Angajatul Memorialului Ipotești, percheziționat ieri de polițiști, este bănuit că ar fi girat cu semnătura lui certificatele de autenticitate emise pentru sutele de tablouri false vândute prin intermediul unei galerii de artă din București. Angajat pe postul de șef Serviciu Muzeografie, Conservare, Restaurare, Supraveghere din cadrul Memorialului Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, Cotinel Munteanu figura pe lista experților autorizați de Ministerul Culturii. Bărbatul lucrează în cadrul instituției de mai mulți ani, însă, în afara orelor de serviciu, el desfășura activitatea de expert independent, fiind autorizat de Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor din cadrul Ministerului Culturii.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
În vârstă de 61 de ani, Cotinel Munteanu este originar din Focșani, dar figurează ca absolvent al Facultății de Arte Plastice din Iași, clasa maestrului Dan Hatmanu (promoția 1985). Într-o perioadă, el s-a stabilit la Tecuci (județul Galați) fiind profesor, muzeograf și director (2006-2010) al Muzeului Mixt din Tecuci, Ulterior, el s-a angajat la Muzeul Literaturii din Iași, după care a ajuns la Botoșani. Pe lângă această activitate în unitățile muzeale, el a realizat și o serie de picturi cu care a participat la diverse expoziții colective și de grup la Iași, Galați, Tecuci.
Acum, anchetatorii susțin că tablourile false erau însoțite de un certificat de expertiză ce purta ștampila lui Cotinel Munteanu. Tablourile erau vândute cu sume între 6 și 8.000 de lei, mult sub prețul unei opere autentice. Falsurile au ieșit la iveală joi, pe 16 decembrie a.c., când polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului șef secție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, au organizat 10 percheziții domiciliare, din care una la sediul memorialului Ipotești, în biroul lui Cotinel Munteanu, iar alta în Iași, la domiciliul acestuia, de unde anchetatorii au ridicat mai multe bunuri și documente. Cercetările sunt efectuate în cadrul unui dosar penal ce vizează fapte de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală. „În urma investigațiilor efectuate a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, ar fi comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, ca de exemplu Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, etc. Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, lucrările artistice ar fi fost însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora”, au transmis anchetatorii. Perchezițiile au avut ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor artistice atribuite în mod nereal unor pictori, precum și ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice mijloace folosite în activitatea infracțională.
În cadrul acțiunii au fost puse în aplicare două mandate de aducere, urmând să fie citați 40 de martori, în vederea audierii, din peste 200 de cumpărători.