Ucrainenii din România nu au rămas indiferenţi la drama pe care o trăiesc fraţii lor de peste graniţă. Comunitatea din Cândeşti, formată în mare pare din ucraineni, s-a mobilizat şi, cu ajutorul administratorului public al comunei, Niculai Giuraniuc, a preotului paroh Florentin-Ionuţ Amarinei, dar şi cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, au fost adunate ajutoare care au fost trimise printr-un convoi umanitar în oraşul Hliboca, din Ucraina.
„Acţiunea a fost proiectată de preotul paroh al comunei Cândeşti, împreună cu enoriaşii. Avem cinci maşini puse la dispoziţie de prieteni, cunoscuţi şi sponsori. S-au donat produse alimentare, produse de igienă, saltele, pături, plăpumi, dar cel mai mult s-au donat haine pentru ucraineni. Donaţiile au fost transportate la un spital şi o şcoală din Hliboca, unde este nevoie de mâncare pentru refugiaţi”, a spus Niculai Giuraniuc, administratorul public al comunei Cândeşti.
Ajutoare adunate după o evaluare făcută de DSP
Înainte de trimiterea ajutoarelor oficialul s-a deplasat în localitatea ucraineană alături de directorul DSP, medicul Monica Adăscăliţei, pentru a evalua situaţia şi a vedea care sunt principalele nevoi ale celor de acolo. După ce s-a dat alarma în Ucraina, autorităţile de acolo au primit ordin pentru a elibera spitalul, astfel că pacienţii care nu aveau o afecţiune care să impună internare urgentă au fost trimişi acasă. Ulterior, atât unitatea sanitară, cât şi şcolile din zonă au fost transformate în spaţii de cazare pentru miile de oameni care fug din calea bombelor şi încearcă să se ascundă.
„În urma vizitei pe care am făcut-o în urmă cu aproximativ o lună la Hliboca, Ucraina, văzând situaţia la faţa locului în ceea ce priveşte spitalul de acolo şi locaţiile unde sunt cazaţi refugiaţii, am considerat necesar să venim în sprijinul celor din zonă cu ajutoare pentru a reuşi ca cei din Hliboca să-şi managerieze mai bine situaţia locală şi populaţia din Ucraina să rămână în zonă până la finalul războiului.
Pentru noi e mai uşor ca ei să se gestioneze atât din punct de vedere medical, cât şi umanitar, decât ca persoanele respective să treacă graniţa şi să vină în România. În acest context, un convoi de ajutoare umanitare, constând în materiale sanitare, alimente şi îmbrăcăminte, s-a deplasat în Ucraina împreună cu echipa din DSP şi cu cei din zona Cândeşti. Am dus ajutoare la spital şi în centrele de cazare pentru refugiaţii din Hliboca”, a declarat Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani.
„Facem un dar de la inimă de ucrainean din România către ucrainenii din Ucraina”
Colecta rapidă a fost posibilă şi datorită faptului că o mare parte din populaţia comunei Cândeşti are origini în ţara atât de greu încercată acum, iar preotul paroh a adunat creştinii pentru a putea strânge cât mai multe lucruri.
„Ne bucurăm pentru că s-a împlinit un gând al nostru pe care l-am elaborat atunci când fraţii din Ucraina au început să poposească la noi. Iniţial ne-am gândit să le facem viaţa mai uşoară prin faptul că i-am găzduit aici sau au servit o masa caldă. Apoi, ne-am gândit să ducem ajutoare către ei. Astfel, la solicitarea noastră, atât autorităţile locale, cât şi oameni cu inima mare, creştini, asociaţia Kinder, s-au implicat şi astfel am reuşit să realizam un convoi de cinci maşini cu produse alimentare, la solicitarea spitalului de la Hliboca.
Sperăm ca osteneala noastră să fie de bun augur pentru fraţii noştri, ţinând cont că aici suntem într-o localitate în care 90% dintre creştini sunt declaraţi ucraineni. Deci facem un dar de la inimă de ucrainean din România către ucrainenii din Ucraina”, a declarat preotul paroh.
„În ´39 ruşii ne-au împărţit în două, acum vin să ne omoare”
La Spitalul Multidisciplinar din Hliboca a fost organizat un mic hub de colectare a ajutoarelor, iar de aici acestea sunt distribuite acolo unde este mai mare nevoie. „Avem un punct pentru a primi ajutoarele, apoi le repartizăm. O parte merg către soldaţi, alta către refugiaţi, iar restul le dam la spitale şi şcoli unde sunt refugiaţi. În spital la ora actuală sunt 30 de refugiaţi, dintre care 17 copii.
În raionul nostru sunt aproximativ 2.000 de refugiaţi care sunt repartizaţi la şcoli, grădiniţe, etc. Avem 27 de copii sportivi care au venit din regiunea Suma şi Kiev, la o competiţie sportivă, iar din cauza războiului au rămas la noi. Până acum doar două mame au putut veni să-şi vadă copiii. Copiii sunt în grija noastră, ei nu sunt vinovaţi”, a spus medicul Ion Shkrobanets, directorul Spitalului Multidisciplinar Hliboca.
Acesta le-a povestit celor care au mers în Ucraina că face tot posibilul pentru a ajuta şi soldaţii care luptă pe front. Chiar şi fiul său se pregăteşte să plece la luptă. „Băiatul meu este grănicer, iar acum e la un poligon unde se pregăteşte să se ducă pe front, la război. El şi-a dorit, a făcut cerere. Dacă noi nu am hrăni militarii, ruşii ar ajunge şi la noi. De exemplu, unde se pregăteşte acum băiatul meu înainte de a pleca pe front, noi am dus o tonă de produse. (…) În ´39 ruşii ne-au împărţit în două, acum vin să ne omoare”, a declarat medicul Ion Shkrobanets, directorul Spitalului Multidisciplinar Hliboca.
Reprezentanţii DSP Botoşani, cei care au facilitat acest transport şi ajutorarea unităţii sanitare din ţara vecină, spun că vor încerca să mai organizeze astfel de caravane umanitare în perioada următoare.