IANUARIE
1 ian:
– Anul Nou a început la Botoşani cu un Revelion fantomă. Cu restaurantele închise, petreceri sistate şi circulaţie interzisă după ora 23.00, sute de botoşăneni şi-au cumpărat baterii de artificii şi au organizat spectacole de lumină pe cont propriu.
2 ian:
– Restaurantele şi sălile de spectacole s-au redeschis la Botoşani, după ce rata de infectare cu Covid a scăzut sub 3 la mia de locuitori. Sălile puteau fi ocupate însă doar 30%, iar la deschiderea şcolilor se vorbea de o nouă amânare.
3 ian:
– La Botoşani au ajuns primele doze de vaccin anti-Covid, după ce la nivel naţional acţiunea începuse pe 27 decembrie. Primele pe lista de imunizare erau cadre medicale din linia întâi.
4 ian:
– Campania de vaccinare contra Covid a început şi la Botoşani. Momentul a fost deschis de şefa DSP, urmată de cadre medicale care au pierdut pacienţi sau
care au trebuit să lupte pentru propria viaţă, precum chirurgul Iulian Preda.
– La mai puţin de o lună de la alegerile parlamentare, deputatul PSD de Botoşani Constantin Pătrăuceanu şi-a dat demisia din Parlament şi i-a făcut loc Alexandrei Huţu, apropiată a şefei PSD, Doina Federovici. Huţu ajungea astfel în Parlament la 33 de ani, pe uşa din dos.
5 ian:
– Licitaţia pentru asfaltarea porţiunii pietruite din drumul mai scurt spre Iaşi, cel de la Prăjeni-Plugari, a picat din nou, la nicio lună după ce noua conducere a CJ se lăuda că a deblocat situaţia. Firmele interesate se contestau reciproc şi câştigau pe rând, semn ca procedura era defectuoasă.
6 ian:
– Curţile lăcaşurilor de cult botoşănene au fost pline de credincioşi, care au venit pentru Agheasmă Mare în ciuda restricţiilor impuse de pandemie.
7 ian:
– Sutele de botoşăneni escrocaţi în dosarul „Flanco” în urmă cu două decenii nu şi-au văzut banii nici în 2021. Situaţia a ieşit la iveală după ce unul dintre ţepari a încercat să obţină reabilitarea deşi nu a plătit nimic.
8 ian:
– Omul de afaceri botoșănean Adrian Ochișor a dat în judecată statul român după ce CNSAS l-a găsit colaborator al Securităţii, iar instanţa i-a anulat certificatul de revoluţionar.
9 ian:
– Noul an continua cu împărţiri de funcţii. Soţul Alexandrei Huţu a fost trimis reprezentant al ADR NordEst la Bruxelles, deşi nu a avut vreodată serviciu şi nu a lucrau la vreun proiect european. Mihaela Huncă, lider al Pro România, care nu a intrat în Parlament, a fost numit director la Palatul Copiilor, deşi locul ei rezervat era la Liceul cu Program Sportiv.
10 ian:
– Un tânăr de 20 de ani a ajuns în stare critică la spital după ce maşina în care se afla s-a dezintegrat la o viteză ameţitoare, 180 de km pe oră, pe drumul dintre Bucecea şi Huţani. Tragedia venea pe fondul creşterii numărului accidentelor grave pe şoselele judeţului.
11 ian:
– Poliţiştii botoşăneni au trecut la un protest fără precedent şi refuzau să mai dea amenzi pentru zeci de contravenţii. Protestatarii spuneau că au şi alte strategii pentru a-i convinge pe guvernanţi să-i plătească mai bine.
12 ian:
– Un bebeluş a venit a Botoşani în condiţii nemaiîntâlnite. Acesta a fost scos prin cezariană din uterul mamei sale de 29 de ani, care era intubată deoarece era în stare critică din cauza Covid-19.
– Sindicaliştii Sanitas au ieşit şi ei în stradă pentru a reclama inechităţi salariale. Aceştia spuneau că legea salarizării făcea ca angajaţi din aceeaşi instituţie să fie plătiţi diferit şi să se uite urât unii la alţii.
13 ian:
– Un botoşănean de 33 de ani a fost arestat, fiind acuzat că a violat un băieţel de 12 ani în Ajunul Crăciunului. Cutremurător era faptul că tocmai părinţii băiatului îl rugaseră pe agresor să aibă grijă de copil în lipsa lor.
14 ian:
– Hotelurile botoşănene ameninţau cu judecata primăria şi CJ, după ce au primit peste 1.500 de persoane carantinate şi nu au văzut banii, peste 200.000 de lei. Situaţia aducea procese în cascadă, pentru că instituţiile vizate anunţau deja că vor chema în instanţă DSP, care spunea că va cere sprijinul guvernului.
15 ian:
– Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, acordarea Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia, a fost amânată pentru 15 iunie, pentru ca manifestările să nu aibă loc online din cauza pandemiei. Primarul Cosmin Andrei se gândea şi să scadă valoarea premiului, pe motiv că 40.000 de lei erau prea mult pentru primărie.
16 ian:
– Un bătrân de 90 de ani din Dorohoi a fost ucis în bătaie, iar la oroare a asistat şi un copil de 13 ani. Copilul nu a participat la crimă, dar a furat şi el lucruri din casa victimei. Principalul suspect, un tânăr de 23 de ani, a fost reţinut.
17 ian:
– Unitatea Medico-Socială de la Săveni a devenit focar de infecţie Covid, după ce, la testarea regulată, 15 beneficiari şi şapte salariaţi au fost depistaţi cu coronavirus, iar un beneficiar de 65 de ani murise de Covid. La Botoşani se intra în a doua etapă a vaccinării, în care se puteau imuniza vârstnicii, bolnavii cronic şi angajaţii din domenii vitale.
19 ian:
– Încă trei structuri sindicale s-au alăturat protestului poliţiştilor, şi au pichetat Prefectura într-o mişcare spontană. Protestatarii erau revoltaţi că lor le-au îngheţat salariile, iar angajaţii Prefecturii luau spor de 30% pentru pandemie.
20 ian:
– Botoşaniul stătea bine la vaccinarea anti-Covid, cu 2.500 de persoane vaccinate, cadre medicale, bolnavi cronic, vârstnici, salariaţi din domenii vitale şi asistaţi social. În judeţ nu existau doze de vaccin pe măsura cererilor, iar cei programaţi aveau de aşteptat trei săptămâni.
21 ian:
– Mihaela Huncă a renunţat la şefia Pro România Botoşani şi l-a desemnat interimar pe viceprimarul Liviu Toma. Situaţia l-a revoltat pe nou venitul în partid Cătălin Silegeanu, fost candidat la primărie, care cerea alegeri pentru un nou şef.
22 ian:
– Doi medici botoşăneni au fost diagnosticaţi cu noul virus la câteva zile după prima doză de vaccin anti-Covid. Specialiştii spuneau că medicii aveau deja SARS-CoV-2 în momentul vaccinării, dar vaccinul i-a ajutat să dezvolte forme uşoare ale bolii.
23 ian:
– Declaraţia de avere a deputatului PSD de Botoşani, fostul prefect Dan Şlincu, arăta că acesta a primit 200.000 de lei dividende. În declaraţie nu se menţiona însă că banii veneau din asocierea cu altă firmă, care tranzacţiona valută la Dorohoi.
– O analiză arăta că toți candidații PSD aflați pe buletinele de vot pe locuri considerate eligibile au cotizat la partid cu 130.000 de lei. Cei care au dat banii erau deputatul Marius Budăi, senatorul Lucian Trufin, fostul deputat Costel Lupaşcu, deputatul Dan Șlincu şi omul de afaceri Constantin Pătrăuceanu. Acesta din urmă i-a cedat curios locul în Parlament Alexandrei Huțu, care cotizase în campanie cu doar 6.000 de lei. Dana Lăzăruc figura cu o contribuţie la campanie de 30.000 de lei.
24 ian:
– Comuna Havârna avea cea mai mare rată a infectărilor cu Covid, 11,61%, de peste şase ori mai mare decât municipiul Botoşani, după ce sute de localnici nu ar fi ţinut cont de restricţii la sărbătorile de Bobotează şi Sfântul Ioan.
25 ian:
– Constantin Conțac îi făcea plângeri penale fiului şi se judeca cu el pentru că i-a cedat afacerea şi era revoltat de acţiunile acestuia. Liviu ceruse insolvenţa firmei Transporturi Auto, iar Constantin Conțac nici nu concepea aşa ceva, depunând petiţii la DNA şi DIICOT.
26 ian:
– O bătrână din Botoşani a fost găsită moartă în casă, cu trupul sfâşiat şi porţiuni din membre lipsă, uşile locuinţei fiind larg deschise. Anchetatorii suspectau un jaf care s-a încheiat cu crimă.
27 ian:
– Judeţul avea prima localitate carantinată din cauza noului coronavirus, Havârna, cu o rată de infectare la mia de locuitori de aproape 12, mai mult decât dublu decât rata ce plasa o localitate în scenariul roşu. Infectările au scăpat de sub control şi pentru că populaţia ignora orice măsură de prevenţie.
28 ian:
– Fostul preot Ioan Ungureanu din satul Schit Orășeni a pierdut definitiv bătălia în instanță după ce a fost excomunicat pentru că a refuzat să-l pomenească la slujbe pe mitropolit şi a intrat în conflict cu Biserica. Acesta nu mai avea voie să slujească în nicio biserică.
29 ian:
– Rata de infectare la Havârna a depăşit un nou record, ajungând la aproape 13 la mia de locuitori, iar autorităţile se temeau că aveau de-a face cu noua tulpină britanică a SARS-CoV-2, mult mai virulentă.
31 ian:
– Un deţinut botoşănean cerea şase ore de linişte şi drept la rugăciune, după ce ar fi trecut la Islam. Alţi deţinuţi care procedaseră la fel obţinuseră regim de hrană special şi chiar despăgubiri de mii de euro, motiv pentru care tertipul lua amploare.
FEBRUARIE
1 feb:
– Petru Anton, secretarul comunei Frumușica, a fost săltat de anchetatori după ce ar fi pretins mită 300 de euro de la un localnic care apelase la primărie. Comuna era zdruncinată de scandaluri de corupţie, fostul primar Constantin Rădeanu fiind condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare în urma unor afaceri cu subvenţii pentru pășune.
2 feb:
– Doina Federovici, preşedintele CJ, îi acuza pe consilierii liberali că se opuneau dezvoltării judeţului, pentru că blocaseră prin vot achiziţia conacului de la Guranda cu 300.000 de euro. Membrii PNL replicau că suma era exagerată, deoarece conacul fusese sanatoriu TBC, iar pământul valora mult mai puţin şi nimeni nu era interesat de achiziţie la acest preţ.
3 feb:
– Consilierul județean PSD Cristian Nistor a fost numit în funcția de Administrator Public al județului Botoșani.
4 feb:
– Noul primar al comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, era acuzat de distrugere de un bărbat, care spunea că edilul i-a luat maşina la ţintă şi l-a scos de pe şosea, suspectându-l de braconaj. Ambii ameninţau că se vor adresa instanţei.
5 feb:
– Stelian Mețler, fostul şef al ITM Botoşani, a fost angajat la Apele Române pe aceeaşi filieră cu o chelneriţă care fusese angajată pe post de inginer şi ajunsese să se ocupe de inundaţiile din patru judeţe, caz care a provocat rumoare la nivel naţional. Fiul lui Meţler, care era şef la Apele Române, dar şi nora lui, au lucrat doar în instituţii centrale şi au fost în mijlocul mai multor scandaluri.
6 feb:
– O fetiţă din Botoşani a fost diagnosticată cu Covid la câteva ore după naştere, cazul de transmitere de la mamă la făt fiind extrem de rar la nivel mondial. În acelaşi timp, Botoşaniul trecea de 10.000 de cazuri confirmate de coronavirus şi cuantifica şi 433 de decese.
7 feb:
– O ninsoare abundentă aducea un val de accidente pe şosele, chiar dacă nu au fost drumuri blocate. În acelaşi timp, meteorologii anunţau temperaturi sub -20°.
8 feb:
– Albert Tănasă a demisionat de la şefia Nova Apaserv, iar în locul lui a fost numit de Consiliul de Administraţie Gabriel Cârlan, susţinut de PNL, deşi şefa CJ Doina Federovici a declarat deschis că îl susţine pe Doru Constantin. Numirea lui Cârlan a inflamat şi mai mult spiritele între PNL şi PSD.
9 feb:
– Un bărbat de 60 de ani, din Blândeşti, a avut parte de un sfârşit cumplit, după ce a căzut pe şosea iar o maşină i-a trecut cu roata peste cap. Şoferul de 45 de ani a declarat că nu a avut cum să evite tragedia.
10 feb:
– Un poliţist botoşănean prins beat criţă la volan la începutul pandemiei a venit în instanţă cu o poveste incredibilă. Cristian Ioan Ciobanu le-a spus magistraţilor că a ajuns la o alcoolemie de comă după ce, de teama Covid, s-a dezinfectat şi pe interior cu alcool. Acesta a primit opt luni de închisoare cu suspendare şi a ales să iasă la pensie la 48 de ani.
11 feb:
– Tulpina britanică a SARS-CoV-2, mult mai contagioasă, a fost confirmată şi în judeţ, în focarele de la Havârna, Suliţa şi Dorohoi. Mai mult, la unul dintre pacienţi se suspecta o formă total nouă a virusului.
12 feb:
– Dan Deleanu, apropiat al Doinei Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, a fost numit director al ADI Aqua Botoșani.
