sâmbătă, aprilie 5, 2025
AcasăLocal BTPiesă jucată pe două scene la Teatrul „Eminescu” (video)

Piesă jucată pe două scene la Teatrul „Eminescu” (video)

Sâmbătă, 28 ianuarie, ora 18.00 și duminică, tot de la ora 18.00, botoșănenii sunt așteptați la premierele spectacolelor „Visul unei nopți…” și „Noaptea unui vis…”, în regia lui Alexandru Vasilachi. Ineditul acestor piese este dat de faptul că spectacolele se vor juca concomitent pe două scene diferite. Astfel, „Visul unei nopți…” se va juca la Cinematograful „Unirea” și „…Noaptea unui vis” la Casa Tineretului.

Piese jucate pe scene diferite, dar unite de actori și spectatori

În cadrul unei conferințe de presă, desfășurată astăzi la Cinematograful Unirea, regizorul Alexandru Vasilachi a vorbit despre acest concept inedit.

„Este a patra montare a mea, în calitate de regizor al piesei „Visul unei nopți de vară”. Țin foarte mult la Shakespeare și la această piesă care oferă pentru regizori foarte multă fantezie, deschidere, foarte multe procedee regizorale. Eu nu concep nicio montare fără o doză de experiment. În cazul de față, este ceva nou pentru mine, ceva nou pentru trupa teatrului, am propus asta și am văzut că sunt foarte receptivi.

Am făcut o avanpremieră unde a avut loc o conexiune dintre aceste două spații și este important pentru noi, Teatrul Eminescu, să fim printre primii care aduc ceva nou: o viziune nouă sau un procedeu nou sau un experiment care ar influența lumea teatrală. Vă așteptăm cu drag la premieră, să fiți alături de noi în aceste două spații care sunt la distanță, dar totodată se vor apropia prin jocurile actorilor și prin prezența spectatorilor. Orice experiment are și riscuri (…), a declarat regizorul Alexandru Vasilachi.

Regizorul a precizat că scopul acestui proiect este acela de a crea cât mai multe conexiuni între teatrele din România.

„Ar fi extraordinar ca Teatrul din Botoșani, în urma acestui proiect, să aibă ca parteneri teatre din alte zone din România. Pentru asta am făcut proiectul, ca să vadă și celelalte teatre, ceilalți directori, manageri pe care i-am informat despre acest proiect și care s-au arătat foarte interesați. Numai prin exemplul nostru am putea să-i convingem că se poate și așa”, a mai spus regizorul Teatrului „Mihai Eminescu”.

„Faptul că spectacolul este jucat pe două scene diferite în același timp ne ține atenți”

Și actorii din distribuția spectacolului spun că acest rol este fără doar și poate unul provocator.

„Nu a fost deloc greu, deoarece sunt niște copii extrem de talentați și foarte receptivi. Chiar a fost o plăcere și o provocare, în același timp, să lucrăm cu ei. Eu am mai lucrat cu elevi și în trupe de teatru și mi-a fost destul de ușor. Faptul că spectacolul este jucat pe două scene diferite în același timp ne ține atenți. Este și o comunicare între cele două spații”, a declarat actorul Răzvan Amitroaei.

 „A fost o provocare, deși eu am mai jucat cu Răzvan. A fost o provocare faptul că Răzvan mi-a fost profesor de scrimă, iar faptul că știe atât de bine încât să ne învețe și pe noi m-a impresionat. O altă provocare este faptul că Anastasia Șoptică joacă același rol. Vom fi două titane, două Hipolite, în săli diferite. A fost bine per total”, a spus la rândul său actrița Lidia Uja.

„Sunt mândru că sunt aici”

Cei mai tineri dintre actori se declară mândri că fac parte dintr-un asemenea proiect alături de mari nume ale teatrului botoșănean.

„De anul trecut am intrat în Trupa Atelierul de Teatru, coordonată de actorii Lenuș Moraru și Gelu Rîșca, iar până acum am jucat în patru sau cinci spectacole. Nu pot spune că este o frică atât de mare pentru mine frica de scenă, deoarece m-am obișnuit cu această situație. Însă faptul că sunt alături de actori profesioniști pe care i-am urmărit până acum în spectacolele Teatrului Mihai Eminescu este ceva destul de înspăimântător cu care nu sunt obișnuit și mă face să fiu mândru că sunt aici”, a spus tânărul Andrei Asiminicesei.

Regia aparține lui Alexandru Vasilachi, muzica: Micha Mendel, coregrafia: Victoria Bucun, iar scenografia: Mihai Pastramagiu. Din distribuție fac parte actorii Răzvan Amitroaei, Lidia Uja, Anastasia Șoptică, Cezar Amitroaei, Vali Popa, Sorin Ciofu, Bogdan Muncaciu, Florin Aioniţoaei, Petruţ Butuman, Andrei Asiminicesei, Eliza Mateiuc, Teodora Sonohat, Luca Floria, Ana Teodoru, Alesia Zbughin, Monica Bîrsă, Bianca Mateiuc, Alexia Spinosu, Claudiu Ahergheligiță.

Prețul unui bilet în ziua premierei costă premieră – 50 lei, prețul pachet pentru cele două spectacole – costă 80 lei.
Biletele se găsesc la Agenția Teatrală din incinta Cinematografului Unirea, tel. 0722.557556, de miercuri până vineri între orele 8.00 -21.00, sâmbătă și duminică de la 12.00 la 18.00. Program: 12.00 – 16.00, de miercuri până vineri, sâmbătă și duminică de la 16.00 la 18.00. și on line https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani
Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
13.8 °
12.8 °
70 %
2.1kmh
100 %
vin
14 °
S
22 °
D
5 °
lun
5 °
mar
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Deci nu doar câinii își păzesc stăpânii la spital. O fi din cauza spitalului.

EDITORIAL

Unul dintre subiectele dezbătute în cea mai recentă ședință a CL Botoșani a avut ca … „obiecte ale muncii”, două clădiri istorice, de patrimoniu,...

EPIGRAMA ZILEI

Când s-a întors din armată Nu a mai găsit-o fată; Azi, alt șoc l-a dărâmat: A găsit-o, dar ... băiat!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...