Până la finele anului 2023, Municipiul Botoşani va avea un nou Plan Urbanistic General (PUG). La această documentaţie laborioasă se lucrează din anul 2015. Primul PUG al municipiului a fost finalizat în 1999 şi a intrat în aplicare în anul 2000, având o valabilitate de 10 ani. Începând cu 2011, a tot fost prelungit cu câte un an, existând prevederi legale în acest sens. În luna mai a acestui an acesta a fost prelungit până la finele anului 2023.
Contractul pentru noua documentaţie a fost câştigat de firma Quatro Design din Bucureşti, firmă care a realizat-o şi pe cea din 1999. Potrivit celor precizate de Alexandru Agavriloae, arhitectul şef al municipiului, este vorba despre o firmă cu experienţă în domeniu, coordonată de un arhitect urbanist doctor, fost profesor universitar. Valoarea totală a contractului este de 637.245 de lei. Până acum municipalitatea a plătit 411.220,76 de lei, banii fiind viraţi etapizat, în raport cu documentaţiile realizate. În ultimii doi ani nu s-a făcut nicio plată.
Consultare publică pe partea de mobilitate
Contractul este numit „Actualizare PUG”, însă actualizarea practic porneşte de la zero, de la ceea ce există atât ca reglementare cât şi dincolo de reglementarea PUG-ului vechi, pentru că s-au mai făcut extinderi de intravilan, prin alte documentaţii de urbanism. În toată această perioadă, au fost aprobate Planuri Urbanistice Zonale, la orice proiect imobiliar.
„E un proces destul de migălos. Pot spune că au funcţionat lucrurile până în 2019 şi atunci se planifica ca în partea a doua din anul 2020 să înceapă consultarea publicului, însă anul trecut lucrurile s-au blocat din cauza pandemiei. Demersurile rămăseseră într-un con de umbră, însă am reluat discuţiile anul acesta. Sper să nu fie o problemă din partea proiectantului pentru că noi aşteptăm în orice moment să ni se ofere mai departe părţi din documentaţie”, a declarat arhitectul şef al municipiului.
Proiectantul a trimis ultimele materiale în 2018 – 2019, câteva părţi de studii. Acestea trebuie acum detaliate pentru a fi mai bogate în informaţii.
În acest an s-a făcut o consultare publică pe partea de mobilitate, rezultatele fiind transmise la Bucureşti. Proiectantul a promis că până la finele acestui an mai furnizează parte de documentaţii.
De ce este important PUG-ul
Alexandru Agavriloae susţine că PUG-ul este important pentru că va căuta să găsească rezolvări la anumite probleme actuale, probleme de circulaţie şi relaţie între funcţiunile oraşului, între zonele de locuit cu zonele comerciale sau zonele administrative. „În acelaşi timp, va urmări tendinţa investiţiilor şi porneşte ca studiu de la densitatea populaţiei şi tendinţa de extindere a oraşului, încercând să găsească nu neapărat condiţii de extindere a intravilanului municipiului, ci de eficientizare a folosirii terenurilor în interiorul oraşului ţinând cont de mai multe aspecte cum ar fi cele de mediu, cele legate de patrimoniu, de spaţiile publice, circulaţie.
Sigur că există această tendinţă – dezvoltatorii vor să construiască tot mai înalt, vom vedea care vor fi concluziile PUG-ului. Vor fi nişte reguli. Faţă de documentaţia veche, între timp şi legislaţia s-a mai modificat şi apar nişte diferenţe în sensul că legislaţia permite oricum să depăşeşti nişte coeficienţi din PUG-ul anterior şi probabil că aici o să intervină să vadă cum reglează aceste surplusuri sau necesitatea de a construi cu o anumită densitate”, a precizat arhitectul şef.