13 feb:
– Mai multe drumuri judeţene şi naţionale, din nordul şi nord-estul judeţului, mai ales spre Săveni şi Manoleasa, au fost blocate o zi întreagă din cauza viscolului. Bolnavi care au avut nevoie de ajutor au fost scoşi din nămeţi cu autoşenilata sau chiar cu buldoexcavatorul, iar la Stânca temperaturile resimţite au fost de -34 grade Celsius.
14 feb:
– O femeie de 63 de ani din Săveni a ajuns desfigurată la spital după ce soţul care venise să-şi ceară scuze după alte agresiuni a lovit-o în neştire şi a înjunghiat-o în coapsă. Ca şi în alte tragedii asemănătoare, bărbatul avea ordin de restricţie şi nici nu avea voie să se apropie de victimă. După acest nou incident, a fost arestat.
15feb:
– Un bărbat care a ales să se trateze singur acasă de Covid după o reţetă proprie a murit intoxicat cu paracetamol.
16 feb:
– Şeful ISU Botoşani, colonelul Mihail Cristian Amarandei, abia transferat temporar la Constanţa, avea de gestionat cazul cumplit al unei femei care, în încercarea de a scăpa din flăcări, a căzut de la etajul şase unde se agăţase de balcon, aşteptând în zadar ajutorul pompierilor care asistau din stradă la tragedie, venind la intervenţie fără scară.
17 feb:
– Botoşaniul era fruntaş pe ţară la ponderea angajaţilor la stat, cu peste o treime dintre salariaţi dependenţi de banii de la centru (20.000 angajaţi la stat dintr-un total de 54.484). Sectorul privat îşi făcea treaba în judeţ, exporturile fiind peste importuri, în timp ce pentru plata bugetarilor era nevoie de o infuzie masivă de la centru.
18 feb:
– Numărul botoşănenilor răpuşi de coronavirus explodase în ultima lună, când au decedat 68 de persoane (cât în şase luni din anul anterior), în condiţiile în care valul de îmbolnăviri se temperase. La Botoşani au fost zile negre cu câte opt-nouă decese, adică câte unul la mai puţin de trei ore.
19 feb:
– Cei nouă parlamentari botoşăneni erau veritabili necuvântători. În trei luni de mandat, niciunul nu adusese măcar în discuție numele județului, în timp ce colegi de-ai lor din alte judeţe se băteau pentru proiecte majore.
20 feb:
– Costel Şoptică a pierdut primul termen al procesului cu poliţia după ce a fost amendat la Dumbrăviţa pentru că a fost prins conducând cu 105 km/h în localitate şi nu avea nici actele la el. Şoptică invocase că se grăbea în campania electorală şi că poliţistul ar fi făcut exces de zel.
21 feb:
– Tânăra de 29 de ani care uimise la începutul anului deoarece a născut în timp ce era intubată la Botoşani din cauza Covid a murit în spital. Singura veste bună era că bebeluşul salvat în ultima clipă era bine.
22 feb:
– Fenomenul furturilor de catalizatoare auto, pentru aur și platină, a apărut și la Botoșani. Polițiștii botoșăneni anchetau cazul unei tinere de 23 de ani, al cărei VW Golf 4 aflat într-o parcare mai puțin circulată în cartierul Bucovina s-a ales cu toba de eşapament tăiată cu flexul.
23 feb:
– Un bărbat de 62 de ani, din comuna Roma, diagnosticat cu o afecţiune neurologică şi care se afla sub tratament dar obişnuia să consume şi băuturi alcoolice, a fost găsit fără suflare în ştreang la câteva zeci de minute după ce fusese salvat pentru că-şi tăiase venele. În aceeaşi zi a ajuns la spital şi o tânără de 34 de ani, mamă a patru copii, care băuse antigel.
26 feb:
– Femeia de afaceri Violeta Bidașcă, în vârstă de 64 de ani, soția lui Florentin Bidașcă, a decedat în spital după ce fusese diagnosticată cu noul coronavirus. Şi soţul acesteia a stat în spital din cauza Covid.
27 feb:
– Botoșăneanca Irina Alexe, fost secretar de stat în Guvernul Cioloș din 2016 și pensionată la numai 42 de ani, a fost numită în funcţia de secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu.
28 feb:
– Constantin Conțac a înregistrat prima victorie în instanţă după ce i-a cedat afacerea fiului şi acesta a băgat firma în insolvenţă. Conţac-tatăl voia să meargă mai departe şi să-şi dea jos fiul din funcţia de director, apoi să-i ceară despăgubiri.
MARTIE
1 mart:
– Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean, care se confruntase cu un focar de Covid în toamna lui 2020, nu a învăţat nimic din acel episod şi avea un nou focar, cu 30 de cazuri, 28 la pacienţi şi două la cadrele medicale.
2 mart:
– Executorul judecătoresc Daniel Popa, exclus din breaslă în urma unor nereguli grave, a fost trimis trei ani la închisoare pentru o delapidare de 600.000 de lei. Cazul condamnării unui om care trebuia să asigure aplicarea sentinţelor era fără precedent în judeţ.
3 mart:
– Interesul pentru vaccinarea anti-Covid era atât de mare, încât programările erau făcute pe o lună înainte, iar la centrele noi, precum cel de la Ştefăneşti, veneau oameni de la zeci de kilometri sau chiar din alte judeţe.
4 mart:
– Deputatul AUR de Botoşani Lucian Feodorov, decanul de vârstă al parlamentarilor, s-a făcut de râs, după ce a fost filmat de colegii săi în timp ce vota cu două cartele la şedinţa de buget şi nu vedea ce ar fi în neregulă.
5 mart:
– Prefectul Dan Nechifor a fost eliberat din funcţie şi reconfirmat în aceeaşi zi, ca urmare a procedurilor prevăzute de noul Cod Administrativ. În schimb, la subprefecţi, Rodica Zelincă și Laura Cronț au fost înlocuite de Aneta Gireadă și Magda Oleniuc, propuse de PNL și respectiv USR-PLUS.
6 mart:
– Zeci de polițiști au descins în Botoșani, la sediul DSP și la mai multe spitale, într-o anchetă de amploare. Suspiciunile vizau nereguli la achiziţiile din pandemie şi la neutralizarea deşeurilor medicale, iar prejudiciul era de sute de mii de lei.
7 mart:
– Ministrul Muncii Raluca Turcan, venită la Botoşani la câteva zile după ce anunţase că îi va pune pe pensionarii angajaţi să aleagă între pensie şi salariul la stat, declara că voia să recalculeze toate pensiile prin angajarea de specialişti pensionari.
8 mart:
– Un bebeluş abia născut era cel mai tânăr pacient din Botoşani găsit cu SARS-CoV-2. Pentru salvarea copilului prematur care cântărea doar 1.250 de grame s-au mobilizat şi medicii specialişti suceveni, acesta fiind transferat în judeţul vecin.
– Gheorghe Belehuzi, din Miorcani, un veteran botoşănean care a trecut prin toate cumpenele ultimului secol, era la 100 de ani cel mai vârstnic botoşănean care s-a vaccinat anti-Covid. Acesta spunea că nu îi putea înţelege pe cei care nu credeau în existenţa şi pericolul noului virus.
9 mart:
– Un bărbat de 50 de ani, din Unţeni, şi-a ucis fratele geamăn cu peste 30 de lovituri de cuţit în faţă şi gât. Cadrele medicale şi anchetatorii au fost şocaţi de violenţa atacului, dar şi de motivul crimei, ucigaşul lovindu-şi fratele că sălbăticie după ce a băut din greşeală diluant, iar cel din urmă insistase să meargă la spital.
10 mart:
– Omul de afaceri Iulian Căzăcuț, fostul patron al societății Doly Com SRL, a fost trimis în judecată de procurori sub acuzația de evaziune fiscală şi spălare de bani. Acesta era suspectat că ar fi prejudiciat statul cu 40.872.760 lei, prin nereguli cu TVA.
11 mart:
– Zeci de contracte ANL acordate cu fentarea legii, multe pentru politicieni botoşăneni sau rudele acestora, au fost desfiinţate la cererea Prefecturii. Acţiunea venea după ce şi procurorii anticorupţie au găsit o mulţime de nereguli, iar printre politicienii care au trebuit să renunţe la contract se afla şi Alexandra Huțu, proaspăt deputat PSD de Botoşani.
12 mart:
– Scriitorul, istoricul literar și omul politic basarabean Nicolae Dabija a încetat din viaţă răpus de Covid. Academicianul avea 72 de ani, iar din anul 2013 era cetățean de onoare al municipiului Botoșani.
13 mart:
– Liliana Ursache, profesor de limba română la Şcoala Gimnazială „Grigore Antipa”, a murit la vârsta de 64 de ani, în spital, după ce a luat noul coronavirus.
14 mart:
– Un bărbat de 44 de ani, din Tulbureni, a avut parte de o moarte cumplită, după ce a fost bătut crunt din cauza unui telefon mobil. Acesta era suspectat de un vecin că i-a luat telefonul, iar păgubitul l-a bătut până la desfigurat.
15 mart:
– Alexandra Șufăru, o tânără din Botoşani participantă la mai multe concursuri de creaţie literară, a ajuns să fie căutată de cinci ani de polițiștii și procurorii de la combaterea criminalității organizate, după ce a racolat mai multe fete, unele minore, pentru prostituţie. Paradoxul e că şi suspecta a fost victima unei reţele de proxeneţi, dar în loc să uite experienţa s-a gândit să facă şi ea la fel.
16 mart:
– Zeci de botoşăneni din sud-estul judeţului au ieşit în stradă şi i-au invitat pe şefii CJ să vină să vadă la faţa locului dezastrul de pe drumul strategic. Revoltaţi de refuzul autorităţilor, protestatarii se organizau pentru a bloca drumul.
– La noile centre de vaccinare deschise în judeţ la Vorona şi Bucecea se programau şi persoane de la sute de kilometri, inclusiv din Bucureşti. Acestea spuneau că luau acest lucru ca pe un voiaj de sănătate şi mai vizitau şi Ipoteştiul sau obiectivele din nordul Moldovei.
17 mart:
– La exact un an de la primul caz Covid la Botoşani, judeţul era încă în plină luptă cu pandemia. Bilanţul ajunsese la 11.604 cazuri oficiale de îmbolnăvire şi 517 persoane care au pierdut lupta cu boala.
18 mart:
– Fostul şef al CJ Florin Țurcanu era într-un război al declaraţiilor cu noul preşedinte Doina Federovici, iar contrele erau dublate de o executare silită, deoarece CJ îi reţinea lunar bani lui Florin Ţurcanu pentru Revelioanele ilegale cu mii de pensionari din urmă cu mai bine de şapte ani. Ţurcanu datora CJ 200.000 de lei.
19 mart:
– Un bărbat din Alba – Hudeşti şi-a curmat viaţa într-un mod şocant, tăindu-şi simultan venele şi gâtul, după mai multe zile în care nimeni nu mai reuşea să se înţeleagă cu el. Victima era cunoscută ca un om liniştit, dar de câteva zile nu se oprise din băut şi scandal, iar soţia fugise de acasă.
20 mart:
– Toader Rotari (PNL), viceprimarul orașului Ştefăneşti, era aproape de destituirea din funcţie după ce ANI şi magistraţii l-au găsit incompatibil pentru că la un moment dat a făcut parte şi din consiliul de administraţie al şcolii.
21 mart:
– Patronul FC Botoșani a ajuns la spital cu Covid după prima doză de vaccin. Acesta avea probabil Covid în momentul în care se vaccinase şi afirma că abia atunci înţelesese pericolul bolii şi recomanda tuturor să se vaccineze cât mai repede.
22 mart:
– Un bătrân de 85 de ani care venea la spital la chimioterapie a murit după ce BMW-ul în care se afla s-a înfipt într-un cap de pod la Gorbăneşti. Coliziunea a fost provocată de propriul nepot, care urcase băut la volan.
23 mart:
– Judeţul Botoşani era codaş pe ţară la intenţia de vaccinare, fiind pe locul patru din coadă la nivel naţional, cu mai puţin de 5.000 de persoane pe listele de aşteptare, după ce campania de imunizare începuse foarte bine în judeţ.
24 mart:
– Prefectul Dan Nechifor anunţa că va contesta la Secţia de contencios administrativ a Tribunalului Botoşani hotărârea Consiliului Judeţean prin care s-au împărţit banii pentru drumuri, din cauză că primăriile liberale primeau doar sume simbolice. Şefa CJ, Doina Federovici, arunca vina pe Guvernul Cîţu, că a dat prea puţini bani la Botoşani.
25 mart:
-Un agent de poliţie botoşănean care nu-i ierta pe vitezomani, lăsându-l fără permis şi pe şeful PNL Costel Şoptică, a comis-o mai grav decât zmeii şoselelor. Acesta a fost prins cu 108 km/h în localitate, depăşindu-l pe politicianul care fusese prins cu 105 km/h, şi a rămas fără permis pentru 90 de zile.
26 mart:
– Şcolile din municipiul Botoşani au revenit în scenariul roşu, la o zi după ce un val de restricţii a venit peste restaurante, săli de spectacole şi de jocuri de noroc, care s-au închis din nou. Cel mai grav era că atunci când s-au dispus restricţiile erau trei localităţi cu incidenţă mare de infectări, iar după o zi erau nouă localităţi.
27 mart:
– Un bărbat de 65 de ani, din Tudora, a fost trimis în judecată după ce şi-a înjunghiat mortal cumnatul de 50 de ani şi i-a ascuns trupul sub pat.
28 mart:
– Fostul preşedinte al CJ Botoşani, Costică Macaleţi, contesta legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. Pe noua lege, acesta pierdea 9.000 de lei şi rămânea cu o pensie de 5.000 de lei.
