spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTPolițiștii de la Rutieră au fost trimiși în judecată de DNA. Procesul...

Polițiștii de la Rutieră au fost trimiși în judecată de DNA. Procesul se va judeca la Tribunalul Botoșani

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată a 21 de inculpaţi, „majoritatea poliţişti în cadrul IPJ Botoşani – Serviciul Rutier în legătură cu infracţiuni de luare de mită pentru a nu sancţiona conducători surprinşi în trafic cu abateri de la regimul rutier”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de Direcția Națională Anticorupție.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Astfel, au fost trimişi în judecată, sub măsura controlului judiciar, Eduard Iacob, ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Botoşani – Serviciul Rutier, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (trei acte materiale), trei infracţiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite, favorizarea făptuitorului , fals intelectual şi uz de fals, ambele în formă continuată, Fecioru Robert-Neculai, Luca Dumitru-Cătălin, Coşman Stelian Iulian, Rusu Constantin-Ciprian, Balan Ionel, Anton Viorel, Botezatu Gabriel, Gherasim Constantin – Dorel, Romanescu Mihai, Podaru Virgil, Ripiceanu Lucian, Guriuc Ionuţ Pavel, Puşcaşu Nicolae Ovidiu, Guraliuc Sorin, Bunduc Ştefan – toţi agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani – Serviciul Rutier în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de luare de mită şi/sau infracţiuni de abuz în serviciu cu primire de foloase necuvenite. O persoană fără calitate specială a fost trimisă în judecată pentru dare de mită

”În cauză au mai fost trimise în judecată, în stare de libertate, alte patru persoane fizice, fără calitate specială pentru infracţiuni de dare de mită instigare la dare de mită şi instigare la abuz in serviciu”, se mai arată în comunicatul DNA.

Mită de la zeci de şoferi

În rechizitoriu se arată că, în perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpaţi, poliţişti în cadrul I.P.J. Botoşani – Serviciul Rutier (inclusiv ofiţerul de poliţie), ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la 56 de conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancţiunilor prevăzute de lege.

”Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţii de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulaţie sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis faţă de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar”, susțin procurorii DNA.

Anchetatorii susțin că, prin aceste demersuri, ofiţerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia şi emiterea unei soluţii procedurale de netrimitere în judecată. În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii în vederea confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani cu propunere de a se menţine măsurile asiguratorii şi cele preventive dispuse în cauză. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei trimiși în judecată vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Percheziţii organizate de DNA

Investigațiile în acest caz au început încă de la sfârșitul anului trecut, când mai mulți șoferi care au dat șpagă pentru a rămâne cu permisele de conducere au fost chemați la audieri la sediul Serviciului teritorial DNA Suceava. Faptele au ieșit la iveală pe 2 iunie a.c., când procurorii anticorupție au făcut 20 de percheziţii în judeţul Botoşani, dintre care una la sediul Serviciului Poliţiei Rutiere şi restul la locuinţele poliţiştilor.

În urma descinderilor, opt polițiști au fost arestați preventiv, iar alți opt au fost plasați sub control judiciar. Ulterior, și în cazul celor arestați măsura a fost revocată de Curtea de Apel Suceava, cei opt fiind plasați la rândul lor sub control judiciar. Principalele acuzații vizau luare de mită și abuz în serviciu.

Ulterior, zeci de șoferi care au dat mită au fost chemați la audieri și au formulat denunțuri, scăpând astfel de acuzațiile de dare de mită. Ei vor fi însă citați în instanță, în calitate de martori. În schimb, cinci dintre șoferii care au negat comiterea faptelor au fost inculpați la rândul lor, fiind trimiși în judecată în baza probelor administrate de procurori. Asta pentru că în timpul cercetărilor anchetatorii au făcut uz de toate metodele de investigare, de la interceptări ale convorbirilor telefonice, până la înregistrări audio-video ambientale.

Poliţiştii s-au întors la serviciu în alte departamente 

Între timp, toți polițiștii anchetați în acest dosar și aflați în activitate au revenit la serviciu, dar nu au voie să activeze în cadrul Poliției Rutiere. Prin urmare, ei au fost puși la dispoziția conducerii IPJ și au fost mutați la alte structuri operative.

Până la organizarea descinderilor, cinci dintre actualii inculpați – agenții de poliție Viorel Anton, Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Robert Neculai Fecioru și Ionel Balan – s-au pensionat. În momentul în care au fost eliberați, trei dintre ei – Anton, Balan și Fecioru – s-au ales și cu interdicția de a intra în sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).

Şofer escortat la bancomat

Referatul de arestare preventivă depus de procurori la instanță, imediat după realizarea perchezițiilor, a evidențiat unele fapte reținute în sarcina polițiștilor. Astfel, pe 12 noiembrie 2020, agentul de poliție Constantin Ciprian Rusu, fiind în echipaj cu agentul Neculai Robert Fecioru, pe DE 58 și pe raza localităților Vlădeni-Leorda, ar fi pretins și primit de la un conducător auto foloase necuvenite, în schimbul neaplicării sancțiunii suspendării dreptului de a conduce.

Abaterile constatate au fost depășire pe linie continuă precum și depășirea vitezei legale de deplasare, dar cum șoferul nu avea niciun ban la el, agentul Fecioru i-ar fi cerut acestuia să aducă mai multe produse, în cursul aceleiași zile, spre seară, la sediul Poliției Rutiere Botoșani. Astfel, la terminarea turei de serviciu, cei doi ar fi primit de la respectivul șofer câte o sacoșă cu produse lactate, fiecare pachet fiind în valoare de 50-60 de lei.

În schimb, agentul Robert Fecioru ar fi primit 100 de lei de la un șofer vitezoman, prins circulând cu o viteză de 107 km/h, într-o zonă cu limită de viteză de 70 km/h, sumă pe care a împărțit-o cu celălalt agent din echipaj. Inițial, agentul a completat un proces verbal de amendă cu numele șoferului, însă, după ce a primit banii, nu l-a mai amendat pe șofer, ci a rupt procesul verbal și l-a incendiat cu bricheta, aruncându-l sub autospeciala de poliție aflată în staționare.

O altă informație vehiculată în anchetă avansa ipoteza că unul dintre șoferii opriți în trafic pentru o abatere rutieră nu ar fi avut niciun ban prin buzunar și ar fi fost dus la un bancomat cu mașina de poliție, pentru ca agentul de poliție să-și primească șpaga cuvenită.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...