Medicii specialişti sunt copleşiţi de numărul mare de cazuri noi şi spun că după pandemie apar tot mai mulţi botoşăneni cu diabet cu forme agravate. Deşi statistică este îngrijorătoare, specialiştii spun că realitatea este şi mai gravă, la fiecate pacient diagnosticat fiind încă trei care încă trei bolnavi.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Potrivit statisticilor, la nivelul județului nostru, sunt în evidențele medicilor 16.300 de pacienți cu diabet. Dintre aceștia, aproximativ 11.000 sunt din municipiul Botoșani, însă îngrijorător este faptul că foarte mulţi pacienți, mai ales din judeţ, nu sunt diagnosticaţi, fie pentru că nu vor să se prezinte la medic, fie pentru că ignoră simptomele bolii.
“Diagnosticăm cazuri noi de diabet zilnic”
Un medic nou-venit la Spitalul Județean ”Mavromati” Botoșani trage un semnal de alarmă asupra creșterii numărului de cazuri de diabet în rândul populației. Simona Sava, medic specialist în diabet zaharat nutriție și boli metabolice, a declarat că, deși Botoșaniul este un oraș relativ mic, adresabilitatea este foarte mare și că mulți dintre pacienți vin în stare gravă, după ce pandemia i-a ținut departe de spital și de medici.
„Surprinzător, pentru mine, pentru că e un oraș mic oarecum, adresabilitatea este foarte mare și noi diagnosticăm cazuri noi de diabet zilnic, destul de multe. Este greu faptul că pacienții vin deja în stadiul complicațiilor cronice, pentru că această perioadă i-a ținut departe de noi, medicii, departe de spital, și ne aflăm în postura de a apela la arsenalul nostru terapeutic, care e bogat, dar grija noastră față de ei este extrem de mare, pentru că ei vin deja în stadiul în care au nevoie de intervenții chirurgicale, pentru că la noi este această complicație, piciorul diabetic și ei vin deja în condițiile în care au nevoie de intervenții chirurgicale. Înainte de pandemie, pacienții cel puțin o dată pe an își făceau un control”, a precizat medicul specialist Simona Sava.
Potrivit acesteia, zilnic sunt diagnosticate 3-4 cazuri de diabet.
„Situația pacienților s-a înrăutățit”
Medicul primar Ioan Petrescu a declarat că situația bolnavilor s-a agravat în ultimul timp şi din cauza pandemiei. „Situația pacienților s-a înrăutățit, tocmai fiindcă nu au avut contactul cu noi (n.r. medicii) și au fost privați de niște chestiuni esențiale. Dintotdeauna medicina a avut la bază examenul clinic și empatia cu bolnavul, restul e tehnică. Tehnica poate să fie oricât de performantă, niciodată nu o să înlocuiască discuția cu pacientul”, a spus medicul primar diabetolog.
Medicul spune că alimentația proastă și nesănătoasă, sedentarismul, dar și stresul ar fi cauzele principale care generează diabetul.