29 mart:
– Peste 1.000 de botoşăneni au protestat în faţa Prefecturii şi pe străzile oraşului împotriva noilor restricţii impuse de guvern. Mişcarea organizată de AUR a degenerat faţă de autorizaţia de protest, iar în loc de revendicări protestatarii strigau că răstoarnă guvernul.
– Constantin Simirad, profesorul botoşănean doctor în matematică, devenit primar al Iaşiului şi apoi ambasador al României în Cuba, a încetat din viaţă după ce s-a infectat cu noul coronavirus.
30 mart:
– Colonelul(r) Cornel Guluță de la ISU Botoșani a fost condamnat cu amânarea aplicării pedepsei după ce a aranjat un concurs pentru a-şi favoriza un subaltern. Candidatul de pe locul doi lupta de cinci ani în instanţă pentru post, în timp ce şeful cu falsul a fost avansat.
APRILIE
1 apr:
– Pentru prima dată de la începutul pandemiei, bolnavii botoşăneni nu mai aveau loc în spital, iar medicii şi şefii judeţului s-au certat la Prefectură ore în şir pentru a mai „inventa” câteva zeci de paturi. Bolnavii stăteau şi câte 12 ore în aşteptare înainte de a fi internaţi.
2 apr:
– Eduard P., un adolescent botoşănean de 17 ani, a fost condamnat la internarea într-un centru de educare, după ce a înjunghiat de cinci ori un rival în dragoste. Incidentul nu era singular, modelul fiind preluat de alt copil care a lovit cu cuţitul în plină stradă.
3 apr:
– Profesoara Tabita Nevinglovschi de la Colegiul „Eminescu”, mentor pentru generaţii întregi de profesori şi cadre medicale, a încetat din viaţă.
4 apr:
– Cornelia Palaghiu, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, a decedat după infecţia cu SARS-CoV-2.
5 apr:
– Noul spital de îngrijiri paliative, cel mai nou din ţară şi care putea trata cazuri grave de Covid, era ţinut închis şi la mai bine de un an de la începutul pandemiei, pentru că nu avea utilităţi. Compania Naţională de Investiţii dădea vina pe primărie, primăria pe constructor, iar acesta din urmă pe CNI.
6 apr:
– O femeie de 75 de ani din Vorona, care oprise un autobuz pentru a schimba bani la şofer ca să aibă să-i dea la preot, a ajuns apoi în faţa unui camion şi a fost accidentată mortal.
7 apr:
– Botoșăneanca Loredana Toma a câştigat trei medalii de aur la Campionatele Europene de haltere de la Moscova. Halterofila scria istorie în sport, ajungând ca în marile competiţii continentale să-şi depăşească propriile recorduri.
8 apr:
– Opoziţia PNL USR-PLUS din CL Botoşani a eşuat din nou în tentativa de a numi un nou consiliu de administraţie la Eltrans, la o zi după ce şi primarul ratase să-şi impună favoriţii din PSD. Fiecare tabără părea să aibă propriii trădători, care făceau imposibilă tranşarea situaţiei.
9 apr:
– Botoşăneanul Sorin Alin Verincianu care se deghiza în avocat, procuror, preot, inspector sau ziarist pentru a păcăli oameni, s-a trezit iar cu cătuşe, fiind arestat preventiv la Rădăuţi, după o nouă escrocherie. La 34 de ani, acesta avea peste opt condamnări şi trei eliberări condiţionate. Tânărul închiria bolizi de lux pentru a avea prestanţă şi a reuşit să şantajeze şi politicieni.
10 apr:
– Profesorul Ioan Caproşu din Mitoc-Botoşani, renumit istoric şi editor de documente slave și românești privitoare la istoria Iașilor și a Moldovei, a trecut la cele veşnice la 87 de ani.
12 apr:
– Pesta porcină a ajuns şi în Botoşani. Un focar a fost confirmat la Tulbureni, după ce cazuri similare apăruseră şi în alte zone.
– Judecătorii suceveni au stabilit câştigători pentru drumul strategic, după doi ani de contestaţii. Şi noul verdict putea fi contestat, astfel că şefii CJ se temeau tot mai mult că se puteau pierde banii europeni.
13 apr:
– Zeno Irinel Havîrneanu, botoşăneanul acuzat de trei violuri, dintre care unul în Marea Britanie urmat de moartea victimei, a fost condamnat la 20 de ani de puşcărie. Ultima lui victimă era o fetiţă de 12 ani, care scăpase cu viaţă ca prin minune.
14 apr:
– Andrei Beilic, un tânăr botoşănean de 29 de ani, avea o ascensiune profesională fulminantă după ce s-a înscris în PSD. Deşi terminase liceul la Bucecea cu 7,40, era promovat de partid ca un expert ce putea salva operatori publici din orice domeniu, fiind propulsat în consiliile de administraţie la Urban Serv şi Nova Apaserv. Acesta avea şi firmă ce făcea afaceri cu statul, dar mai nou era şi doctorand.
– PSD a numit noi membri în consiliul de administraţie al Nova Apaserv, având majoritate împreună cu ALDE, şi încerca debarcarea managerului Gabriel Cârlan. Favorit era Doru Constantin, susţinut de PSD, care îşi începuse cariera ca antrenor de volei la CET Govora.
15 apr:
– Două persoane au murit şi patru au fost rănite grav, după o coliziune cumplită la ieşirea din Dorohoi spre Suceava, unde o maşină cu muncitorii unei pepiniere a fost izbită în plin în timpul unui viraj la stânga de o alta care venea din spate cu viteză. Şoferiţa de 31 de ani şi o pasageră de 54 au murit pe loc.
16 apr:
– Mihaela Bâlbă, abia propulsată de către PSA şi ALDE în Consiliul de Administraţie la NovaApaserv, avea datorii de şapte ani la apă (11.500 de lei) şi le-a plătit doar după ce a aflat că „Monitorul” ştie despre situaţie. Ipocrizia maximă era că Bâlbă milita din noul post pentru recuperarea restanţelor de la populaţie.
17 apr:
-O femeie de 49 de ani din Botoşani a ajuns în puşcărie după ce a fost prinsă băută la volan şi a fost condamnată cu suspendare, dar a crezut că sentinţa e formală şi a refuzat să respecte condiţiile eliberării.
18 apr:
-În primul interviu dat de doctorul Radu Malancea după ce suferise anevrismul de aortă acesta spunea că e greu să mişti lucrurile cu politicieni botoşăneni cărora le este ruşine cu Botoşaniul şi că a avut o experienţă extracorporală în timpul operaţiei, pe care prefera să o ţină doar pentru el.
19 apr:
-Un bărbat, tată a şapte copii, în vârstă de 44 de ani, din Curteşti, a ajuns în stare gravă la spital cu ambulanţa, după ce soţia a vrut să îi taie gâtul în somn. Femeia a fost dusă la Psihiatrie, tragedia pornind în urma unui conflict banal în familie.
20 apr:
– Prefectul Dan Nechifor cerea peste 10 milioane de lei de la Guvern pentru a evita colapsul la NovaApaserv, după ce politicienii s-au certat luni de zile pentru a-şi asigura conducerea societăţii şi aceasta a ajuns aproape de faliment.
21 apr:
-Bugetul judeţului a picat la vot în şedinţa CJ, după ce consilierii PNL, ALDE, USR și Pro România s-au abținut, iar proiectul întocmit de Executiv a picat cu 16 voturi pentru și 17 abțineri. Surprinzător era votul ALDE, care abia votase alături de PSD bugetul pentru drumuri și noul CA de la Nova Apaserv.
22 apr:
-Bugetul judeţului a trecut exact în forma propusă cu o zi în urmă, semn că ALDE doar a vrut să arate PSD că îi poate bloca.
22 apr:
– Protopopul de Botoşani Petru Fercal şi mai multe feţe bisericeşti aveau de dat explicaţii poliţiei şi inspectorilor DSP după o slujbă cu 120 de oameni la care nu s-a ţinut cont de restricţiile anti-pandemice. Chiar şi reprezentanţii Mitropoliei se deziceau de acest eveniment şi spuneau că este regretabil.
23 apr:
– Ministrul Lucian Bode a fost la Botoşani şi a inaugurat sediile poliţiei din Dorohoi şi Săveni, în condiţiile în care multe altele arătau jalnic. Acesta venise în judeţ cu elicopterul şi declara, ca fost ministru al Transporturilor, că îi place să fie şi şofer, dar nu pe drumurile de la noi.
24 apr:
-Trei femei internate la Sanatoriul Podriga au născut după ce au rămas însărcinate în urma unor abuzuri sexuale în unitate. Statul considera că era prea scump să afle adevărul, testele ADN pentru aflarea agresorilor costând 200.000 de lei. Suspecţi erau chiar angajaţi ai instituţiei.
25 apr:
– Primăria Știubieni era în plin scandal, fiind răscolită cu mascaţii. Din patrimoniu lipseau bunuri de aproximativ 100.000 de lei, acestea fiind căutate inclusive la fostul edil, Sebastian Merticariu.
26 apr:
-O femeie de 43 de ani din Tudora, dată dispărută de familie de câteva zile, a fost găsită carbonizată pe câmp. Rudele erau în stare de şoc şi respingeau concluziile primare ale anchetatorilor, care spuneau că a fost sinucidere, ele suspectând o crimă.
27 apr:
– Magistrații Tribunalului Botoșani l-au condamnat la 19 ani de închisoare pe Vasile Gologan, bărbatul care în vara lui 2017 a ucis cu mașina un om în Centrul Vechi al municipiului, după un conflict spontan la un priveghi.
28 apr:
-Preotul Mancaş Andrei-Costin a fost condamnat la pedeapsa de 5.000 lei amendă penală, plus 5.000 de lei despăgubiri morale, după ce în martie 2019 a lovit un copil la ora de religie, acesta ajungând la spital cu un traumatism la ureche.
29 apr:
– Cristian Ioan Oloeriu, botoşăneanul care în vara lui 2012 a terorizat oraşul comandând incendieri de maşini din răzbunare, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Şi locotenenţii care au acţionat la ordinele sale plăteau şi ei cu libertatea.
30 apr:
-Un tânăr în vârstă de 20 de ani şi-a pus capăt zilelor într-un mod cumplit, într-o zi de mare însemnătate religioasă, în Joia Mare. Acesta a fost găsit spânzurat la propria stână, iar cunoscuţii spuneau că nu ştiau vreun motiv pentru gestul extrem.
MAI
1 mai:
-Opt foşti deputaţi şi senatori de Botoşani dădeau Parlamentul în judecată după ce pensiile speciale au fost anulate. Miza era uriaşă, pentru că fiecare ales pierdea zeci de mii de lei.
2 mai:
– Botoşănenii au profitat din plin în noaptea de Înviere de relaxarea restricţiilor impuse de pandemie şi au venit cu miile la biserici.
– Mai multe berze negre au fost observate în județul Botoșani, pe iazurile Axinte și Cal Alb, din cadrul Ariei de Protecție Specială Avifaunistică Iazurile de pe valea Ibănesei-Bașeului-Podrigăi. Exemplarele sunt extrem de rare.
– Doi botoşăneni au murit şi mai multe maşini au fost distruse într-un nou şir de accidente grave care s-au înregistrat la sărbătorile pascale. Cel mai grav eveniment s-a înregistrat la Santa Mare, unde o maşină a zburat de pe şosea, a rupt un stâlp şi s-a înfipt în zidul unei case, şoferul de 67 de ani neavând vreo şansă. Un alt bărbat de 61 de ani, care mergea la cimitir să cureţe mormintele, a fost accidentat mortal la Cristineşti de maşina condusă de un tânăr de 28 de ani.
4 mai:
– Gheorghe Belehuzi, veteranul din Darabani care era cea mai în vârstă persoană din județ care s-a imunizat contra Covid-19, a împlinit 101 ani.
5 mai:
– Radu Nevinglovschi, unul dintre cei mai cunoscuţi psihiatri botoşăneni, a fost transferat cu elicopterul la Bucureşti în stare critică din cauza Covid-19. Cazul era cu atât mai dramatic cu cât mama acestuia, renumita profesoară Tabita Nevinglovschi, decedase din cauza Covid-19.
– Conducerea Consiliului Județean a decis să dea laptop-uri şi date mobile de aproape 30.000 de euro tuturor celor 33 de consilieri județeni. Decizia părea inutilă, în condiţiile în care pandemia dădea înapoi, iar şedinţele se ţineau din nou în format fizic. Unii consilieri liberali refuzaseră laptopurile.
– Un octogenar şi-a pus capăt zilelor în apartamentul din municipiul Botoşani în care locuia împreună cu familia fiului său. Anchetatorii au fost şocaţi de planul macabru al bătrânului, acesta legându-şi mâinile şi picioarele pentru a nu se putea salva.
6 mai:
-O femeie din Botoşani care a îndurat ani de abuzuri din partea soţului a răbufnit după ce acesta i-a reproşat că nu ştie să învelească sarmale şi i-a înfipt acestuia cuţitul în burtă. Bărbatul a ajuns la Urgenţe, iar femeia la Psihiatrie.
7 mai:
-Tribunalul Botoșani a respins acțiunea deschisă de Instituția prefectului care contestat modul în care CJ a împărţit banii pentru drumuri considerând că banii fuseseră împărţiţi politic.
