Nu mai puțin de 11 medici conduși de medicul Sidonia Susanu a reușit un adevărat miracol pentru Alexia. Adolescenta care pur și simplu a rămas fără ambele brațe într-un accident cumplit în noaptea de vineri spre sâmbătă are șanse să poată folosi mâinile din nou.
O echipă multidisciplinară, condusă de medicul Sidonia Susanu, a operat-o pe tânăra Alexia timp de 20 de ore. Din echipa medicală au făcut parte trei medici anesteziști, doi medici ortopezi, cinci medici chirurgi plasticieni, dar și un număr foarte mare de asistente, infirmiere și brancardieri.
“Din fericire, până în acest moment, putem spune că intervenția chirurgicală a fost un succes. S-a reușit replantarea celor două membre superioare, unul amputat, iar celălalt devascularizat. Fetița este în prezent detubată, respiră singură și prognosticul este unul bun. Va mai avea nevoie de intervenții chirurgicale de reconstrucție ulterioară și de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept”, a precizat medicul primar Sidonia Susanu.
Operație maraton
Intervenția chirurgicală a fost un adevărat maraton. Alexia a intrat în sala de operații la ora patru dimineața și intervenția a luat sfârșit la ora 24. După 20 de ore, însă, medicii le-au dat vești absolut fantastice părinților. Copila va fi supusă unei serii mai lungi de intervenții chirurgicale, mai puțin complexe însă ca cea de sâmbătă. “După finalizarea acestor intervenții, cu un program susținut de kinetoterapie, și fizioterapie în mod particular, recuperarea va fi în procent de aproximativ 85%”, a mai spus medicul primar Sidonia Susanu.
Potrivit acesteia, miracolul a fost posibil și datorită eforturilor tuturor echipajelor de intervenție și medicilor din teren. De la intervenția echipajelor medicale la locul accidentului, până la medicii de la Pașcani și cei care au asigurat transportul. Ulterior, eforturile medicilor din cadrul Spitalului de Copii din Iași a făcut diferența. Astfel, Alexia va avea șansa la o viață normală. “Fără suportul și participarea tuturor acestor colegi practic un singur om nu ar fi putut obține niciun rezultat. Cei care au primit-o în serviciul UPU sunt cei care au coordonat organizarea întregii echipe. Din fericire nu au apărut complicații pe parcursul operației”, a încheiat medicul primar Sidonia Susanu.
Cine este Dr. Sidonia Susanu
Medic primar chirurgie plastică şi reconstructivă, Dr. Sidonia Susanu este Coordonator al Compartimentului de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă şi în cadrul Spitalului Regional de Copii „Sf. Maria” din Iaşi.
Are la activ peste 1500 de operaţii de chirurgie plastică şi reconstructivă, realizate direct sau coordonate în echipe pluridisciplinare. Experienţa medicală însumează transferuri libere de ţesuturi, replantări de membre, reconstrucţii faciale, reconstrucţii de vase şi nervi, reconstrucţii de sâni prin injectare cu grăsime proprie, tratamentul sechelelor cicatriciale după traumatisme sau arsuri prin tehnica expandării tisulare.