spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTMilioane de euro aruncaţi la Botoșani în lupta cu pandemia care s-a...

Milioane de euro aruncaţi la Botoșani în lupta cu pandemia care s-a terminat

Zeci de tone de dezinfectant, milioane de măști de unică folosință și mănuși chirurgicale ajung în județul Botoșani. Pentru a ajuta populația școlară a județului în lupta cu pandemia de Covid-19. Împreună cu termometre, viziere, botoșei de unică folosință, tunele de dezinfecție, purificatoare de aer și multe altele asemenea. Valoarea totală a acestor achiziții din Botoșani – 4,9 milioane euro.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Pandemia s-a încheiat, dar, așa cum am relatat într-un articol anterior, guvernul României a alocat finanțările europene destinate luptei cu pandemia abia în aprilie 2022, la exact o lună după ce același guvern anunța ridicarea tuturor restricțiilor.

Contractele, semnate pe bani europeni, au fost rezultatul unor proiecte făcute de diverse primării și instituții, apoi înaintate ministerului de resort, în 2020, așadar în plină pandemie. Dar banii, în total vreo 62 de milioane de euro în toată țara, au fost alocați abia în acest an.

Bani aruncați 

La Botoșani sumele s-au alocat conform tabelului de mai jos, iar majoritatea achizițiilor sunt încă în derulare, doar una sau două primării finalizând operațiunea.

Majoritatea proiectelor au denumiri de genul „Achiziție de echipamente medicale” sau „Consolidarea capacității pentru gestionare a crizei pandemice”. Ar fi fost foarte utile în 2020, însă, în 2022, dacă nu mai apare o altă mutație a virusului, ceea ce medicii de specialitate spun că este puțin probabil, alocările de bani ajută doar la lichidarea unor stocuri din anumite firme și sunt fără absolut vreun scop concret.

Așa că primarii s-au apucat de făcut achiziții, nu pot schimba destinația fondurilor, asta doar guvernul putea face în urma unei înțelegeri cu Comisia Europeană. Nu prea se știe ce se va întâmpla cu cele cumpărate de primării și unde vor fi depozitate, mai ales.

Mai trebuie menționat că toate materialele, conform proiectelor, sunt destinate școlilor, ceea ce e greu de crezut că se va respecta, în condițiile în care nu mai e pandemie.

Cantități uriașe, cumpărate conform proiectelor

Cele mai spectaculoase cantități sunt la dezinfectant pentru mâini. În municipiul Botoșani se achiziționează 31 de tone, la Săveni 11 tone, la Bucecea 2,8 tone, la Coșula 5,3 tone, la Flămânzi 1,6 tone, la Tudora 2 tone, la Pomârla 3 tone, la Păltiniș 1,6 tone.

Urmează dezinfectantul pentru suprafețe. Cu cantitățile achiziționate se poate dezinfecta toată localitatea, de mai multe ori, chiar. Municipiul Botoșani cumpără 33 de tone, Bucecea 4 tone, Săveni 1,7 tone, Lunca 1,7 tone, Mileanca 2 tone.

Am menționat doar cantitățile mai mari, absolut toate UAT-urile care au depus proiecte au cumpărat dezinfectanți pentru mâini și suprafețe, mănuși de unică folosință, măști, termometre, viziere, botoșei de unică folosință, uneori cu tot cu automatul care te încalță, termometre cu trepied, purificatoare cu aer, în general tot ce era necesar în 2020, când au fost depuse proiectele.

Unele produse se pot folosi și după terminarea perioadei pandemice, cum ar fi coșuri de gunoi, preșulețe cu dezinfectant, role de saci de gunoi, prosoape de hârtie și săpun lichid. Cumpărat și acesta tot cu tonele, cantitățile sunt comparabile cu dezinfectantul.

Diferenţe uriaşe de preţ la măşti

Măștile ce trebuie achiziționate sunt tot cantități uriașe, nimeni nu știe ce se va face cu ele, școala a început fără vreo restricție, măști se mai poartă în spitale, dar nu de unică folosință. La Botoșani se achiziționează două milioane de măști, la Bucecea 229.000, Săveni 522.800, Flămânzi 760.000.