8 mai:
– Poliţista botoşăneană Iulia Froicu a avut o intervenţie exemplară la un caz unde un bărbat ameninţa că-şi taie gâtul în aceeaşi cameră cu fetiţa lui. Aceasta a reuşit să recupereze fetiţa, iar ulterior şi bărbatul a fost salvat. Poliţista era în al treilea an de carieră şi fusese premiată deja de ministrul de Interne pentru o altă intervenţie.
9 mai:
-Primăria Botoşani era vânată de executori pentru o datorie de 100 de milioane de lei, după ce patrimoniul Termica fusese trecut în urmă cu 10 ani la Modern Calor, pentru ca aceasta din urmă să poată atrage finanţări europene. Primarul Cosmin Andrei dădea vina pe fostul primar Cătălin Flutur, însă acesta spunea că la momentul respectiv a fost cea mai bună decizie, deoarece oraşul a câştigat investiţii de 45 de milioane de euro.
10 mai:
-O adolescentă de 17 ani din Todireni care a făcut o criză de gelozie în maşina prietenului a sărit din mers pentru a-l impresiona. Fata a ajuns la Urgenţe, iar băiatul în atenţia poliţiştilor deoarece conducea băut.
11 mai:
-Judeţul Botoşani era codaş pe ţară la vaccinarea anti-Covid, cu doar 10% din populaţie imunizată, în condiţiile în care în alte judeţe se trecea de 30%. În coada listei erau şi celelalte judeţe din Moldova, iar situaţia era inexplicabilă, mai ales că Moldova şi Botoşaniul fuseseră lovite greu de pandemie.
12 mai:
– Olimpia Daniela Anghelache, o botoșăneancă acuzată că a delapidat peste 360.000 de lei de la Casa de Ajutor Reciproc (CAR) Vorona, a ajuns până la urmă în pușcărie, după ce a ignorat o decizie a instanței de judecată care o obliga să achite prejudiciul măcar în tranşe.
14 mai:
-Reputatul medic botoșănean Radu Nevinglovschi a fost răpus de Covid la 48 de ani, la o lună după ce şi mama lui a fost victima aceluiaşi virus.
15 mai:
– Un bărbat din municipiul Dorohoi, care și-a abuzat timp de aproape doi ani fiicele vitrege, a fost reținut de polițiștii de la Investigații Criminale. Drama pentru una dintre copile era cu atât mai mare cu cât fusese abuzată şi de tatăl natural, care apoi s-a sinucis.
16 mai:
-Viorel Lozneanu, primarul de Dersca, era acuzat că a îndiguit ilegal Turbăria Dersca, arie protejată unde s-au descoperit vestigii dacice. Acesta nu era impresionat de importanţa zonei şi spunea că voia să aibă apă pentru grădina de legume.
17 mai:
– Primarul de Broscăuţi, Aurel Costel Agheorghițoaei, era acuzat de săteni că a umplut cu moloz o râpă apărută din cauza alunecărilor de teren, deşi specialiştii avansaseră alte trei metode pentru stoparea surpărilor. Varianta primarului risca să cauzeze probleme şi mai mari.
18 mai:
-Un botoşănean a bifat un record nedorit la maratonul vaccinării, fiind singurul român care avea trei doze de vaccin anti-Covid. Bărbatul era mulţumit că a reuşit să înşele cadrele medicale şi ar fi făcut orice să primească şi a patra doză, pe motiv că vedea mai bine.
19 mai
-Fosta conducere a Spitalului de Pneumoftiziologie a luat maşină de spălat de 100.000 de lei, care stătea de decor de şase luni. Punerea în funcţiune costa alte zeci de mii de lei şi necesita şi o nouă reţea electrică.
20 mai:
-Botoşaniul era la cele mai bune cifre Covid din ultima jumătate de an, cu mai puţin de 10 cazuri noi zilnic. Aproape toate şcolile erau în scenariul verde şi copiii reveniseră în bănci, iar restaurantele şi cinematografele funcţionau din nou şi erau permise şi petreceri.
21 mai:
– Constructorul Spitalului de Paliaţie acuza că primarul Cosmin Andrei ducea o campanie mincinoasă în privinţa stadiului lucrărilor la noua unitate, pe motiv că nu ar fi gata şi a chemat presa să vadă construcţia. Primăria trebuia să facă utilităţi pentru ca unitatea să poată fi recepţionată.
23 mai:
-Iulian Cojocaru, fiul patronilor de la Popas Cucorăni, a murit fulgerător în urma unui cumplit accident rutier. Tânărul saxofonist de 28 de ani, tatăl unui copil de trei ani, se întorcea de la un eveniment, iar maşina lui s-a răsturnat într-o curte la Cerviceşti.
24 mai:
– Cătălina Hodan, fosta inspectoare judecată pentru înşelăciune şi fals după ce a luat bani nemunciţi în numele unui copil cu handicap, era acuzată că, după ce a recunoscut totul, a încercat să folosească din nou acte măsluite, în numele aceluiaşi copil, pentru a lua gradaţie.
25 mai:
-Botoşăneanul Sorin Alin Verincianu, care la 34 de ani pierduse şirul condamnărilor şi al eliberărilor, şoca şi după ce ajunsese din nou după gratii pentru ţepe. Acesta se dăduse procuror şef DIICOT, mergea cu un BMW cu girofar şi stroboscoape şi făcea razii prin biserici, ţepuind cu zeci de mii de lei oameni care credeau că are influenţă în justiţie.
26 mai:
-Şase persoane au fost rănite grav şi patru maşini au fost distruse într-o serie de trei accidente cumplite, fără precedent în ultimele luni. În cel mai grav eveniment, patru bărbaţi din Cristeşti au fost răniţi după ce au zburat cu maşina de pe şosea din cauza şoferului care conducea beat criţă.
27 mai:
-Un bărbat de 36 de ani din Rădenii Noi a ajuns la spital cu arsuri severe după ce soţia l-a stropit cu benzină şi i-a dat foc. Cazul venea după ce violenţa în familie explodase la Botoşani pe timp de pandemie.
28 mai:
-Primarul Cosmin Andrei îl acuza pe fostul edil şef Cătălin Flutur că în mandatul celui din urmă s-ar fi vândut locuinţe ale Locativa ilegal şi pe sume derizorii. Flutur spunea că acceptă orice audit şi că în oraş se vânduseră zeci de mii de locuinţe, în baza a patru legi speciale.
29 mai:
– Preşedintele CJ Doina Federovici s-a vaccinat contra Covid, la câteva zile după ce primarul Cosmin Andrei, care participa cu ea la o acţiune de promovare a vaccinării, a gafat şi a spus că el se va vaccina doar atunci când imunizaţii vor scăpa de mască.
30 mai:
– Poliţiştii de la acţiuni speciale au intervenit în forţă pentru a elibera o femeie ţinută captivă în apartament de propriul soţ. Intervenţia din municipiul Botoşani a durat ore în şir, iar la final echipele de intervenţie au primit ropote de aplauze.
31 mai:
-Constantin Mețler, directorul botoşănean de la Apele Române care ar fi fost mazilit de guvernanţi după angajările scandaloase din subordine, era în continuare şef şi era chiar al patrulea om în structura naţională. Doar tatăl său, angajat după pensionare pe un post special, trebuise să renunţe la funcţie.
IUNIE
1 iun:
-Fostul șef al Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, comisarul șef (r) Ghiorghi Mihai, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare după ce a urcat beat criță la volan și a făcut accident, în toamna anului 2018.
2 iun:
– Daniel Constantin Bogoș, fost grefier al DIICOT, era acuzat că a compromis cele mai tari anchete de criminalitate organizată, pentru o femeie care îi era amantă şi care era manipulată de traficanţi. Grefierul fura informaţii secrete pentru traficanţi, care ştiau toate mişcările poliţiştilor şi care le râdeau în nas acestora, aşteptându-i la descinderi cu cafea.
3 iun:
– 16 poliţişti botoşăneni de la Serviciul Rutier s-au trezit cu DNA peste ei în urma unui scandal uriaş de mită de la şoferi. Primul reţinut a fost comisarul Eduard Iacob, chemat din misiune internaţională în Palestina pentru a fi anchetat.
4 iun:
-Un tânăr botoșănean a făcut prăpăd pe drumul dintre Lețcani și Iași, după ce a furat o maşină şi a izbit tot ce i-a ieşit în cale, avariind grav 16 maşini pe parcursul mai multor kilometri. Tânărul a fost urmărit şi prins de un şofer păgubit, care l-a dat pe mâna poliţiei.
5 iun:
-O adolescentă din Botoşani a fost salvată cu mascaţii dintr-un apartament de pe strada Griviţa unde era sechestrată şi obligată să se prostitueze. Principalii suspecţi erau doi concubini care mai făcuseră cel puţin patru victime.
6 iun:
-Un băiat din Botoşani a furat o maşină adusă la service în Gura Humorului, a condus-o băut şi a provocat un carambol cu patru mașini, în care un bărbat a fost rănit grav.
7 iun:
-Opt poliţişti rutieri au fost arestaţi preventiv şi opt erau sub control judiciar după descinderile DNA. Serviciul era decimat şi erau aduşi poliţişti din alte structuri pentru a avea cine să iasă în stradă. Ancheta a arătat o frăţie a şpăgii şi poliţişti care cerşeau mită de 100-400 de lei de la şoferi deşi erau plătiţi bine, aveau conturi grase, câte două maşini, case şi terenuri.
8 iun:
-Un botoşănean de 46 de ani era în stare critică la Iaşi, iar un restaurant era vizat de anchete în urma unei suspiciuni de botulism. Boala e cauzată de cea mai puternică toxină cunoscută şi apare un caz la câţiva ani, de obicei în urma consumului de alimente alterate.
9 iun:
– Un botoşănean era anchetat pentru act sexual cu un minor după ce ar fi agresat sexual un băiat de 14 ani într-o toaletă la mall. Grozăvia a ieşit la iveală datorită unei angajate de la curăţenie şi camerelor de supraveghere.
10 iun:
-Liviu Ștefan, șeful Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare Botoşani, a preluat conducerea Nova Apaserv de la Gabriel Cîrlan, beneficiind de voturile PSD, ALDE şi PRORomânia.
11 iun:
-Nouă persoane au fost rănite şi şapte maşini au fost avariate grav, în urma a două accidente. Unul s-a produs la ieşirea din Botoşani spre Suceava, în dreptul Parcului Cornişa, iar celălalt în intersecţia capcană dinspre Săveni.
12 iun:
-Cristian Achiței a anunţat că va candida împotriva lui Costel Șoptică pentru șefia PNL Botoşani şi că-l susţine pe Florin Cîțu, totul în faţa lui Ludovic Orban, venit în judeţ pentru a-şi face campanie pentru şefia partidului la nivel naţional. Achiţei i-a reproşat lui Orban că a tolerat lipsa de performanță înregistrată în PNL Botoșani.
13 iun:
-Şefii de la Drumuri şi liderii liberali recunoşteau la Botoşani că au lăsat judeţul în coada ţării la infrastructură, dar spuneau că se fac eforturi pentru a schimba situaţia. Firmele angrenate în reabilitarea drumurilor spre Ştefăneşti şi Târgu Frumos anunţau că majorările de preţuri le creau deja probleme.
14 iun:
– Un tânăr botoşănean de 19 ani din Albeşti a murit în condiţii tragice, aruncându-se în faţa trenului.
Ca într-un ultim strigăt de ajutor, băiatul se pozase lângă o cruce şi oferise mai multe detalii într-o transmisie live despre locul unde se afla, parcă în speranţa că va interveni cineva, dar deznodământul a fost dramatic.
15 iun:
-Anunţarea lui Vasile Dan drept laureat al Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” a generat un val de reproşuri în lumea literară, acesta fiind considerat un poet mediocru. „Zilele Eminescu” au fost salvate de o distincţie acordată lui Ion Caramitru, pentru promovarea operei eminesciene.
– Intemperiile s-au abătut asupra judeţului, au inundat mai multe gospodării şi au transformat în râuri drumurile din mai multe comune. Tot judeţul a fost sub avertizare cod portocaliu de ploi şi vijelii, iar vara încă arăta ca o primăvară foarte lungă.
16 iun:
-Cătălin D., un botoşănean de 42 de ani care a corupt o minoră, apoi a şantajat-o cu imaginile indecente de pe internet şi violat-o, a fost condamnat la peste opt ani de închisoare cu executare. Bărbatul avea familie şi copii, iar modul în care a profitat de minoră i-a şocat şi pe anchetatori.
17 iun:
– Monica Răileanu, consilier municipal PNL, a anunţat că renunţă la mandatul din Consiliul Local deoarece şi-a reluat activitatea în Cancelaria prefectului Dan Nechifor. În locul ei, în CL urma să intre Monica Adăscăliţei, şefa DSP, chiar în momentul când se anunţa concurs pentru conducerea instituţiei de sănătate.
18 iun:
-Ionuţ Nechituş, un tânăr botoşănean care producea cannabis pentru o grupare de traficanţi, a fost aruncat trei ani după gratii. Suspecţii vindeau droguri în cantităţi industriale şi erau coordonaţi de un fiu de preot. De acasă de la Nechituş au fost luaţi nouă saci cu cannabis.
19 iun:
-Vremea tot mai capricioasă, cu coduri multiple şi avertizări de vreme severă pentru judeţul Botoşani, a dus la apariţia unui fenomen meteo extrem de rar pentru zona noastră geografică, la Baisa fiind filmată o tornadă. După vijelii se anunţa o săptămână cu caniculă.
20 iun:
-ISU a emis o alertă pentru zona Hudeşti, după ce o femeie a reclamat că a văzut un urs care mai fusese zărit prin zonă. Cel mai probabil animalul venise din Ucraina.
