spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTCentrul de Creaţie organizează o nouă ediţie a Târgului Mărţişorului. Care este...

Centrul de Creaţie organizează o nouă ediţie a Târgului Mărţişorului. Care este regulamentul

În perioada 25 februarie – 1 martie, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Consiliului Județean și al Primăriei, organizează cea de a XII-a ediţie a Târgului Mărțișorului. Deschiderea oficială va avea loc pe 25 februarie, ora 10.00, pe Pietonalul Unirii.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Manifestarea are ca obiectiv principal menținerea activității de confecționare a mărțișoarelor, aceste talismane nelipsite în comunitățile rurale de altădată. Participanții trebuie să expună mărțișoarele realizate manual, evitând în propriile expoziții mărțișoarele achiziționate din comerț, sau realizate într-o manieră care să imite linia produselor în serie.

„Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale urmărește ca participanții la acest târg să respecte anumite exigențe impuse de criteriile estetice promovate cu mult timp în urmă de către comunitățile rurale, care reușeau să confecționeze aceste talismane în funcție de eposul moldav, de datinile și de credințele existente. În acest sens, se urmărește ca motivele abordate să aparțină culturii noastre populare și să transmită conotațiile specifice poporului nostru legate de acest simbol”, se arată într-un comunicat de presă.

Mărțișorul era, de fapt, luna Martie, dar și o ață răsucită în alb și roșu, având totodată și funcție apotropaică. De șnurul alb-negru, alb-roșu, s-a aninat un bănuț de argint găurit. Treptat, alături de moneda de argint apar și monedele de aur, de aramă, în funcție de status-ul social al purtătorilor. Șnurul mărțișorului era agățat de un pom înflorit (cireș, gutui, măr, etc.), se credea că posesorul mărțișorului va prelua vitalitatea, sănătatea pomului. Indiferent de valoarea materială, nu trebuie să uităm că valoarea mărțișorului constă în șnur

Negrul și albul erau bazele. Cea mai importantă bază fiind albul pentru că în marile etape ale devenirii noastre ne întoarcem la alb. Șnurul alb-negru; Negrul simbolizează timpul, zilele anului, fertilitatea, dialectica contrariilor care se armonizează: viață-moarte, întuneric-lumină, frig – cald, etc. Șnurul alb-roșu; Roșul face referire la cultul lunar suprapus cu cel solar. Mărțișorul nu este un obiect, el este un ritual. Animalul vizat fiind oaia.

 Atelier de lucru pentru promovarea obiceiurilor 

Cu o zi înainte de deschiderea oficială a târgului, pe 24 februarie, între orele 15:00 – 17:00, se va organiza un atelier de lucru în cadrul căruia, prin prezența unui meșter popular, se vor face demonstrații. Înscrierea se va face pe adresa de e-mail: etnografie@centrulcreatieibt.ro.

Scopul acestui atelier este de a stârni curiozitatea tinerilor și cetățenilor care apreciază obiceiurile, tradițiile și cultura românească, oferindu-le posibilitatea de a afla mai multe detalii despre confecționarea și legendele mărțișorului. Totodată, scopul atelierului este de a conștientiza faptul că mărțișorul este transmis din generație în generație, de la străbuni, având obligația morală de a-l prețui, de a-l revitaliza, de a-l propulsa spre viitor. Prin acest atelier ne dorim să scoatem în evidență funcțiile de bază: apotropaică, ciclică, agrară, etc., care au fost substituite de funcțiile adiacente precum cele estetice și decorative.

Criterii de selecție:

– Folosirea firului de lână, firul răsucit: alb-roșu, alb-negru;

– Reprezentarea amuletei cu bănuț sau cu vechi simboluri precum gărgărița, coșarul, ghiocelul, etc., acestea devenind deja tradiționale în timp;

– Creativitate și expresivitatea mărțișoarelor confecționate;

– Evitarea pe cât posibil a unei matrițe unice;

– Înlăturarea tendinței de a fi uniformizate aceleași motive abordate;

– Materialele folosite să nu inducă ideea de neglijență și de lipsă a plasticității.

„Instituția se detașează de rațiunile pur comerciale, încercând să răspundă într-o măsură considerabilă acelui punct de vedere care mai poate promova tipul de mărțișor tradițional și care include motive caracteristice spiritualității românești (Baba Dochia, fiul Babei Dochia, nora Babei Dochia, buburuze, fluturi, gândăcei, soarele, luna, florile primăverii). Nu vor trece de preselecție acele mărțișoare realizate în serie și care corespund anumitor cerințe de piață generalizată”, au transmis organizatorii.

Participanții sau meșterii pot aduce mostre la sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale din Botoșani, Compartiment Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale, de luni până vineri, între orele 10:00 – 14:00. Perioada de selecție va fi până la data de 19 februarie 2022.                                                                                                                                                              Înscrierea la Târgul Mărțișorului se va face prin completarea fișei de participare care se va trimite pe adresa de e-mail: etnografie@centrulcreatieibt.ro.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...