spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTContinuarea lucrărilor la Teatrul "Mihai Eminescu", în ceaţă

Continuarea lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu”, în ceaţă

În ultimele zece zile nu s-a întâmplat nimic în privinţa licitaţiei vizând continuarea lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu”. Pe 18 februarie, primarul Cosmin Andrei a declarat că această licitaţie a fost supervizată de Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, instituţie care a dat un aviz conform condiţionat. Pornind de la acest aviz, comisia de organizare a licitaţiei a trebuit să declare toate cele trei asocieri de firme care au depus oferte ca fiind neeligibile pentru această lucrare. De pe 18 februarie şi până astăzi, 28 februarie, nu a fost înregistrată nicio contestaţie, deşi una dintre asocierile de firme a depus o solicitare de acces la informaţii. Perioada în care pot fi depuse contestaţii se încheie miercuri, 2 martie, la ora 24:00.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Dacă se depune contestație, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor are un termen de 20 de zile să răspundă, după care, în funcție de cei care au depus contestație și decizia lor, se poate ajunge în instanță sau nu. CNSC poate să admită contestația, să o respingă sau să dispună reevaluarea ofertelor. Cam acestea ar fi deciziile CNSC„,  a precizat Cosmin Andrei.

În cazul în care nu va fi înregistrată nicio contestaţie, rămâne definitivă decizia comisiei şi poate fi organizată o nouă licitaţie. Între timp, a fost revizuit devizul general pentru ca noua licitaţie să se bazeze pe valori actuale. Edilul nu a spus care sunt valorile din noul deviz de lucrări pentru a nu influența deciziile celor care vor participa la licitație.

„Consider că am făcut tot ceea ce a ţinut de noi”

Pe 18 februarie, Cosmin Andrei a apreciat că încheierea licitaţiei fără declararea unui câştigător nu reprezintă un eşec. „Consider că am făcut tot ceea ce a ţinut de noi pentru a finaliza această licitaţie, am respectat termenele şi ne-am aplecat asupra acestei licitaţii cu toată energia noastră. Tot efortul depus de colegi a fost în această direcţie, dar, din păcate, nu putem să nu respectăm ceea ce ne-a transmis ANAP şi trebuie să ne conformăm”, a spus atunci primarul, adăugând că finanţarea europeană nu va fi pierdută.

Edilul s-a referit şi la intenţia botoşănenilor de a susţine financiar derularea lucrărilor. „Există intenţia de a se face o colectă publică. Dincolo de sursa de finanţare, trebuie să respectăm aceleaşi etape privind achiziţia. În acest moment, nu finanţarea este problema din cauza căreia s-a întârziat această licitaţie pentru a avea un câştigător. Nu aceasta este problema, ci parcurgerea acestor paşi birocratici pe care trebuie neapărat să-i respectăm. Nu ne-am dorit noi să fim supervizaţi ANAP, nu ne-am dorit să aibă cei de acolo un alt punct de vedere şi să ne constrângă să-l respectăm”, a mai spus Cosmin Andrei. Tot atunci primarul a dat asigurări că lucrările la teatru vor fi reluate peste trei luni şi 20 de zile.

Botoşănenii nu mai au răbdare

Dincolo de explicaţii, de proceduri, de avizul ANAP, de termene, din mesajele transmise pe reţelele de socializare reiese clar că botoşănenii nu mai au răbdare. Ei aşteaptă de la edili nu explicaţii, ci un anunţ ferm în ceea ce priveşte data la care vor fi reluate lucrările.

Fostul deputat Răzvan Rotaru a fost primul care a anunţat că lucrările la teatru nu vor fi reluate în perioada următoare pentru că Primăria Botoșani și comisia de evaluare nu au ținut cont de punctele de vedere și documentele transmise de ANAP. Cu alte cuvinte, există riscul de a fi pierdută finanţarea europeană de 5 milioane de euro, pentru că banii trebuie cheltuiţi până la 31 decembrie 2023.

Şi consilierul USR Raluca Curelariu şi-a exprimat indignarea în această privinţă. „Refuz totuși să cred că suntem atât de idioți încât să pierdem iar finanțarea. E un subiect mult prea dureros pentru noi toți ca să ne permitem să lăsăm loc incertitudinilor”, a transmis Raluca Curelariu.

La ultima licitaţie au participat trei asocieri de firme

Trei asocieri de firme, cu mulţi subcontractanţi, în total 21 de firme, au fost interesate de continuarea lucrărilor la teatru. Cele trei asocieri de firme sunt: Conest – Otis Star Grup Iaşi; D&D Construct Botoșani – Aedificium Projektentwicklung Cluj Napoca; Sud Est Construct Bucureşti – Romconstruct Holding Grup Bucureşti – IGV Construct & Consulting Bucureşti – Low Consulting M&A Botoşani – Meşteri Pricepuţi Jilava. Valoarea estimată a acestui contract este de 33.599.086,92 de lei.

A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”

Municipalitatea a reuşit să obţină a doua finanţare europeană, de cinci milioane de euro, pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Contractul de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018. Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost obţinută în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul a intrat în şantier în august 2014, însă lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...