22 iun:
-Renumitul medic ginecolog botoşănean Gheorghe Roşca a fost găsit fără suflare în ştreang, de propria soţie. Gestul cumplit a cutremurat lumea medicală şi a şocat prin faptul că a fost planificat în detaliu, medicul care învinsese şi cancerul lăsându-i un mesaj de dragoste tulburător soţiei.
23 iun:
-Pacienţii care ajungeau la Unitatea de Urgenţe a Spitalului Judeţean erau trataţi şi pe holuri sau aşteptau pe scări ori în parcare. Situaţia dramatică venea după ce noul spaţiu s-a diminuat, deoarece fostul sediul al UPU a intrat în reabilitare, iar numărul pacienţilor a explodat.
24 iun:
-Botoşănenii capturaţi în cazul cocainei de 45.000 de euro vândută poliţiei au primit peste 22 de ani de închisoare, Cristinel Nicușor Vasiliu 13 ani și patru luni, iar Bogdan Marian Ababei opt ani şi opt luni. Aceştia susţineau în continuare că anchetatorii le-au întins o cursă şi i-au instigat să aducă droguri în ţară.
25 iun:
-Numirile continuau în instituţiile publice, în funcţie de influenţa partidelor. PSD l-a impus la Modern Calor pe Bogdan Cătălin Varasciuc, iar Alina Mustiaţă a câştigat concursul pentru şefia CAS Botoşani. Aceasta avea susţinere liberală, dar concursul ar fi fost pe merit.
26 iun:
-Prefectul Dan Nechifor şi-a anunţat intrarea în cursa pentru şefia PNL Botoşani, la fel ca şi Costel Şoptică şi Mihai Ţurcanu. Cristian Achiţei, care anunţase primul că îl va concura pe Şoptică şi se declara susţinător al lui Florin Cîţu, a făcut un pas în spate şi candida doar pentru şefia organizaţiei municipale.
27 iun:
– O femeie de 40 de ani şi-a curmat viaţa aruncându-se în faţa trenului Dorohoi-Iaşi la Truşeşti. Oroarea venea la două săptămâni după ce un tânăr s-a sinucis în acelaşi mod.
28 iun:
-Botoșăneanul Săndel Lapteacru, autorul cvadruplului asasinat din toamna lui 2002, când şi-a măcelărit mama, două surori şi un frate, solicita eliberarea condiționată, deşi fusese condamnat la închisoare pe viaţă.
29 iun:
– Judeţul Botoşani era mult sub media pe ţară la Evaluarea Naţională, 67,8% promovare faţă de 76,8%, era penultimul în regiunea Moldoveni (doar Vaslui stătea mai rău), şi niciun elev nu obţinuse media 10.
– Un şofer care a provocat o coliziune cu risc de explozie de la strada Dragoş Vodă din Botoşani, ajungând cu maşina într-o ţeavă de gaz, era un militar care era băut şi a fugit. Acesta şi-a complicat şi mai mult situaţia, pentru că soţia a luat vina asupra ei şi a ajuns şi ea în atenţia anchetatorilor.
30 iun:
-Un tânăr de 27 de ani, Liviu-Alex Ababei, implicat în acţiuni caritabile şi donator de sânge, a sfârşit tragic pe şosea, ajungând cu motocicleta în maşina propriului unchi, la Orăşeni Deal.
IULIE
1 iul:
-Ionuț Străchinariu, botoşăneanul implicat în cea mai oribilă crimă din judeţ după Revoluţie, în 1996, când şi-a ajutat mama să tranşeze trupul propriului tată, pe care apoi l-a aruncat la marginea oraşului, a ajuns din nou în arest, după ce, în urma unui conflict pe Pietonalul Transilvaniei, a ucis un om dintr-un singur pumn.
2 iul:
– Profesoara Diana Damean era acuzată de agresiuni asupra copiilor, după ce într-o excursie ar fi lovit la întâmplare opt elevi şi i-a trimis pe toţi mai repede acasă, ea rămânând în excursie cu soţul. Cazul era în atenţia conducerii Colegiului „Eminescu”, a IŞJ şi urma să fie sesizată şi Poliţia.
3 iul:
-Costel Şoptică a câştigat un nou mandat la şefia PNL Botoşani, la limită, după o luptă în doi cu prefectul Dan Nechifor, a cărui candidatură a contestat-o, şi după ce Mihai Ţurcanu s-a retras în ultimul moment. Singura victorie a reformiştilor a fost la municipiu, unde Cristian Achiţei a câştigat organizaţia municipală. Alegerile, precedate de vizita premierului Cîţu la Botoşani, au fost însoţite de scandal şi acuze dure între taberele vechiului PNL şi fostului PDL.
5 iul:
-Stelian Mețler, fostul director al ITM Botoşani, a fost trimis în judecată în dosarul angajărilor prin detaşare de la Apele Române, care făcuse vâlvă în toată ţara. Cazul acestuia era mai scandalos decât al chelneriţei pusă să se ocupe de inundaţii, Meţler fiind angajat primul şi luând de aproape 10 ori mai mulţi bani decât aceasta.
6 iul:
-Judeţul Botoşani ajunsese codaş la vaccinarea anti-Covid în Europa, având un singur oraş cu acoperire vaccinală peste 20% (Botoşani, 22,81%). Judeţul împărţea coada clasamentului cu Suceava, şi el lovit foarte grav de pandemie.
7 iul:
-Doi tineri de 20 şi 22 de ani au murit în circumstanţe tragice, după ce maşina în care se aflau, un Audi A6, s-a izbit violent într-un copac la intrarea în Bucecea. Cutia de viteze a zburat la 100 de metri, iar sub scaunul şoferului a fost găsită o sticlă de whiskey goală.
8 iul:
– Doi indivizi din Mehedinți, bănuiți că au fost implicați în mai multe tentative de jafuri, inclusiv la Botoşani, au fost capturați după ce au încercat să spargă un bancomat şi să dea lovitura la un CAR. Suspecţii au fost urmăriţi cu focuri de armă, inclusiv din elicopter, au forţat un baraj al poliţiei, dar au fost prinşi după ce au rămas împotmoliţi cu maşina într-un lan de porumb pe lângă Vereşti.
9 iul:
-Ultramaratonistul botoșănean Iulian Rotariu se antrena singur pe Vârfu Omu, la peste 2.500 de metri altitudine, pentru a noua cursă de anduranță – „Ultra Bolivia Race – 2021”, la care urma să susţină din nou cauza copiilor cu autism.
11 iul:
-Botoşănenii vizaţi de prima acţiune de demolare a garajelor i-au declarat război primarului. Aceştia spuneau că se vor adresa instanţei, că îşi vor lăsa maşinile înăuntru pentru a împiedica demolările şi că vor strânge semnături pentru a-l demite pe Cosmin Andrei, care nu voia să dea înapoi.
13 iul:
-România era singura ţară din lume cu calificativul “excepţional” la toate culturile şi pe tot teritoriul agricol. Şi Botoşaniul avea rezultate peste media ultimilor ani.
15 iul:
– Nicu Catană, afaceristul botoşănean care s-a stins fulgerător din viaţă la 59 de ani, în urma unui infarct, a fost condus pe ultimul drum.
17 iul:
-Fostul prim-procuror Raluca Stăncescu, încarcerată în dosarul „Şantaj la Parchet”, cerea de după gratii dobânzi pentru nişte drepturi salariale plătite tardiv. Acesta era ultimul beneficiu pe care îl putea primi, condamnarea anulându-i o posibilă pensie specială.
18 iul:
-Cinci botoşănence au reclamat la poliţie că au fost agresate sexual în locuri publice. Fenomenul extrem de grav ajunsese să fie imitat şi de copii, minori de nici 14 ani fiind cercetaţi pentru atacuri asupra colegelor.
19 iul:
-Anchetatorii nu au găsit încălcări regulamentare în cazul poliţiştilor care au împuşcat mortal un şofer periculos, pe 17 decembrie 2020, la ieşirea din Flămânzi, în timpul unei urmăriri pe teritoriul a două judeţe. Victima de 35 de ani care fugise inexplicabil de poliţişti fusese anchetată pentru trafic de persoane.
21 iul:
-Bilanţul precipitaţiilor abundente din vară a făcut ca 29 de unităţi administrativ teritoriale din judeţ să ceară bani de la guvern pentru remedierea pagubelor. Cele mai mari sume se cereau pentru refacerea drumurilor, fiind afectate 200 de kilometri de artere rutiere din judeţ.
22 iul:
– PSD şi ALDE au preluat controlul total asupra Nova Apaserv, ajungându-se ca în CA să fie doar Doru Constantin şi Andrei Beilic de la PSD şi Mihaela Bîlbă și Gabriel Atudoroae de la ALDE. Liviu Ștefan a fost numit director general la propunerea ALDE şi apoi a devenit şi administrator provizoriu. Societatea era în continuare în pragul colapsului financiar.
23 iul:
– Botoşăneanul Săndel Lapteacru, care şi-a măcelărit familia în urmă cu 19 ani, nu a obţinut eliberarea condiţionată de la judecători, care l-au informat că o astfel de cerere putea fi analizată doar la finele anului 2022.
24 iul:
-Canotoarea botoşăneană Simona Radiș a purtat drapelul României la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, alături de înotătorul Robert Glinţă.
25 iul:
-În municipiul Botoşani a fost descoperit un singur caz de Covid în ultimele două săptămâni, iar rata de infectare era de 0,01 cazuri la mia de locuitori, faţă de 0,02 la nivel judeţean, unde în două săptămâni au fost înregistrate 10 cazuri de Covid-19. Specialiştii anunţau însă iminenţa unui al patrulea val al pandemiei.
27 iul:
-Grefierul botoşănean Daniel Constantin Bogoș, care vindea secrete de serviciu contrabandiştilor de ţigări, a fost încarcerat după ce a fost condamnat definitiv la doi ani şi şapte luni de închisoare. Acesta şi-a dat seama că nu mai poate scăpa şi s-a prezentat singur la poliţie.
28 iul:
-Cei 11 absolvenţi cu media 10 la bac au fost premiaţi la Primăria Botoşani. Dintre aceştia, doar Tudor Darius Cardaş alesese să studieze în străinătate, la l’École Polytechnique Paris.
29 iul:
-Marius Elcu, un artist botoşănean de muzică populară venit acasă din străinătate a sfârşit fulgerător la doar 43 de ani, după ce s-a simţit rău şi a fost operat la stomac la Spitalul Judeţean.
AUGUST
1 aug:
-Un bebeluş botoşănean a fost trimis de urgenţă la Iaşi cu o afecţiune extrem de rară, care apare la un caz din aproape un milion de naşteri, epidermolioză buloasă, ceea ce însemna că micuţa nu avea piele pe o parte a corpului.
3 aug:
-Patru botoşănence şi-au născut pruncii direct pe pământ, pe câmp, în şanţ sau în drum, pe parcursul a patru zile. Cel mai grav era cazul unei fete de 15 ani, care s-a chinuit ore în şir şi aproape a leşinat de durere la naştere pe câmp, după ce şi-a ascuns sarcina şi a fost cinci ore în agonie.
4 aug:
-Constantin Horodinschi, un botoşănean care îşi teroriza fost concubină deşi avea interdicţie să se apropie de ea, a fost arestat abia după ce a dat foc casei femeii, în timp ce aceasta se afla în interior. Proprietara a fost salvată în ultimul moment.
5 aug:
-Simona Radiș, campioana olimpică de la Tokyo care a adus, alături de Ancuța Bodnar, aurul olimpic la canotaj, la proba de dublu vâsle feminin, a fost primită cu fast în comuna sa natală, Avrămeni.
7 aug:
-Consilierul local liberal Andrei Amos a iniţiat un proiect de hotărâre pentru declararea ca şi cetăţeni de onoare a medaliaţilor botoşăneni Simona Radiş și Mugurel Semciuc, dar şi a antrenorilor care i-au descoperit. Acesta i-a luat-o înainte primarului Cosmin Andrei, care intenţiona şi el acelaşi lucru. Şefa CJ, Doina Federovici, voia să le dea bani sportivilor, deşi la nivel de judeţ cea mai potrivită măsură era o investiţie într-o bază de canotaj.
8 aug:
-Două paciente în stare gravă au fost expediate din Spitalul Judeţean cu taxiul, deşi starea lor era mai proastă decât la internare. Conducerea Spitalului Judeţean refuza să comenteze situaţia.
9 aug:
-Aleşii locali se certau de la banii pentru ONG-uri. USR, PRO România şi PNL cereau o nouă sesiune de finanţare pentru cei 250.000 de lei rămaşi, dar planul a picat ca urmare a votului negativ de la PSD, ai căror aleşi susţineau că nu mai era timp pentru cheltuirea banilor.
11 aug:
-Garajul societății Microbuzul SA, de pe strada Ion Creangă din municipiul Botoșani, a fost cuprins de flăcări, dintr-o greşeală a unui muncitor care lucra la tăierea unui microbuz dezafectat. Cinci microbuze au ars în totalitate, trei erau afectate de flăcări, iar 20 au fost salvate.
– Un băiat de 14 ani din municipiul Botoşani a fost găsit mort în apartamentul familiei sale. Cazul era cu atât mai cutremurător şi inexplicabil cu cât copilul nu era cunoscut cu afecţiuni medicale şi nu prezenta urme de violenţă.
12 aug:
-PNL Botoşani era dezbinat de şefia IŞJ. Ada Macovei, susţinătoare a lui Costel Şoptică, ce câştigase recent un nou mandat în fruntea organizaţiei judeţene, spera la revenirea în funcţie, în timp ce Daniel Botezatu spunea că ministerul stabileşte inspectorii generali, nu partidul.
