Autorecenzarea populaţiei, prima etapă de colectare a datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, începe luni, 14 martie și presupune completarea unui formular online. Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), platforma de autorecenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro va deveni activă luni, la ora 00:00.
“Cetățeanul urmează să deschidă link-ul și, practic, începe chestionarul. Acesta va cuprinde întrebări și despre locuință, de gospodărie și de persoane. Durata de completare a unui chestionar online este de aproximativ 20 minute”, a explicat Valentin Popa, directorul (DJS) din Botoșani.
Zi liberă pentru cei care se autorecenzează
Pentru a încuraja această metodă de recenzare, cei ce o vor folosi vor primi o zi liberă de la serviciu.
„Cei care se înscriu în format online vor beneficia de o zi liberă, ceea ce înseamnă poate un stimul. Avantajele autorecenzării: completarea formularului în orice moment din perioada specificată. Datele sunt uşor de completat, nu este ceva foarte complicat. Vreau să subliniez că protecţia datelor este garantată 100%.
Din momentul în care s-au validat datele, ele au fost criptate şi au fost trimise în baza de date, fiecare înregistrare nu se mai identifică prin codul numeric personal, ci printr-un identificator statistic care nu mai poate crea o legătură între persoană şi datele înregistrate”, a spus Tudorel Andrei, directorul INS.
De asemenea, potrivit directorului DJS, Valentin Popa, persoanele care nu se autorecenzează, vor fi vizitați acasă de către recenzorii de teren. “La mijlocul lunii mai se va scoate un opis și atunci vom ști persoanele care nu s-au autorecenzat. Apoi, recenzorii de teren vor merge să-i viziteze și să realizeze interviul”, a spus Valentin Popa. Cât despre cei care sunt în străinătate, dacă în ultimul an au fost în țară, și au o locuință, se pot autorecenza, în caz contrar, nu sunt considerați rezidenți ai țării.
Această etapă se va desfășura până pe 15 mai. De asemenea, cei care nu dispun de un dispozitiv, pot merge la primărie, unde vor primi ajutor de la un operator.
„Odată cu această etapă va avea loc și autorecenzarea asistată. Acele persoane care nu au posibilitatea de acasă să se autorecenzeze, pot merge, de obicei la primării, unde vor fi operatori care vor avea tablete și vor ajuta pe cei care nu știu. Nu ai dispozitiv acasă, mergi la primărie și te autorecenzezi de acolo”, a explicat directorul Valentin Popa.