Creşterea bruscă de noi cazuri COVID pe fondul transmiterii comunitare a tulpinii Omicron pune presiune pe sistemul sanitar botoşănean.
Comparativ cu valul 4, când personalul medical era epuizat de cazurile foarte grave de Covid în rândul pacienţilor, acum victime ale virusului SARS-CoV-2 cad chiar cadrele medicale.
Potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică, aproape 200 de angajaţi din sistemul sanitar botoşănean erau, joi, în izolare sau internaţi din cauza Covid. Deşi sunt vaccinate şi dezvoltă forme uşoare de boală, cadrele medicale trebuie să stea în izolare, la domiciliu, cel puţin 7 zile. Conform anchetelor epidemiologice, mulţi dintre medicii, asistenţi şi infirmierii botoşăneni s-au infectat după contactul direct cu propriii copii de vârstă şcolară. La rândul lor, aceştia şi-au infectat şi o parte dintre colegi, transformând unele secţii medicale în adevărate focare. Din fericire, aproape toate cazurile sunt forme uşoare sau medii.
Cele mai multe îmbolnăviri sunt în cadrul Spitalului Judeţean. „În prezent 94 de angajaţi sunt în izolare din cauza Covid. Cifrele sunt în continuă schimbare, din cauza ieșirii unora din izolare, a intrării altora. În unele secţii este o presiune mai mare, pentru că sunt mai mulţi infectaţi, dar reuşim să facem faţă, uneori cu detaşări temporare, dacă este cazul”, a spus economista Doina Caba, managerul general al SJU „Mavromati”.
Potrivit unei decizii a Ministerului Sănătății, pentru prevenirea apariției focarelor de infecție cu SARS-CoV-2 în rândul personalului medico-sanitar și auxiliar din unitățile sanitare cu paturi este recomandată efectuarea unui test rapid antigenic zilnic sau cel puțin de două ori pe săptămână, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați sau au trecut prin boală. În acest sens, ministerul a solicitat un raport de la fiecare spital, cu necesarul de teste pentru personal. Potrivit managerului SJU Mavromati, lunar ar trebui aproximativ 34.000 de teste rapide pentr unitatea sanitară pe care o conduce.
Restul de aproape 90 de cazuri sunt raportate la Spitalul de Recuperare, la TBC, Spitalul Dorohoi, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi chiar DSP.
– Tudor CHIRIAC