13 aug:
-Un scandal între primarul liberal al comunei Leorda, Ștefan Dulgheru, şi Viorel Grădinaru, consilier local PSD care îl concurase în alegeri, îi afecta şi pe angajaţii altor instituţii. Primarul ajunsese să se certe cu susţinătorii lui Grădinaru şi să blocheze maşina şoferului şcolii.
14 aug:
-O femeie de 50 de ani din Dorohoi şi-a lovit mama soacră, în vârstă de 83 de ani, cu un lemn peste cap, până a lăsat-o într-o baltă de sânge. Crima a fost descoperită de fiul victimei, care avea mama moartă şi soţia după gratii.
16 aug:
-Un microbuz de Botoșani care se întorcea din Italia a fost implicat într-un cumplit accident în Cluj, ajungând în faţa trenului la o trecere la nivel cu calea ferată. Nouă persoane au fost rănite, iar o femeie de 40 de ani a murit în urma impactului, fetiţa ei de 10 ani ajungând în comă la spital.
17 aug:
-Primarul Cosmin Andrei a anunţat pentru prima dată de la preluarea mandatului că intenţiona să renunţe la proiectul de reabilitare a şinelor de tramvai, deoarece contribuţia primăriei era uriaşă, 60 de milioane de lei.
18 aug:
-O botoşăneancă de 52 de ani care tocmai îi arăta nepoţelului că este cel mai sigur să traversezi pe culoarea verde a semaforului a fost lovită în plin pe trecere, pe Calea Naţională, de maşina unui şofer de 21 de ani. Femeia a ajuns la Urgenţe, iar copilul a scăpat ca prin minune.
19 aug:
-Cadre didactice de la Colegiul „Laurian” au protestat în faţa sediului IŞJ, revoltate că la şefia unităţii ar fi urmat să fie adus din exterior, pe criterii politice, profesorul Corneliu Furtună. Ada Macovei, care preluase atribuţiile lui Daniel Botezatu, şi el mazilit de la conducerea IŞJ, spunea că schimbările se decid în CA. 44 de directori din 173 au fost înlocuiţi într-o sigură zi.
20 aug:
-Primarul Cosmin Andrei era singurul edil şef de municipiu reşedinţă de judeţ din Moldova care nu era vaccinat anti-Covid, şi printre puţinii din ţară. Acesta spunea că dă prioritate oamenilor simpli, deşi la centrele de vaccinare nu mai venea aproape nimeni.
21 aug
– Fostul senator PNL de Botoşani Liviu Câmpanu a fost acționat în instanță pentru a i se anula diploma de doctor luată la academia SRI, după ce i-a fost luat acest titlu, fiind acuzat de plagiat. Câmpanu spunea că are trei genţi de acte doveditoare şi că va merge la judecată.
22 aug:
– Un botoşănean scandalagiu care a lovit-o în plină figură, în stradă, pe poliţista Iulia Froicu, premiată cu cea mai înaltă distincţie din Poliţia Română, a fost plasat doar în arest la domiciliu. Decizia surprinzătoare venea în condiţiile în care autorităţile recunoşteau că trebuie să fie mai ferme cu agresorii şi cu cei care sfidau poliţia.
23 aug:
-O femeie de 44 de ani din Dracşani-Suliţa şi-a găsit sfârşitul în condiţii neelucidate, fiind găsită de concubin fără suflare, alături de un vecin dezbrăcat. Concubinul care a descoperit scena şocantă susţinea că vecinul continua să facă sex cu femeia deşi era evident că aceasta nu mai mişca şi că apoi a fugit în chiloţi pe străzi.
24 aug:
-Fetița de 10 ani rănită în accidentul de tren de la Cluj a murit la spital, la câteva zile după mama sa, organele copilei fiind donate şi salvând cinci vieţi, trei în România, una în Italia şi alta în Ungaria. Mama şi fiica se întorceau amândouă la Darabani, din Italia, când s-a produs tragedia. Şoferul, un băiat de 31 de ani, a fost reţinut în urma tragediei, dar ulterior a fost eliberat.
-Ada Macovei a primit de la minister ordinul de numire în funcţie ca inspector şcolar general, iar Daniel Botezatu urma să revină la catedră, după ce a refuzat să gireze zeci de înlocuiri de directori.
Macovei recunoştea că numirea sa e politică, deoarece îl susţinuse pe Costel Şoptică în cursa internă din PNL, dar nega că la fel erau şi schimbările de directori.
25 aug:
-Procurorii anticorupţie cereau acte suplimentare pentru a vedea cum s-au cheltuit aproape 200.000 de lei pentru dezinfecţia scărilor de bloc. Primarul Cosmin Andrei, care a monitorizat acţiunea în calitate de viceprimar, declarat că va sprijini aflarea adevărului.
26 aug:
-Daniel Botezatu a cerut decenţă după plecarea sa de la şefia inspectoratului şcolar şi a explicat că înlocuirea a fost o răzbunare politică pentru că nu i-a făcut campanie lui Costel Şoptică. Ada Macovei nu dorea să comenteze explicaţiile profesorului Botezatu, iar Şoptică spunea că nu el, ci ministrul Educaţiei numea inspectorii şcolari generali. El recunoştea însă că a susţinut-o pe Ada Macovei şi, coincidenţă sau nu, chiar aceasta a ajuns şefa IŞJ Botoşani.
28 aug:
-Primarul Cosmin Andrei susţinea că olimpicii Botoşaniului merită toată recunoştinţa, dar că nu erau bani şi pentru recompensarea financiară a Simonei Radiș și a lui Mugurel Semciuc.
29 aug:
-Ada Macovei, susţinătoare a lui Costel Şoptică, se punea contra premierului Florin Câţu şi-i cerea primarului de Botoşani să găsească urgent o soluţie pentru relocarea centrelor de vaccinare de la Liceul Pedagogic şi Şcoala 17, după ce prim-ministrul spusese chiar la Botoşani că nu vrea mutarea acestor centre.
30 aug:
-Consiliul Judeţean a fost condamnat să achite daune de aproape 500.000 de lei după ce o firmă de transport a dovedit că a fost dezavantajată la licitaţiile pentru trasee. Sentinţa venea după afacerile păguboase Bitunova şi Aquaterm, pentru care CJ plătise despăgubiri de milioane de euro fără să fie tras cineva la răspundere.
SEPTEMBRIE
1 sept:
-Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, a prezentat cu mare fast la Botoşani Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, cu un buget de 50 de miliarde de lei, ca pe o mare oportunitate, chiar în timp ce proiectul introdus în şedinţa de Guvern de premierul Cîţu a detonat coaliţia, USRPLUS ameninţând că părăseşte guvernarea deoarece planul semăna prea mult cu PNDL-ul lui Dragnea.
2 sept:
-Conducerea CJ a apelat la o stratagemă pentru a împărţi tot politic banii de drumuri, după ce Prefectura a contestat în instanţă prima alocare a banilor. Doina Federovici a convocat o şedinţă extraordinară pentru o nouă împărţire, pentru ca procesul Prefecturii să rămână fără obiect, doar că şi noua alocare era politică. În cazul unei noi contestaţii, banii trebuiau retrimişi la guvern.
3 sept:
– Maestrul Ioan Cobâlă, un titan al muzicii populare româneşti, dirijor al Rapsozilor Botoşanilor, a încetat din viaţă după ce medicii au luptat o săptămână să-l salveze după ce suferise un accident vascular la o petrecere privată.
4 sept:
-Deputatul PSD de Botoșani Marius Budăi, fost ministru al Muncii, a pierdut funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. La alegerile de dinainte de noua sesiune parlamentară el a fost votat să fie chestor.
5 sept:
– Rata de promovare la bac-ul de toamnă era la Botoşani de 36,04%, faţă de 32,9% la nivel naţional.
6 sept:
-Deputatul PSD de Botoșani Marius Budăi se judeca din nou cu Poliţia şi risca să rămână iar fără permisul de conducere, după ce a fost surprins de polițiști în timp ce conducea autoturismul personal cu viteză peste limita legală, 121 km/h printr-o localitate din Vrancea. În februarie 2019, Budăi rămăsese fără permis după ce a fost prins conducând cu 140 de km/h în afara localității Sîrca.
7 sept:
-Sute de persoane s-au adunat la Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Botoşani pentru a-l conduce pe ultimul drum pe maestrul Ioan Cobâlă. La căpătâiul acestuia s-au adunat artişti renumiţi, precum Sofia Vicoveanca, Nicolae Botgros, Brândușa Covalciuc Ciobanu sau Daniela Condurache.
8 sept:
-Noul val al pandemiei făcea tot mai multe victime la Botoşani. În nicio săptămână s-a trecut de la sub 10 cazuri zilnic la peste 40, iar decese erau consemnate la pacienţi de 35, 43 sau 49 de ani. 10% dintre bolnavii internaţi erau copii.
9 sept:
-Subprefectul Magda Oleniuc a fost eliberată din funcţie, după ce premierul Florin Cîţu i-a demis pe toţi cei 14 prefecți și 28 de subprefecți susținuți de USRPLUS, în urma conflictului din coaliţia de guvernare.
10 sept:
-Doina Federovici, președintele CJ, câştiga un salariu brut lunar de 23.400 de lei, graţie sporului de 25% pentru proiecte europene, deşi judeţul era codaş la astfel de proiecte şi oricum acestea erau gestionate de funcţionari. Federovici spunea că a moştenit sporul de la fostul preşedinte Macaleţi şi că nu era nimic ilegal.
11 sept:
-Dan Barna, venit la Botoşani pentru a-şi susţine platforma cu care voia să câştige alegerile interne din USRPLUS, declara că ar fi fost de acord cu refacerea coaliţiei de guvernare la nivel central doar cu un alt premier decât Florin Cîţu.
13 sept:
-Canotorii Simona Radiş şi Mugurel Vasile Semciuc au fost premiaţi pe insula Lacului cu nuferi de la Ipoteşti şi au primit şi titlurile de cetăţeni de onoare ai judeţului. Elisabeta Lipă, şi ea o legendă a sportului, le-a cerut autorităţilor să susţină concret sportul de performanţă.
14 sept:
-Lorena Onofrei, de la CS Botoșani, şi Elena-Bianca Vranciu, de la ACS Felix-Box Botoșani, au devenit campioane naţionale la box, la categoriile 53 şi respectiv 64 de kilograme.
15 sept:
-O bolnavă cu fractură complexă care a constatat că a rămas a nimănui într-un salon de suspecţi de Covid a sunat la 112 pentru a fi dusă la toaletă. Cazul venea după ce un alt bolnav a sunat la 112 tot din spital pentru a-i fi schimbată perfuzia.
18 sept:
-Cadre medicale de la centrul de vaccinare de la Colegiul „Asachi” s-au filmat în timp ce petreceau pe manele şi au postat totul pe internet. Cadrele duceau lipsă de pacienţi şi au lucrat trei luni fără bani, însă şefii din sănătate nu le puteau scuza comportamentul şi au renunţat la ele.
19 sept:
-Un bătrân de 85 de ani, musafir la o nuntă ce a avut loc la Rediu, a fost accidentat mortal la scurt timp după ce a plecat de la eveniment. Victima era chiar bunicul mirelui.
20 sept:
-Un botoşănean a sunat la 112 pentru a reclama că una dintre prostituatele tocmite să-l satisfacă la o partidă de sex în trei nu s-a achitat de atribuţii. Plângerea fără precedent s-a lăsat cu soluţii la care nimeni nu se aştepta, clientul nemulţumit fiind amendat cu 3.000 de lei şi prostituata cu 1.500, ambii ieşind în pagubă.
21 sept:
-Creşterea accelerată a cazurilor de Covid readucea restricţii ce păreau uitate. Două comune botoşănene, Tudora şi Roma, erau în pragul instituirii carantinei cu pază militară, iar municipiul Botoşani era aproape de instituirea obligativităţii certificatului verde pentru acces la restaurante sau nunţi. La Botoşani se consemnau peste 100 de cazuri noi de Covid zilnic, de patru ori mai mult decât în urmă cu un an.
22 sept:
-Un botoşănean, Constantin Sorin Andronache, a fost capturat cu mascaţii la cererea italienilor, care îl voiau şase ani şi jumătate în închisoare pentru infracţiuni extrem de grave. Suspectul avea în portofoliul ororilor exploatarea sexuală a minorilor, pornografie infantilă, trafic de persoane şi evadare.
23 sept:
-Toate paturile de spital existente la Botoşani erau pline la capacitate maximă din cauza pandemiei. Pentru a face faţă, un etaj întreg al Spitalului Judeţean trata doar cazurile Covid critice şi se încerca transformarea Spitalului de Recuperare în unitate Covid. Tudora şi Roma erau în carantină, iar la Botoşani pentru o mulţime de activităţi trebuia dovadă de vaccinare.
25 sept:
-Florin Cîţu a fost ales noul preşedinte al PNL într-o atmosferă de stadion, cu huiduieli. Liderii botoşăneni prezenţi la Congres se lăudau că au votat cu Cîţu, deşi înainte de scrutin nu aveau curaj să susţină deschis acest lucru.
26 sept:
-Ionuț Miorcăneanu, preot paroh în localitatea Tudor Vladimirescu, în vârstă de 39 de ani, a murit pe şosea după ce a ajuns cu un Mercedes clasa A într-un cap de pod. Impactul a fost atât de puternic, încât volanul maşinii a ajuns în plafonul autoturismului, iar podul pedalier la nivelul volanului.
27 sept:
-Pompierul Iulian Rotariu a uimit din nou, după ce a bătut şi recordul ultramaratonului din Bolivia, dominând autoritar toată cursa de 220 de km prin deşertul de sare. Acesta spunea cu modestie că victoria nu este a sa, ci a copiilor cu autism.