În total, cele 15 localități din județ care au primit finanțare achiziționează aproximativ cinci milioane de măști de unică folosință. Prețul diferă foarte mult de la un UAT la altul, cele mai ieftine măști au fost cumpărate cu 0,12 lei bucata, prețul maximal care apare pe o altă licitație e de 1,37 lei pe bucată, e drept, achiziția e încă în desfășurare, așa că prețul ar putea coborî. Sau urca, depinde.

Aceeași situație o găsim la mănuși de unică folosință, în total pentru cele 15 localități obținem aproximativ un milion de mănuși. Și aici și în cazul botoșeilor de unică folosință (câteva zeci de mii achiziționați) e aceeași situație ca la măști, prețurile de achiziție diferă sensibil de la o localitate la alta, motivația fiind aceeași, prețul e doar orientativ, achiziția e în desfășurare.

Achiziţii de produse inutile

Ajungem la materialele care sunt absolut inutile, nu din vina celor care au întocmit proiecte, ci a semnării târzii a contractelor. Așa că finanțările sunt și pentru lămpi UV, stații dezinfectare mâini, poartă acces termoscaner, purificatoare aer, termometre, viziere (cumpărate cu miile), combinezoane, echipament termoscanare pe trepied, tunele de dezinfecție.

Aceste ultime achiziții, plus măștile, botoșeii, mănușile de unică folosință și mari cantități de dezinfectant vor trebui depozitate undeva de primari până la următoarea pandemie, acum efectiv nu au la ce le folosi.

Reticență în furnizarea informațiilor

Numai Primăria municipiului Botoșani a răspuns la solicitarea noastră, conform legii 544/2001, cu număr de înregistrare și termen de răspuns. Doar alte cinci-șase primării ne-au răspuns în timp util, dovedind transparență, lucru pentru care le mulțumim. La celelalte primării am obținut date după insistențe și telefoane date primarilor.

Primăria Hlipiceni ne-a răspuns după publicarea primului articol, iar primăriile din Vorniceni și Darabani, conduse de liberalii Gheorghe Irimia, respectiv Alin-Mihai Gîrbaci, nu au catadicsit să spună cum cheltuie bugetul localităților pe care le conduc.

Prefectul Sorin Cornilă, tot liberal, ne spunea într-un interviu că orice cetățean care constată lipsa de transparență să i se adreseze. Și dacă i se adresează, se întâmplă ce? Asta nu ne-a mai spus. Probabil nimic.

De altfel, mulți funcționari din primării ne-au îndreptat către SEAP, site-ul de achiziții publice, că erau probabil ocupați cu munca grea de la primărie. Însă legea 544 nu e opțională. Primăria organizează o licitație, cerem relații la primărie. Site-ul de achiziții publice necesită certificate digitale pentru a vedea toate datele, merge greu și necesită timp. E construit cu o structură greoie, mai degrabă ascunde licitațiile, nu le arată. Verificăm și acolo informațiile, dar pentru a fi siguri, le cerem direct la sursă.

Enigmă cu finanţarea de la Darabani

Dacă pentru comuna Vorniceni – care a organizat o licitație, apoi a anulat-o și a făcut alta – am găsit datele și le-am folosit la redactarea acestui material, finanțarea de 3,6 milioane lei de la Darabani este încă o enigmă.

Nu apare nicăieri menționată organizarea unei licitații, nu știm la ce a folosit primarul Gîrbaci banii, dacă i-a folosit sau nu. Și cum primarul respectiv nu spune nimănui, că legea nu îl interesează, va trebui să aflăm singuri.

Cert este că trăim încă un episod caraghios al guvernării acestei țări, în care se cumpără diverse inutilități doar pentru că se poate, iar interesele reale din spatele acestor finanțări le vom afla mult prea târziu.

-Cătălin MORARU

cmoraru@monitorulbt.ro

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...