Organizat după doi ani de pauză, impusă de pandemie, Târgul Liceelor din acest an a ieşit în evidenţă prin aceea că s-a abătut de la tiparul ediţiilor anterioare. Astfel, pe lângă standurile în care liceele şi-au prezentat oferta educaţională şi rezultatele de până acum, a fost organizată o zonă unde liceenii au prezentat meseriile pentru care se pregătesc la şcoală, de la muncitor în construcţii, confecţioner, la mecanic, designer vestimentar, hayrstilist, ospătar, specialist în electronică, robotică etc.
Nu au lipsit nici artiştii, de la pictori, interpreţi de muzică uşoară şi populară până la pictori de icoane. O adevărată pată de culoare au adus-o câţiva copii de grădiniţa Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga”, care, coordonaţi de profesorii Marilena Constantinică şi Maria Magdalena Rusu, au venit costumaţi pentru a sugera diferite meserii de interes.
În acest an s-a pus accent în special pe liceele cu profil tehnologic şi vocaţional.
Ada Macovei, inspector școlar general, a declarat că elevii au ocazia să vadă la târg ce se întâmplă în liceele tehnologice şi vocaţionale. „Este important ca elevii să vadă concret oferta educaţională pentru că mulţi îşi imaginează altceva decât se întâmplă de fapt în unităţile de învăţământ liceal şi mai ales în unităţile de învăţământ profesional. Noi avem o ţintă naţională pe educaţie, pentru creşterea procentului de clase la început de ciclu, la clasa IX-a, pentru profilul tehnologic şi vocaţional, în detrimentul profilului teoretic. Anul acesta, cu mari eforturi şi cu multă asumare, am reuşit să ne apropiem cumva de ţintă, dar încă suntem la mare distanţă. Avem cam jumătate – jumătate clase de profil teoretic, comparativ cu cele de tehnologic şi vocaţional împreună, dar, cu siguranţă că viitorul este al meseriilor”, a precizat Ada Macovei.
„Avem dificultăţi în a realiza planul de școlarizare mai ales în aceste licee tehnologice”
Oficialul a adăugat că este important ca toţi copiii şi mai ales părinţii să înţeleagă că viitorii patru ani reprezină doar o etapă în formarea lor profesională, fiind importantă educaţia pe tot parcursul vieţii. „Avem dificultăţi în a realiza planul de școlarizare mai ales în aceste licee tehnologice și poate de asta am ales să prezentăm mai mult meseriile pentru ca măcar părinții să înțeleagă că nici constructorii, instalatorii sau mecanicii nu au cum să nu-și găsească de lucru sau să nu aibă oportunități de angajare și un trai bun, dacă elevii se vor califica în meseriile acestea. La noi e o cutumă și un obicei să intre toți copiii la un profil teoretic. Şcolile profesionale, până la cel mai înalt nivel de calificare, pot asigura copiilor integrarea rapidă în câmpul muncii. Este nevoie şi de personal calificat nelicenţiat”, a mai spus Ada Macovei.
La deschiderea târgului au participat reprezentanţii instituţiilor cu care Inspectoratul Şcolar Judeţean colaborează. Prezent la festivitate, deputatul Costel Şoptică le-a recomandat elevilor să nu uite că „meseria este brăţară de aur”. Totodată, parlamentarul a făcut apel la profesorii diriginţi să-i ajute pe elevii de clasa a VIII-a să-şi aleagă liceul la care vor învăţa din toamnă.
Târgul Liceelor are loc în sala de sport a Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”, dar şi la Colegiul „Grigore Ghica” Dorohoi. Mâine, 13 mai, programul de vizitare este între orele 10:00 – 18:00, iar pe 14 mai, între orele 10:00 – 13:00.