28 sept:
-Numărul elevilor botoşăneni trimişi acasă de coronavirus s-a triplat de la o zi la alta, ajungând la 3.432, din 180 de clase şi 36 de unităţi de învăţământ. La secţia ATI nu mai erau locuri, toţi pacienţii în stare gravă fiind nevaccinaţi.
30 sept:
-Autorităţile insistau cu realizarea unui nou baraj pe Siret, la Vârfu Câmpului, deşi acesta urma să radă de pe faţa pământului 100 de hectare de pădure seculară plină cu plante declarate monument ale naturii – laleaua pestriţă. Lucrările se blocaseră tocmai în avizul de mediu.
OCTOMBRIE
1 oct:
– Un bărbat din Săveni a fost condamnat să-i achite 3.000 de euro fostei amante, după ce aceasta i-a comunicat că vrea să se împace cu soţul, iar el a umplut facebook-ul cu imagini compromiţătoare cu femeia.
2 oct:
-Un tânăr botoşănean de 28 de ani a fost transferat în stare critică la Iaşi, după ce a vrut să dea cu maşina peste un poliţist de frontieră la Santa Mare. Acesta a fost împuşcat în cap şi era în comă. În maşina suspectului au fost găsite ţigări de contrabandă, iar autoturismul avea numere false.
3 oct:
-Botoşaniul consemna două recorduri negative în lupta cu Covid-19. Două zile la rând au murit câte opt persoane din cauza coronavirusului, iar în judeţ erau active 1.548 de cazuri de Covid, mai mult ca oricând.
4 oct:
-O bătrână de 95 de ani care nu mai dăduse vreun semn a fost găsită inconştientă în casă, cu o rană inexplicabilă, având o cârjă metalică înfiptă în anus până în stomac. Mai şocant era că poliţia nu vedea nimic suspect în această situaţie şi niciun motiv să facă anchetă.
5 oct:
– La Botoşani se băteau toate recordurile negative la coronavirus de la începutul pandemiei: cele mai multe cazuri zilnice noi în judeţ – 223, cele mai multe cazuri zilnice în municipiul Botoşani -111, cele mai multe cazuri active – 1.615. Pentru prima dată, la ATI se eliberau locuri doar prin decesul unui pacient, iar pe locul liber medicii trebuiau să aleagă cine are şanse mai mari dintre cei aflaţi în aşteptare.
6 oct:
-Pentru prima dată pe timp de pace, urgentiştii botoşăneni cereau sprijinul medicilor de familie pentru a putea tria şi trata cazurile tot mai multe de coronavirus.
7 oct:
-Botoşaniul trăia tragedia Italiei de la debutul pandemiei. Dintre 14 pacienţi decedaţi în două zile din cauza Covid, 12 au murit fără a avea şansa de a fi trataţi pe ATI, care era supraaglomerat, iar medicii trebuiau să facă alegerea cumplită cine primea şansa de a fi pus pe aparate.
9 oct:
– Un tânăr de 30 de ani din Albeşti, condamnat cu suspendare după o agresiune şi pus să achite daune de 3.000 de lei victimei, era cât pe ce să-i convingă pe judecători că e prea sărac să plătească. Acesta a fost găsit însă cu sume considerabile câştigate la jocuri de noroc şi a fost trimis după gratii.
10 oct:
-O familie din Botoşani reclama că a trebuit să-şi înhumeze o rudă în condiţii umilitoare, scufundând sicriul în apă la Cimitirul Pacea, din cauza pânzei freatice. Aceasta acuza că un angajat al cimitirului i-a tratat cinic şi le-a spus că-şi pot face canalizare, aşa cum au făcut alte familii.
11 oct:
-Comuna Suliţa a devenit prima din judeţ carantinată integral, după ce la Tudora, Roma şi Curteşti fusese instituită carantină doar pe câteva localităţi. Municipiul Botoşani, care depăşise cu mult pragul de carantină, nici nu era adus în discuţie pentru o astfel de măsură.
12 oct:
-107 cadre didactice botoşănene aveau coronavirus, şi tot mai multe şcoli aveau probleme uriaşe în a asigura desfăşurarea cursurilor chiar dacă nu era carantină.
-Tânărul împuşcat după ce a vrut să dea cu maşina peste un poliţist de frontieră a murit în spital la Iaşi.
13 oct:
-Consiliul Judeţean Botoşani era dator cu aproape 15 milioane de lei din cauza unor proiecte care au dinamitat bugetul judeţului pe ani întregi. Aproape toate gafele s-au produs în mandatul lui Florin Ţurcanu şi erau decontate şi după opt ani de botoşăneni. Ţurcanu nu se considera responsabil şi, de la şefia ALDE, spunea că are datoria să se implice din nou în administraţia judeţeană.
– Valul de decese din pandemie făcea ca groparii să fie depăşiţi, iar pentru mormintele noi să se folosească şi buldoexcavatorul. În acelaşi timp, la biserica de la Pacea erau şi şapte sicrie simultan, lucru fără precedent în istoria recentă.
14 oct:
-Colonelul Petre Manolache, fost şef al SRI Botoşani, a fost deconspirat că a făcut poliţie politică, primind verdict definitiv la Înalta Curte. Demersul confirma că şi după Revoluţie turnătorii au ocupat poziţii cheie în instituţiile statului.
15 oct:
-Cazul Doinei Amarandei, profesoară de muzică la Liceul “Grigore Antipa” şi cântăreaţă, făcea înconjurul ţării, pentru că în loc să predea muzică speria copiii cu informaţii eronate despre vaccinul anti-Covid. Acesta îşi menţinea declaraţiile că vaccinaţii vor ajunge nişte legume şi că sunt cobaii OMS chiar dacă se anunţa o anchetă direct de la minister.
16 oct:
-PSD şi ALDE şi-au impus oamenii în CA la Nova Apaserv. Noii membri erau Doru Constantin (PSD), Gabriel Atudoroae (ALDE), Ionel Dimitrovici (ALDE), Dumitru Pascariuc (PSD), Ioan Comarița (PSD). Procedura de selecție a candidaților a fost efectuată de o comisie desemnată de CJ şi asistată de un expert specializat în recrutare.
18 oct:
-Trei tineri care petrecuseră la un botez la Ripiceni au murit pe loc după ce pe drumul de întoarcere au zburat cu maşina de pe şosea. Tragedia care a curmat viaţa unui poliţist şi a unui fiu de fost viceprimar, dar şi a altui tânăr, era cel mai grav accident rutier înregistrat în 2021 la Botoşani.
19 oct:
-Gheorghe Nechita, fost primar al Iaşului, încarcerat la Botoşani după condamnarea pentru mită, a fost eliberat condiţionat de judecătorii botoşăneni, deşi sentinţa expira în ianuarie 2025.
– Medicii botoşăneni se declarau epuizaţi şi disperaţi în lupta cu pandemia. Bolnavii aşteptau şi câte trei zile în containere până să se elibereze locuri pe secţii, se murea şi în Urgenţe, iar cei internaţi riscau să rămână fără oxigen. Cazurile noi de îmbolnăvire treceau de 220 pe zi, iar în 3 zile se adunau aproape 30 de decese.
20 oct:
-Un bărbat de 44 de ani, din Botoşani, a ajuns la Urgenţe cu un vibrator uriaş blocat în anus. Pentru ca situaţia să fie şi mai jenantă, jucăria sexuală a vibrat continuu până când a fost extrasă de chirurgi.
21 oct:
– O nuntă din Botoşani s-a ţinut fără mire, deoarece acesta a aflat că are Covid chiar în marea zi şi a fost interzis la petrecere. Mireasa a fost cea care a primit invitaţii şi a dansat dansul mirilor cu propriul tată.
22 oct:
– Marius Rogojinschi, consilier local PSD şi directorul Teatrului “Vasilache”, era în atenţia Agenţiei de Integritate pentru nişte contracte de colaborare, deoarece era ales local şi a luat şi bani de la Teatrul Eminescu pe drepturi de autor.
24 oct:
-O nuntă botoşăneană s-a terminat cu înmormântare, după ce mirele a murit într-un accident cumplit la Miorcani, provocat de un prieten care conducea băut. În aceeaşi coliziune a mai murit un tânăr. Mireasa care a fost soţie pentru o zi era copleşită de durere şi nu putea accepta tragedia care a lovit-o.
25 oct:
-Un candidat botoşănean la Şcoala de subofiţeri de Jandarmi de la Fălticeni a schimbat regulile concursului după ce, în timpul probei, a avut nevoie la baie, dar a fost pus să urineze în sala de examen, într-o sticlă, pentru că nu avea voie să părăsească sala. Tânărul obţinuse al doilea rezultat pe ţară.
26 oct:
-Decesele cauzate de coronavirus au depăşit la Botoşani cea mai cumplită bornă, cea de 1.000 de vieţi pierdute. Cu 1.003 decese, era ca şi cum în fiecare lună la Botoşani ar fi avut loc o nouă tragedie Colectiv.
27 oct:
-Şefii CJ dădeau din nou dovadă de lipsă de viziune în strategia de dezvoltare a judeţului. Plătită cu 75.000 de lei şi cuprinsă în 431 de pagini, aceasta arăta că suntem buni la compunere şi corigenţi la idei şi fapte. Viorel Iliuţă de la PNL spunea că e mai mult o monografie decât o strategie, iar şefa CJ Doina Federovici i-a replicat că trebuia să depună amendamente cât a fost în dezbatere publică.
30 oct:
-O femeie de 51 de ani din Botoşani a furat ostentativ cinci ciocolate din magazin, pentru a fi prinsă şi dusă la puşcărie, ca să scape de soţul beţiv. Culmea era că, după ce a mărturisit totul, femeia urma cel mai probabil să fie iertată şi să revină lângă soţ.
NOIEMBRIE
1 nov:
-Auditul la Teatrul Eminescu arăta nereguli grave la toate capitolele, de la achiziţii şi ţinerea contabilităţii, până la prezenţa la muncă şi serviciile juridice sau contractele de colaborare. Fostul director Traian Apetrei spunea că nu are ce să-şi reproşeze.
2 nov:
– La Botoşani au murit de Covid 14 persoane într-o singură zi, toate nevaccinate. Printre victime era şi o fată de 28 de ani, care venise prea târziu la spital.
3 nov:
-Un medic care imuniza la Şcoala 17 a fost reclamat pentru că ar fi propus amatorilor să le facă certificat de vaccinare pe bani. Cazul venea pe fondul mai multor suspiciuni că multe persoane figurau în fals că vaccinate.
4 nov:
-Groapa de gunoi a judeţului o lua la vale, iar riscul unui accident ecologic era major. Situaţia era atât de gravă încât depozitul unde se duc deşeurile din tot judeţul risca să fie închis dacă se menţinea pericolul poluării apelor cu levigat.
5 nov:
-Deputatul Costel Şoptică a rămas fără permis pentru 90 de zile, la doi ani după ce fusese prins cu 105 km/h în localitate, spunând că se grăbea în campania lui Iohannis. Şoptică s-a considerat vânat şi a contestat amenda în instanţă, dar a pierdut.
6 nov:
-Consilierul municipal liberal Maricel Maxim a demisionat din Biroul Politic Municipal al PNL, nemulţumit de decizia conducerii centrale a partidului de a intra la guvernare alături de PSD.
8 nov:
-Andrei Turcoman, care a părăsit USR alături de mai mulţi tineri pentru a se înrola în PSD, şi-a primit răsplata, fiind numit director interimar la Eltrans. Acesta fusese în cărţi şi pentru un post de director adjunct la Poliţia Locală. Primarul îl prezenta ca un specialist în transporturi de care oraşul avea nevoie.
9 nov:
-Un taximetrist de 62 de ani din Dorohoi a fost atacat cu şurubelniţa în faţă, tâlharul de 32 de ani fiind prins după ce a făcut accident cu maşina furată şi a fost urmărit de poliţie cu focuri de armă. Atacul de la Suharău venea după mai multe episoade tragice în care victime au fost taximetrişti.
10 nov:
– Mihai Străchinariu, fost candidat la funcția de primar al comunei Copălău din partea Pro România, dar ajuns consilier local, a fost trimis în judecată sub acuzația de tentativă de fraudă la vot, pentru că în ziua votării pe 27 septembrie 2020 a fost prins cu opt buletine de vot ştampilate în favoarea lui. Acesta spunea că-şi va dovedi nevinovăţia în instanţă.
12 nov:
-Primarul Cosmin Andrei, care din opoziţie respingea propunerea de creştere a dărilor locale, spunea acum că oraşul are printre cele mai mici niveluri de impozitare şi anunţa o iminentă creştere a taxelor şi impozitelor.
13 nov:
-Deputatul PSD Marius Budăi, fost ministru al Muncii, implicat în negocierile PSD-PNL pentru un nou guvern, anunţa că propusese majorarea pensiilor cu 11%, procent cu care păreau să fie de acord şi liberalii.
14 nov:
– Firma suceveană Diasil, care a primit în administrare depozitul judeţean de deşeuri, era acuzată că putea provoca un dezastru ecologic dintr-o afacere primită la cheie, deoarece a încălcat recomandările comisarilor de mediu şi s-au acumulat 20.000 de metri cubi de levigat. Repararea problemei era estimată la cinci milioane de euro.
15 nov:
-O bătrână de 85 de ani din Cherchejeni a murit pe loc după ce a fost izbită în plin de un microbuz al firmei care se ocupa de asfaltarea drumului strategic. Victima a fost aruncată la 25 de metri de locul impactului.
