duminică, decembrie 22, 2024
AcasăLocal BTPoliţie pusă la plată de un şofer lăsat fără permis

Poliţie pusă la plată de un şofer lăsat fără permis

Gafă de proporții a polițiștilor botoșăneni care au anulat un permis de conducere obținut perfect legal. Pentru că nu au corectat eroarea nici atunci când li s-a atras atenția, păgubașul a dat în judecată poliția și a avut câștig de cauză.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Acum, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani a fost obligat de magistrați să-i plătească tânărului daune morale și materiale. Sentința nu este  definitivă și a fost atacată cu apel, dar șansele ca polițiștii să reușească să întoarcă hotărârea în favoarea lor sunt aproape nule.

Probleme pornite de la o plimbare cu maşina, fără permis

Povestea a început în februarie 2017, când O.B.G., pe atunci în vârstă de 17 ani și 10 luni, a luat autoturismul tatălui său și a plecat cu mașina să-și viziteze iubita din Pomârla. Asta deși nu avea permis de conducere. În comuna Lozna el a fost prins de polițiștii de frontieră, acuzat de conducere fără permis și sancționat penal.

Întrucât la data comiterii infracțiunii tânărul era minor, Judecătoria Dorohoi a dispus măsura educativă neprivativă de libertate a consemnării la sfârșit de săptămână pe o durată de 4 săptămâni. În iulie 2017, însă, adică înainte de pronunțarea sentinței, tânărul a reușit să obțină permisul de conducere. Nu s-a bucurat, însă, prea mult de el pentru că în martie 2018 a venit surpriza. Atunci, prin intermediul unei dispoziții, șeful Serviciului Rutier Botoșani a dispus anularea permisului, în baza unui articol din Codul Rutier.

Motivul – Codul Rutiere prevede că se anulează permisul de conducere când acesta a fost obținut în perioada în care titularul era cercetat sau judecat în cadrul unui proces penal pentru săvârșirea unei infracțiuni rutiere, atunci când acesta a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Doar că în cazul tânărului nu a fost vorba de o condamnare în adevăratul sens al cuvântului, ci de o măsură educativă care, potrivit Codului penal, nu atrage interdicții, decăderi sau incapacități.

Tânărul a dat în judecată IPJ

Considerând că măsura de anulare a permisului a fost neîntemeiată, tânărul a făcut zeci de drumuri la Serviciul Rutier cerând anularea dispoziției pe motiv că aceasta a fost nelegală. Refuzat de fiecare dată, scos din birou și trimis acasă, O.B.G. s-a văzut nevoit să dea în judecată IPJ Botoșani, iar la finalul procesului Tribunalul a anulat dispoziția cu pricina. Asta pentru că măsura dispusă de șeful Serviciului Rutier a fost total nelegală.

Decizia finală a venit în martie 2019, doar că în tot acest timp tânărul a figurat cu permisul de conducere anulat. Prin urmare, nu s-a putut folosi de el, cu toate că se angajase la o firmă din Marea Britanie, unde lucra ca șofer în serviciul de curierat. Cum din cauza gafei polițiștilor el ți-a pierdut inclusiv locul de muncă, tânărul a apelat la serviciile unui avocat și a dat în judecată IPJ Botoșani a doua oară. Tot pe cale civilă, pentru a solicita daune pentru toate prejudiciile aduse.

Dosar plimbat între instanţe

Procesul a fost unul cu peripeții, dosarul fiind plimbat de la o instanță la alta. Într-un final, punând cap la cap toate aceste informații, magistrații Judecătoriei Botoșani au decis, la sfârșitul anului trecut, că cei de la Serviciul Rutier au fost într-o eroare gravă atunci când au anulat permisul. Prin urmare, daunele cerute de tânăr sunt perfect justificate.

„Vinovăţia pârâtului IPJ Botoșani constă în neglijenţa cu care a acţionat la momentul anulării permisului de conducere al petentului, căci această autoritate publică ar fi putut și ar fi trebuit să știe că textul de lege aplicat nu era incident în speță, reclamantul nefiind în situația pentru a se dispune anularea permisului de conducere”, se menționează în hotărârea instanței. Așa că IPJ Botoșani a fost obligat să-i plătească lui O.B.G. daune morale și materiale în cuantum total de 10.000 de lei.

Hotărârea a fost atacată deja cu apel de IPJ pentru că legea îi obligă pe reprezentanții instituțiilor publice să facă uz de toate căile de atac până la soluționarea definitivă a dosarului. Doar că, în condițiile în care eroarea a fost dovedită, iar până acum IPJ a pierdut pe toate fronturile, este greu de crezut că polițiștii vor reușit să întoarcă sentința în favoarea lor.

Luptă cu sistemul pentru dreptul la permis

Cazul în sine demonstrează că și în instituțiile statului, care ar trebui să vegheze la aplicarea legii, pot fi comise erori. Doar că tânărul a avut curajul să se lupte pentru drepturile lui cu întregul sistem pentru a dovedi că măsura dispusă a fost abuzivă și nelegală.

Este drept, nebunia durează de mai bine de patru ani și încă nu s-a ajuns la final. În mod normal, dacă IPJ va fi pus la plată, banii nu ar trebui să fie achitați din bani publici, ci ar trebui imputați direct angajatului care a greșit.

În acest fel, și angajații din instituții ar fi mai receptivi atunci când sunt invocate erori și ar fi direct interesați că corecteze din timp greșelile pentru a nu se ajunge la un asemenea deznodământ.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
-0.6 ° C
-0.6 °
-1.7 °
88 %
0.5kmh
48 %
Dum
4 °
lun
2 °
mar
7 °
mie
3 °
joi
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e țara: se descurcă fiecare cum poate.

EDITORIAL

PSD, prin Marcel Ciolacu, mai face o „românească” și pozează într-o mimoză ofensată, aruncând guvernarea cât colo după ce „răii” de dreapta i-au jignit....

EPIGRAMA ZILEI

Lumea-i atât de dezvoltată Încât - susțin cei de la NASA - Aia în negru îmbrăcată Vine de-acum cu ... motocoasa! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...