este dominat de Tonkotsu ramen din Japonia, urmat de Zurek din Polonia și Mercimek çorbası din Turcia.
Preparatul care ne face cinste peste hotare, ieșit pe locul 12, este ciorba rădăuțeană. Cu un punctaj de 4,6 din 5, ciorba rădăuțeană a plasat România pe locul 12, dar nu este singurul preparat din top. Astfel, alte ciorbe românești din topul gastronomic al lumii sunt: ciorba de văcuță – locul 86, ciorba de burtă – locul 75, ciorba de fasole – locul 73, cupa de pui cu tăiței – locul 56.
„Ciorba Rădăuțeană este o supă tradițională românească. Este făcută dintr-o combinație de pui, ceapă, ardei roșu dulce, țelină, morcovi, suc de lămâie, usturoi, pătrunjel și smântână. Ingredientele se fierb la foc mediu până când carnea și legumele devin fragede.
Supa este destul de acră datorită adaosului de suc de lămâie. În România, ciorba Rădăuțeană este apreciata în special pentru că este un remediu pentru mahmureală și are proprietăți de vindecare – este adesea folosită ca remediu pentru simptomele răcelii comune”, au transmis cei care au făcut topul despre ciorba rădăuțeană.