„PUG-ul este o lege locală a modului de utilizare a oraşului”
Documentaţia la care se lucrează în prezent este foarte importantă deoarece orice proiect imobiliar şi toată activitatea din municipiu se vor raporta la aceasta. „PUG-ul este o lege locală a modului de utilizare a oraşului, ca să spunem aşa. Din acest motiv urbanismul are o importanţă atât de mare, recunoscută poate în mediul de specialitate şi poate mai puţin de către cetăţenii care activează în alte domenii. Toţi cei care vor să construiască se confruntă cu problematica urbanismului şi apoi a autorizărilor în construcţii. Inclusiv autorizarea în construcţii are la bază urbanismul. Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii se bazează foarte mult pe PUG şi sigur că urbanismul încearcă să găsească acel echilibru, să amelioreze anumite disfuncţiuni create în timp, să dea nişte direcţii generale”, a spus Alexandru Agavriloae.
Printre aceste direcţii se numără, spre exemplu, modernizarea unor artere, transformarea unor străzi, în sensul reducerii circulaţiei maşinilor şi transformarea în zone preponderent pietonale. „Sunt nişte transformări de caracter ale străzilor şi, în paralel cu acest lucru, apar spaţii publice. Se va studia reţeaua spaţiilor publice, a spaţiilor verzi în relaţie cu partea istorică a oraşului. După cum ştim, monumentele istorice şi spaţiile verzi au un statut aparte, o importanţă mai mare şi atunci, dincolo de ceea ce rămâne din punct de vedere istoric al monumentelor şi al spaţiilor publice verzi, va fi gestionat ca organizare pentru restul funcţiunilor – locuire, comerţ, industrie. Toate acestea vor trebui puse în strânsă legătură cu reţeaua de circulaţie”, a menţionat oficialul.
Centura municipiului prin Curteşti, inclusă în noua documentaţie
Noul PUG va trata şi va include datele referitoare la noua centură a Municipiului Botoşani prin Curteşti, pentru că aici vor fi preluaţi anumiţi indicatori de trafic, vor putea fi scăzuţi din ceea ce există acum şi, prin prisma eficientizării traficului în interiorul oraşului, se poate merge pe dezvoltarea unor trasee pietonale şi a unor spaţii publice agreabile.
„De fapt tendinţa în urbanism este ca spaţiile publice să fie oferite pietonilor şi mai puţin maşinilor. Sperăm că şi în noul PUG se va merge pe aceste principii şi, după cum am văzut chiar din chestionarul pentru mobilitate, se vor propune anumite alei, străzi noi, să aibă un caracter predominant pietonal şi de aici mai departe administraţia publică, investitorii vor veni cu partea de detaliu, adică vor detalia acea dezvoltare, vor oferi soluţiile tehnice potrivite pentru un anumit loc”, a adăugat acesta.
Documentaţia va fi analizată şi în deliberativul local. „Practic, mai este de făcut partea finală a PUG-ului, master planul care va centraliza toate studiile şi este partea de reglementare în baza căreia vom lucra ulterior. Va urma consultarea publicului care, din ce se ştie, este o etapă laborioasă şi va dura ceva probabil până vom aduna toate punctele de vedere ale cetăţenilor. Rezultatele consultării vor fi transmise proiectantului, se va trece apoi printr-o etapă de consultare în Consiliul Local, în care este posibil să apară amendamente şi ulterior se va vota PUG –ul final”, a concluzionat Alexandru Agavriloae.
Ce este PUG-ul
Planul Urbanistic General (PUG-ul) este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a localităţii. Acesta cuprinde analize, reglementări şi regulamentul local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al unităţii de bază (suprafeţe din intravilan, cât şi din extravilan). În acelaşi timp, PUG-ul stabileşte norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scară mai mică, Planurile Urbanistice Zonale şi apoi Planurile Urbanistice de Detaliu.
Această documentaţie este foarte importantă în primul rând pentru investitorii care doresc să dezvolte proiecte imobiliare, pentru cei care doresc să dezvolte investiţii în alte domenii dar şi pentru cetăţenii care vor să-şi ridice o casă.