spot_img
vineri, aprilie 18, 2025
AcasăLocal BTRecensământ: Populaţia judeţului este în cădere liberă

Recensământ: Populaţia judeţului este în cădere liberă

Datele provizorii care apar în urma recensământului, încheiat pe 31 iulie, arată că populația județului este în scădere. Astfel, în ultimii 10 ani, doar municipiul Botoşani ar fi rămas fără peste 25.000 de locuitori în ultimii 10 ani. În acest context, pentru ultima dată în ultimii 30 de ani, populația municipiului Botoșani a scăzut la sub 100.000 de locuitori.

La recensământul din 2011 în municipiu erau 106.847 de cetățeni. După 11 ani, Institutul Național de Statistică (INS) a estimat o populație de 96.766 de botoșăneni pentru municipiul reședință de județ. Acest prag estimat nu a fost atins, însă. Potrivit unor informaţii neoficiale, municipiul ar mai avea aproximativ 80.000 de oameni.

„Recensământul va aduce modificări în structura administrației locale”

Aceste calcule sunt extrem de importante deoarece, potrivit Codului Administrativ, dacă populația unei localități scade la sub 100.000 de oameni, atunci și numărul de consilieri ar trebui să se reducă de la 23 la 21.

„Recensământul va aduce modificări în structura administrației locale. În funcție de populație se modifică și structura politico-administrativă, adică numărul de consilieri, parlamentari mai puțini, europarlamentari mai puțini, numărul de medici alocați pe fiecare comună, UAT, în funcție de ce va ieși la recensământ. Deci, în funcție de numărul populației dintr-un anumit UAT (n.r unitate administrativ teritorială) se stabilește numărul de consilieri locali, implicit indemnizația primarului, a viceprimarului, respectiv indemnizația consilierilor locali. De aici, nu vorbim doar de comune, ci de inclusiv și Consiliul Județean, este vorba și de numărul de consilieri județeni care se poate modifica, în plus sau în minus, în funcție de rezultatele de la recensământ”, explica în urmă cu ceva timp Valentin Popa, directorul Direcției de Statistică Botoșani.

Peste 200.000 de persoane s-au autorecenzat

Judeţul Botoşani a fost primul judeţ din ţară care la data de 12 iulie 2022, cu 20 zile înainte de finalizarea procesului de recenzare, a ajuns la 100% din populaţia ţintă estimată de către INS la data de 1 decembrie 2021 (365.686 persoane).

La sfârşitul perioadei de recenzare, respectiv 31 iulie 2022, judeţul a fost clasat pe locul 3 la nivel naţional, în funcție de numărul de persoane recenzate raportat la numărul populaţiei estimate de INS. Dintre acestea, numărul persoanelor al căror formular de autorecenzare a fost validat a fost 204.035 (55.79% din populaţia ţintă estimată), iar numărul de persoane rămase pentru metoda CAPI (recenzarea în teren) a fost de 161.651 (reprezentând 44,21% din populaţia țintă estimată).

Până la data de 31 iulie 2022 au fost încărcate pe server 387.247 persoane (reprezentând 105,9% din populația ţintă estimată).

În municipiu ţinta estimată nu a fost atinsă

În profil teritorial, UAT-urile care nu au ajuns să atingă procentul de 100% din populația ţintă estimată la 1 decembrie 2021 în mediul urban au fost municipiul Botoșani şi orașul Ștefăneşti, iar în mediul rural comunele Blândeşti, Corni, Mileanca, Suharău, Știubieni şi Răuseni.

În perioada 8-19 august 2022 va avea loc cercetarea statistică postrecensământ care are ca scop verificarea calităţii informaţiilor înregistrate la recensământ.

La aceasta acţiune vor fi selectate 2 sectoare de recensământ, unul în mediul urban, în reședința de județ (municipiul Botoşani) şi unul în mediul rural, în UAT-ul unde la 31 iulie 2022 s-a înregistrat cea mai mare rată de recenzare.

 La nivel național, populația a scăzut cu aproximativ un milion

 Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS) a prezentat joi câteva date rezultate din recensământul general al populației. El a spus că ”aproximativ 19 milioane e populația aflată pe teritoriul României” la Realitatea TV. La precedentul recensământ, cel din 2011, populatia stabilă a României era de 20,12 milioane, potrivit INS.

 ”Sunt pesimist în ce privește evoluția demografică. În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”, a spus Tudorel Andrei.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
23.9 ° C
23.9 °
22.8 °
38 %
8.5kmh
2 %
vin
24 °
S
18 °
D
22 °
lun
24 °
mar
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Avem de toate, suntem pregătiți, cum ar veni.

EDITORIAL

Știrea că Spitalul Județean este obligat să o despăgubească pe medicul ginecolog care a fost de gardă în noaptea decesului Alexandrei Ivanov ne demonstrează...

EPIGRAMA ZILEI

Problema ucraineană Se va rezolva la țar Numai printr-un emisar Ales pe ... Sprânceană!

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...