Duminică, 19 martie, s-au împlinit opt ani de la cel mai tragic accident din istoria Ambulanţei Botoşani, când un salvator a murit în misiune.
Foştii colegi îl comemorează pe ambulanţierul mort în misiune şi trag din nou un semnal de alarmă cu privire la prioritatea echipajelor de intervneţie, mai ales că în ultima perioară ambulanţele au fost luate tot mai des la ţintă de şoferi neatenţi.
Tragedia s-a petrecut în Botoșani, în seara de 19 martie 2015. Ambulanța condusă de ambulanţierul Constantin Brânzilă transporta o fată de 17 ani, la Iași, pentru dializă, însă în momentul în care a intrat în intersecţia dintre Petru Rareş şi Bulevard, autosanitara a fost pur și simplu proiectată într-un stâlp de electricitate. Ambulanța, care circula cu sirenele pornite și girofarul aprins, a fost lovită de un autocamion înmatriculat în județul Suceava, care a intrat în intersecție fără să acorde prioritate de trecere. Autosanitara, în care se aflau patru persoane, șoferul, o asistentă medicală, o fată de 17 ani și mama acesteia, a fost proiectată într-un stâlp de electricitate, după care a ajuns din nou pe șosea. Tirul s-a oprit în același stâlp.
În urma impactului violent, ambulanţierul, în vârstă de 56 de ani a rămas încarcerat. La fața locului au ajuns mai multe ambulanțe dar și un echipaj de descarcerare. Din nefericire șoferul ambulanței și-a pierdut viața în urmă leziunilor suferite și a fost scos fără suflare dintre fiarele contorsionate ale autispecialei. Ceilalți ocupanți ai autosanitarei dar și șoferul tirului au fost răniți și au fost transportaţi la Urgenţe.
Salvator comemorat an de an
La opt ani de la tragicul eveniment, dar şi după multe alte evenimente rutiere în care au fost implicate ambulanţele din Botoşani, reprezentanții unităţii atrag atenţia asupra importanţei misiunilor lor şi mai ales asupra priorităţii în trafic, care nu este respecată aproape niciodată. „Oamenii ar trebui să înţeleagă faptul că orice minut contează în misiunile noastre, iar neatenţia unor şoferi în trafic şi nerespectarea semnalelor luminoase şi acustice ale ambulanţelor poate duce la adevărate tragedii. Se pot întâmpla accidente, cum a fost cel de acum opt ani, dar se poate ca ambulanţa să întârzie la un caz din cauza unui şofer indisciplinat, iar pacientul să piardă şansa de a fi salvat în timp util”, a precizat Cristi Calimandriuc, preşedintele Sindicatului Ambulanţa Botoşani. În memoria colegului salvator, cei de la Ambulanţa Botoşani au ridicat şi un monument în curtea unităţii.
Șoferul vinovat, condamnat definitiv după șase ani
După mai bine de șase ani de la producerea tragediei, în 2021, șoferul camionului implicat în coliziune a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru ucidere din culpă. Gavril Bulgariu, în vârstă de 53 de ani, originar din județul Suceava, nu va face nicio zi de pușcărie și asta pentru că instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Prin urmare, bărbatul va trebui să respecte, timp de patru ani, mai multe măsuri stabilite de magistrați fiind obligat să plătească și cheltuielile judiciare și să efectueze mai multe ore de muncă în folosul comunității.
Abia în cazul în care acesta va încălca cu rea-credință obligațiile impuse, ori va comite o altă infracțiune pe parcursul termenului de încercare, pedeapsa va fi comutată în închisoare cu executare. Instanța a decis însă să-i interzică, timp de trei ani, și dreptul a mai conduce orice autovehicul. „(…) Curtea apreciază că activitatea ilicit penală, astfel cum a fost expusă, demonstrează că inculpatul, prin conduita rutieră neresponsabilă adoptată, nu are maturitatea necesară pentru exercitarea dreptului de a conduce, pedeapsa complementară în discuție urmărind sub acest aspect formarea unei conștiințe corecte în raport de obligațiile pe care le presupune conducerea de vehicule și siguranța traficului rutier”, și-au motivat sentința judecătorii Curții de Apel Suceava.
Pedeapsă modificată de Curtea de Apel
Decizia definitivă a venit pe 15 decembrie 2020, după ce magistrații Curții de Apel Suceava au admis apelul formulat de procurorii și au respins celelalte acțiuni formulate în dosar. Astfel. Instanța a apreciat că pedeapsa inițială stabilită de Judecătoria Botoșani – doi ani și șase luni închisoare cu suspendare sub supraveghere – nu a fost proporțională cu gravitatea faptei, în accident fiind rănite alte două persoane. În plus, tragedia a avut loc pe una dintre cele mai circulate străzi din Botoșani, iar șoferul trebuia să fie mult mai atent la intrarea în intersecție în condițiile în care camionul tracta și o semiremorcă, pentru a preveni coliziunea cu un alt vehicul.
Primele cercetări făcute la fața locului de către polițiști au demonstrat încă de atunci că vinovat de producerea tragediei s-ar fi făcut suceveanul, care a invocat că nu a văzut indicatorul „Stop” și că a avut impresia că are prioritate.