Concursului Național de Poezie și Interpretare Critică a Operei Eminesciene ,,Porni Luceafărul…” ajunge în acest an la cea de-a XLII-a ediţie. La finalul săptămânii trecute, reprezentanţii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Botoșani au anunţat regulamentul în baza căruia se va desfăşura competiţia din acest an.
Prin intermediul acestui concurs se urmăreşte promovarea de noi talente poetice și critice. Competiţia se adresează poeților și criticilor literari care nu au debut încă cu un volum și care nu au depășit vârstă de 40 de ani, calculată la data de 13 iunie 2023.
Termen limită pentru înscrieri
Ediția din acest an se va desfășura în perioada 13-16 iunie 2023 la Botoșani. Înscrierile se fac pana la data de 19 mai, pe adresa de e-mail literatura@centrulcreatieibt.ro sau la adresa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani.
Concursul are trei secțiuni. Prima este ,,Carte publicată- debut editorial”. Aici sunt acceptate cărțile de poezie publicate în intervalul iunie 2022- mai 2023. A doua secțiune este ,,Poezie în manuscris (nepubilcată)”. Aici se încadrează numai poeziile în limba română, scrise cu diacritice și nepremiate la alte concursuri. A treia categorie, ,,Interpretare critică a operei eminesciene”, va cuprinde un eseu de cel mult 15 pagini, semnat cu un motto. Eseurile premiate vor fi publicate în antologia editată de instituția organizatoare, care va apărea la următoarea etapă a concursului.
Un juriu de specialitate va evalua lucrările, urmând ca editurile și revistele literare invitate să ofere premii ce constau în publicarea grupajului premiat într-un volum de poezii sau în reviste. Managerul CJCPT, Iustina Irimia-Cenușă, a anunțat că se vor acorda și premii în bani în limita bugetului alocat acțiunii, totodată, concurenții vor avea masa și cazarea asigurată, doar transportul va fi suportat de concurent sau de instituția reprezentată.
De asemenea, au fost transmise și câteva reguli generale, textele tuturor secțiunilor studiului se redactează în Word, font Times New Roman, corp 12, spațiere: la un singur rând. Nu se admit texte fără diacritice, acestea fiind redactate cu â/sunt și se vor respecta normele ortoepice, ortografice si morfologice ale limbii române. Paragrafele noi se vor marca prin comanda ENTER, dar nu trebuie folosită comanda TAB. Materialele expediate electronic vor fi în format Word(Doc).