Municipiul Botoşani a găzduit astăzi un adevărat regal de datini şi obiceiuri de iarnă. Cea de a 46-a ediţie a Festivalului „Din străbuni, din oameni buni…”, manifestare organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, a debutat cu parada formațiilor de datini și obiceiuri de iarnă.
Străzile municipiului au fost animate încă de dimineaţă de mulţimea de căiuţi, capre, mascaţi, urşi şi personaje de poveste. Piața Revoluției a fost luată cu asalt de mii de botoșăneni care au așteptat această manifestare, mai ales după un an de pauză.
Formațiile de căiuți, capre, urși și colindători au participat la paradă pe traseul Piața Revoluției – strada Cuza Vodă – strada Nicolae Iorga – Calea Națională – Cuza Vodă – Piața Revoluției. „Parada a fost foarte frumoasă și în acest an. Sper să se organizeze în continuare astfel de eveniment pentru că altfel obiceiurile, de când eram noi copii, se pierd”, a spus o botoșăneancă prezentă la manifestare.
De asemenea, s-au aflat și botoșăneni care au venit pentru prima dată la acest Festival de datini. „Este pentru prima dată când vin la un astfel de Festival, este foarte frumos, mi-am adus și fetițele să vadă. Ne bucurăm că în sfârșit am putut avea, în contextual pandemiei, aceste datini și obiceiuri”, a spus aceasta.
„Prin acest festival se păstrează tradițiile zonei noastre”
După paradă, a urmat spectacolul susţinut pe scena din Piaţa Revoluţiei. Pe scenă au evoluat 29 de formaţii din mai multe comune ale judeţului, dar şi din judeţele vecine – Suceava, Iaşi, Neamţ. Pentru evenimentul de astăzi membrii ansamblurilor folclorice se pregătesc intens. „Ne pregătim de ceva timp, au fost multe repetiții, timp de o lună, seară de seară ne-am adunat cu toții pentru a repeta pentru momentul de astăzi (n.r. duminică). Pentru mine este pentru prima dată când particip la această paradă. Părerea mea este că prin acest festival se păstrează tradițiile zonei noastre”, a declarat Emanuel Ciolac, membru al ansamblului “CIOBĂNAŞUL”, Copălău.
Și Diana Sandu, membră a ansamblului CUNUNA BĂLUŞENI”, a spus că participă de patru ani la acest tip de festival precizând că astfel menținem tradițiile zonei noastre vii. „Așa păstrăm tradiția, prin astfel de evenimente. Ne pregătim de câteva săptămâni pentru această zi”, a spus tânăra.
Prezente la festival au fost și oficialități, respectiv Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, vicepreședintele CJ Bogdan Dăscălescu, senatorul Lucian Trufin, dar și deputatul Marius Budăi.
„Prin aceste tradiții și obiceiuri frumoase pe care le avem în județul nostru și în țara noastră, sperăm că vom duce mai departe ceea ce ne leagă de obârșia românească, îndeosebi moldovenească”, a transmis Cornelia Ciobanu, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale.