Zona istorică a municipiului reședință de județ a fost redată botoșănenilor. Cu acest gând au plecat aseară acasă cei peste o mie de botoșăneni care au participat la concertul organizat în cadrul Festivalului Instituțiilor de Cultură.
Muzica bună ce a mers direct la suflet, atmosfera de poveste, bucuria de a fi alături de atâția membri ai comunității, emoția întâlnirii cu renumitul compozitor Eugen Doga, declarat omul secolului XX, bucuria de a vedea cât de frumoasă poate fi zona istorică a orașului – acestea au fost coordonatele unei seri de excepție. Centrul Istoric s-a transformat într-un tărâm magic, grație organizatorilor acestui festival.
Liceenii de la colegiile “AT Laurian” și “Mihai Eminescu” îmbrăcați în costume de epocă, actorii pe catalige veniți de la Iași, balerinii, pirații, regia impecabilă au conferit un plus de valoare concertului de reală ținută a orchestrei Filarmonicii “George Enescu” Botoșani, dirijată de maestrul Andrei Tudor.
La concert au participat peste o mie de botoșăneni. Deși mulți dintre ei nu au avut acces în zona unde au fost amplasate scaunele, bucuria de a participa la un eveniment de excepție a fost la fel de mare. Dovadă au fost aplauzele și momentele în care publicul a transmis artiștilor de pe scenă că apreciază prestația lor.
“Fiecare dintre noi, născuți și crescuți în acest minunat oraș, fie veniți din alte colțuri ale țării, din alte state, împreună putem să le spunem și altora cât de frumos și cât de minunat și iubit este acest oraș, Botoșani”, a spus, în finalul serii magice, Mirel Manea, directorul Filarmonicii “George Enescu”.
„Eu nu știu cum a fost Centrul Istoric înainte, dar știu cum va fi”
Primarul Cosmin Andrei le-a mulțumit tuturor care au participat la momentele minunate. “Nu întâmplător am ales ca acest festival, care este la prima ediție, să aibă loc în Centrul Istoric al Municipiului Botoșani. Nu știu cum a fost acest Centru Istoric, spuneau foarte mulți că ar trebui să fie Centrul Istoric cum a fost înainte. Ei bine, eu nu știu cum a fost Centrul Istoric înainte, dar știu cum va fi și aceasta este o promisiune și am nevoie de ajutorul dumneavoastră să redăm Centrul Istoric botoșănenilor. Mulțumesc tuturor celor care au fost implicați în acest minunat eveniment și sunt convins că edițiile viitoare, aici, în Centrul Istoric al Municipiului Botoșani, vor fi din ce în ce mai frumoase”, a spus edilul.
Actorii principali ai serii au fost Orchestra Filarmonicii “George Enescu” și maestrul Andrei Tudor.
“M-am simțit într-un oraș european”
Reacțiile botoșănenilor au fost pe măsura evenimentului.
“Un concert al Filarmonicii Botoșani, în Centrul Istoric, așa, ca pe afară, cu valori artistice și un auditoriu pe măsură. M-am simțit într-un oraș european. Centrul istoric rămâne o bijuterie arhitectonică . Se poate și la noi dacă vrei”, “Deja orașul nostru a trecut la un alt nivel”, “Rarisime momente, excelentă organizare (…mai puțin cu distribuirea invitațiilor și un minus pentru Primăria Botoșani, referitor la becurile lipsă de la felinarele poziționate în Centrul Vechi)…Nu am văzut în Botoșani un eveniment asemănător! Mi-a plăcut mult!”,
“A fost foarte frumos! Felicitări! O seară de excepție cu artiști excepționali! Ne dorim cât mai des astfel de evenimente”, “Am fost foarte impresionată! O seară cu adierea vântului ușoară, totul în armonie cu muzica, interpretarea, într-un cuvânt, piele de găină„! Magic!”, sunt doar câteva dintre mesajele transmise pe rețelele de socializare.
„A fost un spectacol de zile mari”
Din păcate, în ciuda asigurărilor organizatorilor, foarte mulți botoșăneni au fost nevoiți să asiste la spectacol stând în picioare, dincolo de gardul pus de jandarmi.
“Un spectacol de excepție. Mult mai multe scaune! Mai multe persoane au avut șansa ca să urmărească civilizat un spectacol deosebit. Din păcate am văzut colegi profesori și din județ, veniți special pentru spectacol. Dar… au stat după gardul care, în seara aceasta, era mult mai departe de scenă. Poate vor înțelege cei care organizează astfel de spectacole că, deși locuim într-un colț de țară, nu este un colț oarecare. În primul rând, alese mulțumiri celor care dau viață Filarmonicii! Au susținut tot spectacolul impecabil.
Și când ai asemenea invitați trebuie să ai și o orchestră deosebită. Respect! Bine ar fi fost dacă organizarea nu ar fi lăsat de dorit în prima zi. Dar… din greșeli se învață! A fost un spectacol de zile mari, cum nu cred că vom mai vedea prea repede”, a fost mesajul unui cadru didactic.
Festivalul Instituțiilor de Cultură le-a reamintit botoșănenilor că orașul are un Centru Istoric și că a venit vremea ca ei să se bucure de acest privilegiu de a trăi în orașul numit cândva “Târgul Domnițelor”.