Rămâne cum a stabilit conducerea CJ. Grosul banilor alocați de Guvern pentru finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale pe 2023 vor ajunge tot la Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP), iar primăriile vor primi doar 20 la sută.
Decizia oficială a fost luată astăzi în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean (CJ), proiectul privind împărțirea banilor întocmit de executivul controlat de PSD fiind aprobat cu unanimitate de voturi. Asta poate pentru că la ședință au participat numai 23 de consilieri dintr-un total de 33, de la vot lipsind mai mulți liberali.
În aceste condiții, singura reacție a venit din partea consilierul ALDE Gheorghe Nazare, care nu a contestat însă modul de împărțire a banilor. „În sfârșit, s-a intrat în normalitate și s-a ajuns la concluzia că și comuna Concești are nevoie de bani pentru modernizarea drumurilor comunale”, a punctat acesta.
80% din bani se duc pe drumuri judeţene
Așa se face că din suma totală de repartizat de 25,118 milioane de lei aproape 80%, adică 20,118 milioane lei, a fost repartizată bugetului propriu al județului pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene, iar restul, 5 milioane de lei, va ajuunge la unitățile administrativ-teritoriale din județ.
Împărțeala ar fi fost decisă după ce situația din județ a fost analizată de o comisie formată din reprezentanți ai CJ și ai Direcției Județene de Drumuri și Poduri Botoșani, care au actualizat baza de date și au stabilit lungimea și starea tehnică a întregii rețele de drumuri județene și comunale de pe teritoriul județului, comisia fiind coordonată de către arhitectul șef al județului, Paul Cristian Hrușcă.
Cele mai mari sume ajung la primăriile PSD
Întâmplător sau nu, din cele 5 milioane de lei, cele mai mari sume le vor primi localitățile în care primari sunt membrii PSD. Astfel, municipiul Botoșani va beneficia de 500.000 de lei, în timp ce municipiul Dorohoi și orașul Săveni au primit câte 250.000 de lei, iar orașul Bucecea va beneficia de 150.000 de lei.
În schimb, orașele în care primarii sunt din partea PNL au primit între 90.000 de lei (orașul Flămânzi) și 70.000 de lei (orașele Darabani și Ștefănești). Și la comune situația e aproape la fel. Astfel, localitățile în care primarii sunt independenți sau de o altă culoare politică față de partidele din arcul guvernamental (vezi Dimăcheni, Suharău sau Concești) au primit între 30.000 de lei și 35.000 de lei, acolo iar acolo unde primarii sunt PNL și PSD sumele sunt aproape duble, adică între 40.000 și 65.000 de lei.
Trăgând linie după împărțeala făcută de CJ, drumurile județene vor primi peste 20 de milioane de lei, orașele vor beneficia de 1,380 de milioane lei, iar comunele vor primi 3,62 milioane lei. În aceste condiții, primăriile din mediul rural vor avea parte de sume modice care nu vor ajunge pentru lucrări ample, ci doar pentru câteva mașini de pietriș sau piatră spartă, adică pentru simple cârpeli pe ici pe colo.