spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTSalonul Internațional de Artă Naivă "Gheorghe Sturza" - Invitație în copilăria lumii...

Salonul Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza” – Invitație în copilăria lumii (video)

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale îi așteaptă pe botoșăneni să viziteze Salonul Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza”. Lucrările trimise de pictori din șapte țări, respectiv România, Italia, Franța, Portugalia, Finlanda, Israel și Brazilia, sunt expuse în sediul Direcției Județene pentru Cultură, de pe Pietonalul Unirii și-i invită pe privitori în mirifica lume a satului, a copilăriei.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Salonul Internațional de Artă Naivă este organizat în colaborare cu Uniunea Creatorilor de Artă – Filiala Iași.

Deschiderea salonului a avut loc vineri, 2 septembrie, în prezența unora dintre artiștii care expun lucrări, șefi de instituții, alți botoșăneni iubitori de cultură.

“Casa Văsescu devine centrul artei naive la Botoșani”

Iustina Irimia Cenușă, directorul CJCPCT, a anunțat că această manifestare a fost reluată, după un an de pauză. „Este un eveniment care adună atât de mulți oameni frumoși, iubitori de arta bunului gust, spun eu, și iată că, pentru o lună, această instituție din strada Unirii, Casa Văsescu, devine centrul artei naive, aici, la Botoșani”, a spus oficialul.

A luat apoi cuvântul deputatul Alexandra Huțu, care a arătat că lucrările expuse reprezintă libertatea pe care artiștii o au în a exprima ceea ce simt, ceea ce văd, modul cum percep viața. Parlamentarul a adăugat că, de când a preluat conducerea Centrului de Creație, Iustina Irimia Cenușă a pus Botoșaniul acolo unde îi este locul, la nivel de cultură.

„E minunat că vin artiști din toată lumea și expun aici, la Botoșani”

Acest salon de artă naivă este un copil de suflet al meu pentru că la ediția care s-a organizat aici, în 2019, la propunerea regretatei Margareta Mihalache, am creat un spațiu expozițional în această clădire frumoasă de pe Pietonalul Unirii. E minunat că vin artiști din toată lumea și expun aici, la Botoșani. Botoșaniul era și este întotdeauna pe harta culturală și merită să fie promovat ca și o capitală culturală europeană”, a declarat Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene pentru Cultură.

La deschiderea Salonului au participat și două artiste din Israel, prezența acestora fiind salutată de Daliana Bejan, referent care a coordonat întregul proiect. Potrivit Dalianei Bejan, indiferent de naționalitate, oamenii poartă gândurile, sentimentele, trăirile care le-au legănat copilăria și le-au bucurat sufletul. “Iată că, prin arta naivă, am format o comunitate preocupată de domeniul spiritual și care ne dovedește că expunerea prin formă și culoare este o necesitate similară cu cântatul, dansatul, scrierea versurilor sau povestirile”, a mai spus Daliana Bejan.

Diplomă de excelență pentru Steliana Băltuță

Deschiderea Salonului a inclus și un moment foarte emoționant, dincolo de emoțiile artiștilor prezenți la festivitate, dar și de cele ale organizatorilor. Etnograful Steliana Băltuță a primit o diplomă de excelență și flori, pentru implicarea în organizarea Salonului, dar și pentru că în urmă cu câteva zile și-a sărbătorit ziua de naștere. Vizibil emoționată, Steliana Băltuță a prezentat câteva informații vizând arta naivă, apreciind că arta naivă diversitate și frumusețe.

„Văd arta naivă ca pe o poveste”

Criticul de artă Felicia Acsinte a arătat că ediția din acest an este a treia la care participă. “Arta naivă ne trimite într-o copilărie lumii și nu într-o lume a copilăriei, astfel încât să ne reamintească faptul că puritatea și autenticitatea se află în fiecare dintre noi, pictura fiind o oază care scoate la suprafață aceste esențe extraordinare pe care noi, ca ființe umane, le avem… Văd arta naivă ca pe o poveste care ne invită să descoperim faptul că fiecare zi este un nou început, fiecare gând, fiecare atitudine, fiecare moment dă naștere unui curs de evenimente care ne duce spre a descoperi diferite simboluri”, a spus, printre altele, criticul de artă.

Tot în cadrul manifestării, a fost lansat și albumul “Calistrat Robu – Culoare și mister”, album care include toate lucrările realizate de artistul Calistrat Robu, președintele UCA – Filiala Iași.

Expoziția cu lucrările celor peste 50 de pictori participanți la Salonul Internațional de Artă Naivă „Gheorghe Sturza” este deschisă până pe 30 septembrie.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
83 %
2.7kmh
75 %
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...