Angajatorii botoşăneni nu au scăpat de sancţiuni şi controale. Astfel, în cel de-al treilea trimestru al anului 2022 reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă, din cadrul compartimentelor Relaţii de Muncă şi Muncă Nedeclarată au făcut 276 de controale.
108 dintre acestea au fost controale de fond, iar alte 20 au avut ca tematică respectarea unor legi speciale din domeniul relațiilor de muncă. În cadrul acestor controale au fost intervievate pe baza fișelor de identificare 389 de persoane.
Pentru neconformităţile constatate au fost sancţionaţi 15 angajatori şi au fost dispuse 206 măsuri de remediere a deficiențelor. De asemenea s-a verificat modul de îndeplinire a 127 măsuri dispuse prin procesele-verbale încheiate la controalele anterioare. Reprezentanţii ITM au aplicat 21 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 13 amenzi în valoare totală de 257.300 lei şi 8 avertismente scrise.
Controale în benzinării
În perioada 15-22 iulie 2022, s-au efectuat controale la 12 angajatori care îşi desfăşoară activitatea în stațiile de distribuție a carburanților auto. În cadrul acestora s-a verificat în mod special respectarea prevederilor legale care reglementează relaţiile de muncă cu privire la:
- angajarea personalului cu contracte individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial;
- transmiterea, în termen legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor;
- durata timpului de muncă şi munca suplimentară;
- întocmirea evidenţei orelor de muncă prestate de salariaţi;
- repausuri periodice;
- munca de noapte;
- acordarea drepturilor salariale;
- regulamentul intern / contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate.
La societăţile controlate, numărul total de angajaţi a fost de 1892. Dintre aceştia doar 9 aveau contracte individuale de muncă cu timp parţial.
În urma controalelor au fost dispuse 9 măsuri, cele mai frecvente neconformităţi fiind:
- nerespectarea obligaţiei de a păstra un exemplar al contractului individual de muncă la punctul de lucru;
- nerespectarea obligaţiei de a elibera salariaţilor sau foştilor salariaţi adeverinţe de vechime şi extras din Revisal la încetarea activităţii acestora;
- necompletarea reală în documentele de evidenţă a timpului de muncă a numărului de ore efectiv lucrate de către salariaţi, fără precizarea orelor de început şi de sfârşit ale programului de lucru;
- neinformarea angajaţilor cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat;
- expirarea contractului colectiv de muncă şi neînceperea negocierii pentru unul nou.
Controale şi în cazul zilierilor
În intervalul 19-22 septembrie 2022, inspectorii de muncă au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale din domeniul relaţiilor de muncă cu privire la zilieri. Inspectorii ITM au avut în vedere:
- durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată în temeiul prevederilor Legii 52/2011;
- respectarea de către beneficiari a prevederilor legale cu privire la înfiinţarea, completarea şi prezentarea registrului de evidenţă a zilierilor;
- dovada plăţii remuneraţiei cuvenite zilierului;
- folosirea zilierilor pentru alte activităţi decât cele expres reglementate de lege.
În cadrul acestei campanii, au fost efectuate controale la un număr de 22 de beneficiari, dispunându-se 7 măsuri pentru remedierea deficienţelor.