16 nov:
-Cel mai ucigaş val al pandemiei de coronavirus bătea în retragere, Botoşani fiind al doilea judeţ din ţară, după Suceava, care intra în scenariul verde. Specialiştii spuneau că cifrele tragice lăsate în urmă, cu un deces la fiecare trei ore şi sute de cazuri de îmbolnăviri zilnic, nu trebuiau uitate, mai ales că nu era exclus un al cincilea val.
17 nov:
– Aneta Gireadă, care trecuse de la Primăria Mihai Eminescu la postul de subprefect, a bifat în jumătate de an trei posturi noi în primărie. Chiar în ziua în care devenise subprefect, aceasta luase şi concursul de consilier, clasa I, grad profesional superior. Prefectul nu a avizat concursul, motivând că era anormal ca în aceeaşi zi să-şi adjudece două funcţii.
18 nov:
-Florentin Pietraru, fost primar şi consilier local şi judeţean, a trecut la cele veşnice. Acesta a fost ani la rând director al societăţii Termica şi președinte al Organizației Județene de Pensionari a PSD.
19 nov:
– Patru medici şi 10 asistenţi medicali botoşăneni au rămas fără contractele cu centrele de imunizare după apariţia unor reclamaţii de vaccinări fictive. Reprezentanţii primăriei invocau “diverse motive”, dar poliţia făcea deja prima anchetă.
20 nov:
-Fostul deputat PSD Răzvan Rotaru, mai nou membru în noul partid înfiinţat de Liviu Dragnea, a pierdut în primă instanţă procesul prin care contesta amenzile primite în urmă cu doi an după un scandal cu un poliţist la aeroportul din Suceava.
21 nov:
-Judeţul Botoşani a reintrat în scenariul verde Covid, cu mai puţin de 1,5 cazuri la mia de locuitori, ceea ce însemna că aproape toate şcolile ţineau ore faţă în faţă, dar secţia ATI continua să fie plină cu pacienţi în stare gravă. Celelalte secţii puteau să primească din nou şi bolnavi cu alte afecţiuni.
22 nov:
-Un tânăr de 25 de ani a murit pe loc după ce a zburat de pe şosea cu o autoutilitară luată fără ştirea proprietarului. Tragedia de la Sarafineşti venea după un val de orori pe şosea ale căror victime au fost tineri.
23 nov:
-Deputatul Marius Budăi a fost nominalizat pentru postul de ministru al Muncii în noul cabinet PSD-PNL-UDMR în care PSD era vioara întâi, iar liberalii cedaseră aproape totul pentru a avea primul ministru, care nu era însă Florin Cîţu, ci Nicolae Ciucă, preferatul lui Iohannis.
26 nov:
– Zeci de polițiști, polițiști de frontieră, dar și angajați ai Penitenciarului Botoșani au pichetat Instituția Prefectului, reclamând că erau singurii bugetari în cazul cărora nu se respectă legea la salarizare. Protestul a fost sistat după ce prefectul le-a comunicat că va transmite la centru doleanţele lor pentru a se găsi o soluţie.
27 nov:
– Liceul de construcţii ”Elie Radu” din Botoșani, care putea scoate ca absolvenţi meseriaşii atât de căutaţi pe piaţa muncii, era ameninţat cu desfiinţarea, pe motiv că nu prea avea elevi. Proiectul înaintat în acest sens a picat la vot în CL, iar unitatea a mai primit o şansă.
28 nov:
-Un botoşănean care a dat o spargere de 115.000 de euro în Olanda a fost prins şi săltat de poliţişti după o anchetă ca la carte. Suspectul care a dat lovitura într-un minut a fost prins după urma ADN lăsată pe o şurubelniţă folosită în atac.
29 nov:
-Claudia Malancea şi Valentina Morcov, medic primar de anestezie şi terapie intensivă, şi respectiv medic primar în boli infecţioase, au fost decorate la Cotroceni cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler, pentru modul în care au luptat cu pandemia.
DECEMBRIE
1 dec:
-Manifestările de Ziua Naţională a României nu au mai cuprins şi defilarea militarilor, dar botoşănenii tot au venit cu sutele în Centrul Vechi, au ascultat imnul şi discursurile, iar apoi s-au pozat la Monumentul Eroilor.
2 dec:
-Un tânăr care voia să le arate prietenilor cum face raliu pe şosea a înfipt maşina într-un cap de pod, la ieşirea din Botoşani spre Curteşti. În urma coliziunii, un Audi A6 a fost distrus şi trei tineri au fost răniţi, doi fiind în stare foarte gravă.
3 dec:
-O tânără de 30 de ani, farmacistă la Spitalul Judeţean, căsătorită recent, a fost găsită în ştreang în baia propriei locuinţe, de către soţ. Femeia care lupta cu depresia a lăsat un bilet de adio în care îşi cerea iertare pentru gestul ei.
4 dec:
-Într-o singură zi, la Botoşani s-au înregistrat trei accidente grave, în care au fost rănite opt persoane şi au fost distruse şase maşini. La Brehueşti o maşină plină cu tineri condusă de un începător a rupt un stâlp de pe marginea drumului, la Baisa a fost carambol cu patru maşini, iar la Dealu Mare un autoturism s-a înfipt într-un podeţ.
5 dec:
-16 agenţi de la Serviciul Rutier, printre care şi unul dintre cei mai galonaţi ofiţeri ai instituţiei, Eduard Iacob, au fost trimişi în judecată de DNA, sub acuzaţiile că au pretins mită de la zeci de şoferi pentru a face uitate abaterile acestora la volan.
7 dec:
-CJSU a fost convocat în şedinţă extraordinară pentru a se găsi o soluţie de urgenţă cu groapa de gunoi a judeţului, unde 10.000 de tone de levigat riscau să provoace oricând un accident ecologic. Soluţia însemna costuri de 2 milioane de euro din banii botoşănenilor, deşi vinovată era firma ce primise administrarea depozitului ca pe o afacere la cheie.
8 dec:
-Dosarul poliţiştilor botoşăneni de la Serviciul Rutier judecaţi pentru mită a fost exportat la Suceava, judecătorii noştri declarându-se incompatibili. În acelaşi timp, dosarul sucevenilor acuzaţi de mită la permise urma să fie tranşat la Botoşani, făcându-se practic rocadă cu marile dosare de şpagă.
9 dec:
-Primarul Cosmin Andrei anunţa că proiectul cu noi şine şi alte tramvaie la Botoşani depindea de guvern, deoarece oraşul nu putea plăti 68 de milioane de lei, contribuţia sa.
10 dec:
-„Vedeta” Muzeului Judeţean, „Venus de Drăgușeni”, vestigiu nepreţuit al culturii Cucuteni, a intrat pe Lista Roșie a Obiectelor Culturale Expuse Riscului, ceea ce însemna că este deosebit de valoroasă, dar şi la risc din perspectiva furtului, a procurării ilicite sau a comerțului ilegal.
11dec:
-Doi botoşăneni care au urcat băuţi la volan au însângerat din nou şoselele judeţului. Într-un accident produs la Flămânzi doi tineri s-au înfipt cu maşina într-un cap de pod şi au ajuns în stare critică la spital, iar la Stânceşti un bărbat care abia rămăsese fără permis din cauza alcoolului a ajuns cu maşina într-un stâlp după doar câteva ore.
12 dec:
-CJ a obţinut avizul aleşilor pentru achiziţionarea primei clădiri monument ca urmare a exercitării dreptului de preemţiune, urmând să cumpere Caca Moscovici cu 658.000 euro. Imobilul, sediu al Bibliotecii Judeţene, i-a aparţinut unui bancher şi a găzduit doi regi ai României.
13 dec:
-Un botoşănean de 24 de ani a ajuns în stare critică la spital după ce s-a înfipt cu maşina în partea din faţă a unui camion la Zăiceşti. Poliţiştii nu-şi puteau explica oroarea decât dacă tânărul ar fi aţipit la volan. Victima a decedat după câteva zile în spital.
14 dec:
-Doi tineri din Vlăsinești, de 23 şi 19 ani, au fost victimele unui cumplit accident. Băiatul de 23 de ani, proaspăt tătic, a sustras un Volkswagen şi, fiind băut, s-a izbit cu maşina într-un cap de pod. Şoferul a murit, iar pasagerul era în stare critică.
15 dec:
-Preotul din Cristineşti acuzat că a bătut un elev în urmă cu doi ani şi jumătate, chiar la ora de religie, a fost condamnat definitiv la plata unei amenzi penale de 5000 de lei şi la despăgubiri morale de alte 5.000 de lei. Condamnarea venea chiar în Postul Crăciunului, după ce preotul a contestat prima decizie.
16 dec:
-Un cuplu botoşănean a fost trezit din somn cu mascaţii, iar capul familiei pus la pământ şi încătuşat din greşeală. Poliţiştii şi-au recunoscut greşeala abia după ce victimele descinderii ratate s-au dus la şeful IPJ. Cei doi soţi erau revoltaţi că trupele speciale au făcut aceeaşi eroare ca băieţii cu pizza, care încurcau două adrese.
17 feb:
-Un angajat al Memorialului Ipoteşti a fost săltat cu mascaţii într-un dosar cu falsuri pe piaţa operelor de artă. Prejudiciul era uriaş, pentru că se vorbea de zeci de cumpărători ai unor tablouri de Luchian sau Grigorescu măsluite, iar cazul era cu atât mai grav cu cât suspectul era expert acreditat de Ministerul Culturii să certifice autenticitatea unor capodopere.
18 dec:
-Statisticile INS arătau că luna octombrie a anului 2021 s-a dovedit a fi cea mai neagră din istoria României de la cel de-al Doilea Război Mondial şi până în prezent la numărul de decese. La Botoşani numărul deceselor era cel mai mare de când se fac statistici. Astfel, dacă în ultimi zece ani media deceselor lunare era de aproximativ 450, a zecea lună din 2021 a dus cifrele la aproape dublu, 804. Cauzele erau Covid şi imposibilitatea sau teama multor bolnavi de a ajunge la spital.
19 dec:
-Poliţistul botoşănean Romică Gorgan şi-a pătat imaginea înainte de pensionare, fiind judecat pentru amenzi falsificate. Acesta ar fi încercat să-şi ajute o colegă care nu prea avea activitate şi a dat sancţiuni în numele ei, iar poliţista i-a întors „favorul”, ambii fiind trimişi în judecată.
20 dec:
-Săptămâna Crăciunului venea la Botoşani cu o veste minunată în lupta cu pandemia. Judeţul era zonă verde la Covid-19, pe o hartă a Europei în întregime roşie, iar la ATI toate locurile erau goale şi secţia se micşorase de la 18 la cinci paturi.
21 dec:
-Sindicatele din tot mai multe domenii se raliau împotriva guvernului pentru a beneficia de majorări salariale. Poliţiştii ieşiseră deja în stradă, profesorii strângeau semnături, iar angajaţii din ministerul Muncii anunţau şi ei proteste. PSD, care promitea majorări din opoziţie, constata de la putere că nu se prea puteau face creşteri.
22 dec:
-Lucrările la extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Judeţean, cu care se lăuda frecvent conducerea CJ, au fost sistate din cauza unor erori de proiectare ce prevedeau demolări de stâlpi de rezistenţă, lucru total interzis. Reprezentanţii CJ spuneau însă că situaţia nu e gravă şi că proiectul făcut de Spiri Com SRL București a fost actualizat, astfel că există doar riscul unor mici întârzieri.
24 dec:
-O fetiţă de şase ani plecată la colindat s-a smuls din mâna mamei ei şi a ajuns în stradă, în faţa unei maşini care a lovit-o în plin. În urma tragediei produsă în apropiere de Darabani fetiţa a fost transportată în comă la Suceava pentru a fi operată pe creier.
25 dec:
-Un bărbat de 60 de ani, care i-ar fi fost dator unui consătean, a fost lovit cu toporul în cap de acesta şi a murit pe loc, în urma disputei care pornise de la bani.
26 dec:
-Aleşii judeţeni se certau de la reabilitarea UPU, deoarece costurile crescuseră cu peste 40%, lucrările nu mai erau în grafic, iar pentru nerespectarea contractului firma executantă plătea penalităţi contractuale simbolice.
27 dec:
-Prima ninsoare abundentă a blocat ieşirile din municipiul Botoşani, iar în oraş se circula foarte greu, după ce firmele care trebuiau să se ocupe de deszăpezire au întârziat cu intervenţiile aproape 10 ore. Cu toate acestea, niciun administrator al drumurilor nu a fost sancţionat.
28 dec:
-Răfuielile umpleau Urgenţele, zeci de botoşăneni marcând sărbătorile cu pumni şi picioare împărţite în neştire. Ambulanţele aduceau răniţi ca de pe front, victime fiind fraţi care s-au răfuit între ei, pasageri care s-au luat la bătaie după accidente, sau un botoşănean care a crezut că poate merge la prostituate fără bani.
29 dec:
-Majorarea taxelor şi impozitelor locale, cu aproape 15%, s-a făcut cu scandal în şedinţa Consiliului Municipal. Fostul primar Cătălin Flutur, spunea că majorarea era nejustificată, în condiţiile în care se scumpiseră toate serviciile, iar Primăria rămăsese cu milioane de lei necheltuite. Proiectul a trecut totuşi la vot.
30 dec:
-Ministrul Marius Budăi a fost lăsat fără permis de judecători şi urma să fie pieton pentru trei luni. Acesta fusese surprins de polițiști în timp ce conducea autoturismul personal cu viteză peste limita legală printr-o localitate şi a contestat în instanță sancțiunea, însă a pierdut procesul.