13 poate fi şi extrem de norocos. Cel puţin de asta s-au convins medicii şi familia unui bebeluş din Botoșani, salvat miraculos în a 13-a zi de viaţă.
Născut pe 29 octombrie 2022, băieţelul este al doilea copil al unei familii din Bucecea. Imediat după naştere, medicii neonatologi botoşăneni au ridicat suspiciunea unei malformaţii congenitale de cord. Copilul a fost internat la Terapie Intensivă Neonatală şi a apărut suspiciunea de stenoză aortică. Din acest motiv s-a indicat consult de specialitate la cardiolog pediatru în centrul universitar Iaşi. Medicii ieşeni au confirmat presupunerea celor de la Botoşani şi s-a decis imediat transferul la Spitalul Marie Curie. Starea micuţului se agrava de la o oră la alta, pentru că nu răspundea la tratamentul medicamentos pentru menținerea deschisă a canalului arterial care îi permitea supravieţuirea. Din acest motiv, s-a luat decizia intervenţiei pe cord deschis, la doar 13 zile de viaţă.
„Minunile se întâmplă!”
Nu mai puţin de opt medici specialişti au operat bebeluşul de nici două săptămâni din judeţul Botoșani. Intervenţia de mare complexitate a avut loc în debutul acestei săptămâni, la Spitalul Marie Curie din Bucureşti. „Minunile se întâmplă! Un nou născut de 13 zile, în stare critică, transferat vineri seara de la Iaşi, cu stenoză aortică critică, canal arterial închis, în şoc cardiogen. Nu mai era loc de aşteptare. Până dimineaţă ar fi fost prea mult pentru el. La întrebarea «Să îi fac pacing în timpul dilatării valvei?» răspunsul domnului doctor Radu Vătăsescu a fost «Vin să te ajut!»”, a precizat conferenţiar doctor Eliza Cinteză, unul dintre medicii cardiologi care a luat parte la intervenţie.
Iar intervenţia a fost una de succes. „Cu ajutorul extraordinar al doctorului Vătăsescu, pe la miezul nopţii, într-o echipă multidisciplinară, alături de doamna doctor Irina Mărgărint, Monica Popescu, Mihnea-Mihai Ioniţă, Cristiana Voicu, Adelina Enache, şi mai ales al dr Cătălin Cîrstoveanu, lucrurile au luat-o în direcţia bună. Procedura a fost un succes, copilul a supravieţuit, funcţia cardiacă s-a ameliorat după valvuloplastie, dar încă este în stare gravă. Mulţumesc tuturor colegilor pentru ajutor!”, a mai spus medicul intervenţionist.
Ce este stenoza aortică
Valva aortică este situată între ventriculul stâng și aortă. Stenoza valvei aortice sau stenoza aortică apare atunci când valva aortică a inimii se îngustează și nu se mai deschide complet. Astfel, fluxul de sânge de la inimă spre artera principală a corpului, aorta, este redus sau chiar blocat. Când valva aortică este stenozată (îngustată), ventriculul stâng face eforturi mai mari pentru a pompa sânge în aortă și a alimenta astfel întregul organism. Acest lucru duce la mărirea în volum a ventriculului stâng și îngroșarea lui.